Homefront (2013) ★★

homefront_featured

Ihan ensimmäisenä Homefrontista hyökkäävät silmille sen ulkoelokuvalliset ansiot, tai pitäisikö sanoa, haasteet. Jokainen varmasti muistaa nähneensä Nicolas Cagen pitkän ja hapsottavan tukkalisäkkeen kanssa. Kuvittelepa Jason Statham samanlaiseen. Aivan, se Jason Statham, joka viime vuosina on jäänyt oikeastaan ainoaksi uskottavaksi vanhan koulukunnan jyräksi toimintaelokuvien kartalla.

Sanottakoon suoraan, että Stathamille nyt yksinkertaisesti vain sopii paremmin lyhyeksi kynitty kuontalo.

Sylvester Stallonen käsikirjoittamassa Homefrontissa Statham on Phil Broker, huumepoliisi, joka epäonnisen soluttautumiskeikan jälkeen jättää työnsä ja muuttaa perheineen asustamaan pikkukaupungin laidalle. Vaimonsa kuoleman jälkeen Broker asustaa kaksin nuoren tyttärensä kanssa. Elämä on täynnä idyllisiä ratsastusretkiä lähimetsään, kunnes isänsä tytär vetää koulussa puolet isompaa poikaa turpaan.

Koululaisten nujakasta lähtee käyntiin lumipalloefeketi, joka kasvaa käsittämättömiin mittasuhteisiin. Kun mukaan kuvioon tulee James Francon esittämä huumediileri ja hänen tyttöystävänsä (Winona Ryder), on pikkukaupungin idylli enää muisto vain.

homefront_800

Homefront on monin tavoin ihan pätevä toimintatrilleri: Statham vetää äijiä turpaan kunniakkaasti, Franco virnuilee häijynä huumediilerinä uskottavasti, Kate Bosworth onnistuu tekemään ongelmaisesta roolihahmostaan oikein iljettävän ja on ihana nähdä ikinuori Ryder pitkästä aikaa mukana näkyvässä roolissa. Tarinassa on yksinhuoltajaisä ja näpsäkkä pikkutyttö, joka koittaa pitää huolta myös isänsä rakkauselämästä, ja siinä on iso ulkopuolinen paha, joka uhkaa perheidylliä.

Oikeat palaset ovat mukana, mutta niistä koostuva kokonaisuus tuntuu turhankin tutulta ja suoraviivaiselta. Toimintatrilleristä puuttuu jännite, jota ei riitä korvaamaan Stathamin sinänsä viihdyttävä äijäily ja turpiinmättö -vastapuolesta on tehty vähän liiankin helppo päihitettävä, sillä se onnistuu jopa kädet sidottuna selän taakse. Homefront jää potentiaalisista ansioistaan huolimatta keskinkertaisen valjuksi ja huumorittomaksi, ja sen parhaaksi anniksi nousevatkin Francon ja Bosworthin paikoin jopa loisteliaan laadukkaat roolisuoritukset.

Elokuvan alkutekstien aikainen visuaalinen ilme ja musiikki muuten tuo tunnelmaltaan mieleen True Bloodin vastaavan.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

HOMEFRONT Ohjaus: Gary Fleder
Käsikirjoitus: Sylvester Stallone, perustuu Chuck Hoganin romaaniin
Pääosissa: Jason Statham, James Franco, Winona Ryder, Izabela Vidovic, Kate Bosworth
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta / trilleri
IMDb

Kommentit