Hannu & Kerttu: Noitajahti (2013) ★★

Hannu & Kerttu: Noitajahti - Hansel & Gretel: Witch Hunters

Hannu & Kerttu: Noitajahti jatkaa samaa uudistettujen klassikkosatujen linjaa, mistä olemme nähneet jo esimerkiksi elokuvat Lumikki ja metsästäjä, Kerro, kerro kuvastin ja Red Riding Hood. Norjalaisen Tommy Wirkolan (Dead Snow) näkemys Grimmin vanhasta sadusta on kuin satuelokuvien The Expendables: kaikin puolin täysin överiksi vedetty tarina, jossa on mukana runsaasti mustaa huumoria.

Kuten vanhassakin sadussa, Hannu ja Kerttu ovat sisarukset, jotka joutuvat lapsina joutuvat vanhempiensa hylkäämäksi pimeään metsään. Metsässä he löytävät herkullisen piparkakkutalon ja sen asukkaan, joka paljastuu ilkeäksi noidaksi. Sisarukset kuitenkin pelastuvat noidan kynsistä, mutta tapaus antaa heidän elämälleen suunnan: heistä tulee noidantappajia. Tästä lähtee liikkeelle Wirkolan kieli poskessa tehty toimintafantasia.

Hannu & Kerttu: Noitajahti - Hansel & Gretel: Witch Hunters

Aikuisena Hannu (Jeremy Renner) ja Kerttu (Gemma Arterton) tienaavat elantoaan puhdistamalla kyliä niitä piinaavista ilkeistä noidista. Elokuvan tarina keskittyy kylään, missä noidat ovat vieneet joukon lapsia. Syytettynä on myös nuori ja kaunis Mina (Pihla Viitala), jonka sisarukset pelastavat roviokuolemalta ja saavat avukseen noitajahtiin. Pahiksena nähdään Famke Janssenin esittämä noita, joka ystävineen halajaa keinoa vastustaa noitien turmaa: tulta.

Hannu & Kerttu: Noitajahti on elokuva, jota on todella helppo vihata. Hannu ja Kerttu ovat nahkaan pukeutuvia kovanaamoja, joiden ajankuvaan nähden yllättävän automaattiset aseet räjäyttelevät päitä kuin tomaatteja. Lisäksi Hannu on saanut diabeteksen syötyään lapsena piparkakkutalossa liikaa sokeria – hän joutuu ottamaan insuliinia muutaman tunnin välein, mistä muistuttaa ranteeseen sidottu ”munakello”. Välillä elokuva kompastuu liiallisen vakavaan saapasteluun, mikä ei toimi kokonaisuudeltaan överiksi vedetyssä tarinassa.

Elokuva on käsikirjoitukseltaan täydellisen hölmö ja hahmojen kehitys jää hirveän ohueksi. Mutta hölmöydestään huolimatta siinä on jotain viehättävää, ehkäpä juuri tuon hölmöytensä takia. Elokuva varmasti löytää myös oman fanijoukkonsa, vaikka kriitikoilta negatiivisia kommentteja sataisikin.

Visuaaliselta toteutukseltaan Hannu & Kerttu on yllättävänkin komeaa tekoa. Veri lentää ja noitia paloitellaan surutta, mutta mitään varsinaista verisirkusta ei ole luvassa. Elokuvassa mennään toimintafantasian ehdoilla, loppujen lopuksi suhteellisen siististi ja kiltisti. 3D:n mahdollisuuksia tosin on hyödynnetty hieman liikaakin, sillä katsojaa kohti lentää lähes koko ajan jos jotakin roipetta.

Suomalaisittain Hannu & Kerttu: Noitajahti on mielenkiintoinen elokuva, sillä siinä nähdään kotimainen Pihla Viitala. Hänen roolinsa ole mikään pieni, vaan hän saa valkokangasaikaa heti päähenkilöiden jälkeen saman verran kuin Famke Janssen. Viitala on elokuvan valo, suloinen ja sympaattinen nuori nainen, joka yksinkertaisesti ihastuttaa läsnäolollaan.

Hansel & Gretel: Witch Hunters
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tommy Wirkola
Pääosissa: Gemma Arterton, Jeremy Renner, Famke Janssen, Pihla Viitala
Alkuperämaa: Saksa / USA 2013
Genre: Toiminta / fantasia
IMDb

Kommentit