Inside Llewyn Davis (2013) ★★★★

llewyndavis_featured

Ethan ja Joel Coen, veljekset, jotka ovat rikastuttaneet elokuvamaailmaa mm. sellaisilla mestariteoksilla kuin Fargo, No Country for Old Men, Burn After Reading ja True Grit, ottavat uusimmassa elokuvassaan käsittelyyn tuuliajolla olevan muusikon. Coenit eivät useinkaan päästä katsojaa aivan helpolla ja joskus heidän elokuvansa avautuvat vaikeasti, joskus eivät ollenkaan. Mustaa ja omaperäistä huumoria heidän elokuvistaan ei kuitenkaan yleensä puutu.

Inside Llewyn Davis kuuluu niiden Coen-elokuvien joukkoon, joiden näkemisestä jää helposti jokseenkin pöllämystynyt olo. Mitä tällä haluttiin kertoa? Mikä tarkoitus kaikella olikaan? Mutta vaikka elokuvan tai sen tarinan merkitys ei aivan avautuisikaan, voi sen hidastempoisesta, musiikin täyttämästä ja paikoin erittäin huvittavasta tunnelmasta nauttia täysin siemauksin siitäkin huolimatta.

1960-luvun New Yorkiin sijoittuvassa elokuvassa Llewyn Davis (Oscar Isaac) on kavereittensa ja tuttaviensa nurkissa majaileva folk-muusikko, joka on joskus julkaissut levyn kumppaninsa kanssa, mutta joka nyt odottaa soolouransa läpimurtoa soittelemalla ilta toisensa jälkeen pienissä kuppiloissa. Hän on omaan erinomaisuuteensa uppoutunut, eikä tahdo nähdä reaalimaailmaa ympärillään. Rahaa ei ole, ei kotia, eikä kohta edes ystäviä. Muut soittajat saavat levytyssopimuksia ja mainetta, mutta Llewyn ei tahdo myydä lahjakkuuttaan rahasta. Hän uskoo onnenpotkuun, jota ei tule. Sillä kyllä siihen tuurin lisäksi tarvittaisiin myös hieman aktiivisuutta. Ei se onnistu kavereiden sohvilla makoilemalla, mutta kerropa se Llewynille.

Llewynin itseään toistavassa elämässä pienimuotoisen käännekohdan synnyttää punaturkkinen kissa, joka karkaa ovenraosta miehen ollessa poistumassa ystäviensä asunnosta. Mutta mikä merkitys kissalla lopulta on? Vai onko se mukana vain sen takia, että se on söpö ja Coenit haluavat tehdä kiusaa katsojalle, kun saavat tämän miettimään kissan varsinaista merkitystä.

llewyndavis_800

Inside Llewyn Davis on musiikin täyttämä, hidaskerrontainen elokuva, joka muistuttaa tyyliltään hieman toista tänä keväänä ensi-iltansa saavaa elokuvallista tunnelmapalaa, Jim Jarmuschin ohjaamaa Only Lovers Left Alivea. Molemmissa elokuvissa pääpaino on koomisia piirteitä saavalla tunnelmalla, eikä niinkään kronologisesti etenevällä tarinalla.

Kuten Coeneiden elokuvissa yleensäkin, myös Inside Llewyn Davisissa sivuhahmot ovat tarinaa erinomaisesti maustavia elementtejä, jotka välillä pyrkivät varastamaan nimihahmon nenän edestä koko show’n. Justin Timberlake esittää Llewynin muusikkoystävää Jimiä, joka on musiikkibisneksessä osannut vetää oikeista langoista ystävänsä jäädessä polkemaan paikoilleen. Carey Mulligan on Jimin vaimo Jean, joka syyttää Llewynia omasta syrjähypystään, siis Llewynin kanssa tehdystä. Adam Driver on Al Cody, niinikään lahjakas muusikko, joka on osannut tehdä urallaan kompromisseja. Ja kaikki he esiintyvät elokuvassa omalla lauluäänellään.

Herkullisimpia hahmoja ovat kuitenkin John Goodmanin esittämä, huonokuntoinen ja pahasuinen Roland Turner, joka tarjoaa Llewynille kyydin tapaamaan F. Murray Abrahamin levymogulia, sekä häntä paikasta toiseen kuskaava, harvasanainen, tupakkaa ketjussa polttava ja jamesdeanimaisia eleitä omaava Johnny Five (Garrett Hedlund).

Ja kuten Coeneiden elokuvissa yleensäkin, vakavasta aiheesta kaivetaan irti runsaasti mustaa huumoria. Llewyn on niin saamaton tapaus, että hänestä tulee koominen, mutta ei yksiulotteisen koominen vaan leikitellen hienovaraisesti surullisen ja surkuhupaisan välillä.

Eikä mitään jäädä selittelemään vaan annetaan katsojan oman mielikuvituksen hoitaa se puoli.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

INSIDE LLEWYN DAVIS Ohjaus ja käsikirjoitus: Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Oscar Isaac, Justin Timberlake, Carey Mulligan, John Goodman, Adam Driver, Garrett Hedlund
Alkuperämaa: USA / UK / Ranska 2013
Genre: Draama / musiikki
IMDb

Kommentit