Herra Peabody & Sherman (2014) ★★★

peabody_featured

Herra Peabody on menestynyt liikemies ja Nobel-palkittu keksijä. Hänellä on adoptoitu poika Sherman, joka on aloittelemassa koulua. Ymmärrettävästi superälykkään isänsä hoivissa kasvanut Sherman osaa kouluun mennessään jo yhtä ja toista, ja siksipä hän joutuukin luokan ärhäkän tyttöoppilaan, Pennyn, silmätikuksi. Kun Sherman puree tyttöä ja palaa koulusta varoituksen kera, joutuu Herra Peabody miettimään isyyttään uudessa valossa.

Herra Peabody kun ei ole mikä tahansa isähahmo. Hän on koira.

Niinpä Peabody ja Sherman tekevät suunnitelman Pennyn ja hänen vanhempiensa lepyttämiseksi. Hyvästi alkava illallistapaaminen alkaa mennä pieleen, kun Sherman näyttää Pennylle Peabodyn aikakoneen ja hukkaa tytön muinaiseen Egyptiin. Alkaa huima seikkailu ajassa poukkoillen, eikä panoksena kohta enää ole pelkästään Peabodyn oikeus huoltajuuteen vaan koko maailman tasapaino.

peabody_800

Herra Peabody & Sherman on värikäs ja hauska animaatioseikkailu, jossa tutustutaan sekä tieteen saavutuksiin että moniin historiallisiin merkkitapahtumiin. Aikuiskatsojalle Troijan hevosten ja Da Vincin lentohärveleiden merkitys on helppoa ymmärtää, mutta pienellä katsojalla ne jäävät vain vauhdikasta seikkailua maustaviksi elementeiksi, joita ei osaa vielä sijoittaa kontekstiinsa. K-7 -ikärajasta ja vauhdikkaasta menosta huolimatta elokuva tuntuu suunnitellun hieman vanhemmille katsojille, joilla on jo selkeämpi aikakäsitys sekä jonkinlainen ymmärrys historian kulusta.

Animaatiota vaivaa silmille hyppäävä Amerikka-keskeisyys, sillä jokaiselle amerikkalaiselle lapselle tutut nimet Washingtonista Lincolniin ovat suomalaislapsille usein tuntemattomia, eikä näiden nimien historiallista merkitystä pysty ymmärtämään. On myös ikävää, ettei Pennyn anneta olla Shermanin tapaan pieni ja viaton lapsi vaan hänestä leivotaan aikuismaisempi ja sensuellimpi hahmo -huolimatta siitä, että nämä lapset ovat samalla luokalla ja juuri koulua aloittamassa.

Visuaalisesti animaatio on kuitenkin tyrmäävän komea ja historiaa tuntevalle katsojalle aikahyppelytarina nostattaa useassa kohtauksessa hymyn huulille. Mitään logiikkaahan elokuvan tarinassa ei ole (jos Peabody olisi ihminen, hänen voisi ajatella olevan noin nelikymppinen -ja mikäs onkaan koirien keskimääräinen elinikä?), mutta silti ajatus koirasta isähahmona on melkoisen sympaattinen. Viehättävän sekopäisestä aiheesta tehdyn seikkailuanimaation parissa viihtyy erinomaisesti, kun antaa kuvastollisen ilottelun ja hupsun tarinan viedä mukanaan, unohtaa loogisuuden ja sulkee silmänsä ajoittaiselta seksismiltä.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

MR. PEABODY & SHERMAN  Ohjaus: Rob Minkoff
Käsikirjoitus: Craig Wright
Englanninkielisissä ääniosissa: Ty Burrell, Max Charles, Ariel Winter
Suomenkielisissä ääniosissa: Jukka Rasila, Juhana Vaittinen, Jenna Hukkinen
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit

Tags from the story