Her (2013) ★★★★

her

Rakkaus ei ole yksioikoista. Joaquin Phoenixin esittämä Theodore Twombly on erakkoluonteinen, vastikään eronnut mies, joka kirjoittaa muiden ihmisten kirjeitä ammatikseen. Paperille sanat putoilevat suloisella helppoudella, mutta elävien ihmisten kanssa käytävä vuorovaikutus on vaikeampaa. Her sijoittuu määrittelemättömään tulevaisuuteen, jossa ihmiskontaktit on suureksi osaksi korvannut teknologia. Informaatio kulkee tajuntaan nappikuulokkeesta, jokainen vetäytyy ulkonakin omaan kuoreensa, turvaan ihmisluonteen häilyväisyydeltä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Spike Jonzen tulevaisuus on rakennettu nokkelasti. Los Angeles avautuu modernina mutta ei liian utopistisena, pelkistettynä ja tyylikkäänä. Ulkokuvat on haettu Shanghaista, jonka suurkaupungin silhuetti maalaa kuvan alati jatkuvasta ihmismassasta jossa kaikki ovat yksin. Theodoren elämään astuu uusi käyttöjärjestelmä, yhtä aikaa viattoman herkältä ja sensuellin viettelevältä kuulostava Samantha (Scarlett Johansson). Järjestelmä pistää miehen elämän järjestykseen minuuteissa. Alati kuunteleva, ymmärtäväinen, herttainen, fiksu ja flirttaileva – käyttöjärjestelmä on täydellinen nainen. Ihastus on ymmärrettävää. Maailma jossa ihmiskontaktit ovat hetki hetkeltä vaikeampia, tuo kone tunteen olemisesta, läsnäolosta. Samanthasta muodostuu eteerinen olento, joka tarjoaa Theodorelle kaiken mitä tämä tarvitsee. Rakkauteen ei tarvita fyysistä ruumista, ihmismieli on vahvempi. Ratkaisu on rakkaustarinoita pursuavassa viihteessä tervetullut. Jokainen meistä ei maagisesti törmää potentiaalisiin ihastuksiin kadunkulmassa. Theodore maalataan luuseriksi, mutta meitä on paljon – samaistuminen on helppoa. Ihastuminen on vaikeasti määriteltävä prosessi, yhdistelmä kemiaa ja oikeaa ajoitusta. Miksi koneeseen ei voisi rakastua?

Tulevaisuudessa rakkaus voi löytyä yllättävästä paikasta.
Tulevaisuudessa rakkaus voi löytyä yllättävästä paikasta.

Phoenixin karisma kantaa yksinäiset kohtaukset hyvin. Tulevaisuuden retrotyylisesti puettu Theodore omaa hassut viikset, paksut silmälasit ja korkeavyötäröiset housut. Yleisilme on vanhahtava ja moderni, kuten ympäröivä maailma. Se on tuttu, mutta samalla määrittelemättömän tuore. Samaa tyyliä jatkaa Theodoren ystävä Amy (Amy Adams), dokumentaristi ja videopelien suunnittelija, jonka preppy-tyylinen pukeutuminen istuu saumattomasti yhteen elokuvan visuaalisen ilmeen kanssa. Elokuvan tyyli onkin hyvin harkittu, musiikkia myöten. Se on kuitenkin tunnelmaltaan lämmin, huolimatta kylmästä ja riisutusta sisustuksesta sekä suurista videopeliruuduista. Theodore pelaa vapaa-aikanaan peliä, jonka avaruusolio näyttää miehelle keskisormea ja kutsuu tätä helvetin nössöksi. Ohjaaja Jonze on kertonut jo kauan halunneensa suunnitella videopelin – elokuvan pelin perusteella luvassa voisi olla jotain nauruhermot nyrjäyttävää.

Maailmassa jossa kaikki toimii teknologian avulla, ei käyttöjärjestelmän treffailu olekaan niin outoa kuin voisi kuvitella. Suurimman vastustuksen tuntuu esittävän entinen vaimo. Rooney Maran esittämä täydellinen nainen tuodaan tarinaan herkkinä takaumina, sekä nykyhetken terävänä vastavoimana. Mies joka ei ihmisten kanssa saa muodostettua kovinkaan hienoja lauseita, on kotona kahden kesken Samanthan kanssa ollessaan avoin – ja samalla yllättävän siveä. Tarina ei revittele seksillä; yksin vietetty rakastelukohtaus on piilossa katsojalta. Ratkaisu tuntuu oikealta, on olemassa vain mies ja ääni, muita ei tarvita. Samantha on aineeton ja alati läsnäoleva hahmo, joka hiljaa ryhtyy elämään omaa elämäänsä mitä enemmän tämä oppii maailmaa tuntemaan. 

Her on viattomuudessaan ja tyylikkyydessään koskettava. Tulevaisuus voi joistakin tuntua näin kuvattuna kylmältä, kun taas meille toisille se voi tuntua jopa lohdulliselta. Maailma, jossa jo nyt vietetään aikaa selaten kännykkää vaikka ystävät istuvat pöydässä, tuntuu realistiselta ponnistuslaudalta Jonzen kuvaamaan maailmaan. Jotkut tarvitsevat ylimääräisen sysäyksen avata itseään maailmalle. Jos sen tekee käyttöjärjestelmä, onko väärin sanoa mahdollisuudelle ei?

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

HER  
Ohjaus: Spike Jonze
Käsikirjoitus: Spike Jonze
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta / Draama
IMDb

Kommentit