Iron Man 3 (2013) ★★★★

ironman3_feat

Pois turhat synkistelyt, itsensä liian vakavasti ottavat supersankarit ja angstiset tunnelmat – Tony Stark palaa rytinälllä. Puhtaasti purkkapoppimaista viihdettä tarjoava Iron Man 3 onnistuu yhdistämään supersankaritarinan vaivattomasti huikean hienoon toimintaan, viljellen huumoria joka toimii sillä keveällä tasolla jolle se on tarkoitettukin. Elokuva on sulava, nautinnollinen katsomiskokemus joka ilahduttaa viime metreille saakka. Kepeys on uusi musta, varsinkin kun sen tekee taidolla, turhia kursailematta ja antautuen sille häpeämättä.

Avengersin tapahtumista syvästi traumatisoitunut Stark (Robert Downey Jr.) elää elämässään omituista aikaa. Öitä piinaavat painajaiset ja unettomuus imevät miehestä mehuja tasaiseen tahtiin, eikä edes Pepper Potts (hienosti rooliinsa ujuttautuva Gwyneth Paltrow) pysty pitämään miehen päätä kasassa. Menneisyys nostaa rumaa päätään, kun taakse puolihuolimattomasti jätetyt hahmot ryhtyvät kaivautumaan ulos haudoistaan. Tarinan vahva selkäranka, vaivattoman huumorin ohella, ovatkin erinomaiset vastapelurit. Guy Pearcen esittämä Aldrich Killian on nerokas mies. Sulava, hurmaava mutta ikävä kyllä vastoinkäymisten ja lievän ylenkatseen ruokkimana täysin sekopäiseksi kasvanut mies antaa Starkille vastusta koko rahan edestä. Mies tuo uuden ulottuvuuden ”hullu tiedemies”-kategoriaan, ollen yhtä aikaa vastustamattoman hyvännäköinen ja täysi psykopaatti. Killianin apuna heiluu monenlaista tallaajaa, näistä mielenkiintoisimpana James Badge Dalen esittämä tunteeton, mutta ärsyttävällä tavalla charmikas Savin, pahis josta ei näytä pääsevän eroon.

Elokuvan huumori on nokkelaa ja fiksua, peltiheikeistä huolimatta.

Yhdysvallat on joutunut über-terroristin uhkailujen kohteeksi. Mandarin, Lähi-idän tyypillinen terroristiklisee, käyttää hyväkseen uhkaavia videoita ja pitkiä puheita. Ben Kingsley hyppää hahmon nahkoihin herkutellen, tuloksena on vastustaja josta avautuu tarinan edetessä täysin odottamattomia puolia. Tony Starkilla on kädet täynnä töitä, terroristi, hullu tiedemies ja tukenaan – ei joukko supersankareita – vaan Don Cheadlen vaivatta esittämä James Rhodes, paremmin War Machinena tunnettu sotilas.

Näyttelijöiden välinen kemia on käsinkosketeltavaa. Vitsit lentävät vaivatta, ne ovat hauskoja ja fiksuja, ja Downey Jr. lausuu lakonisesti parhaatkin heittonsa, ilmeenkään värähtämättä. Stark on miljardööri, ajattelematon ja itsekeskeinen, vaikka pelastaakin samalla maailmaa. Turhaa tunteilua on turha odottaa, Starkin hahmo on sarkastisuudessaan erinomainen – edes lapsille ei heru lämpimiä sanoja, piirre joka saa katsojan hörähtelemään penkissään.

Tämä terroristi ei ole ihan normaaleimmasta päästä.

Iron Man 3 on saumaton kokemus, sen toimintakohtaukset ovat selkeitä mutta silti niin täynnä toimintaa että se täyttää valkokankaan vaivatta. Sen huumori pistää hihittämään, ja nauramaan ääneen – pistäen nykypäivän komediat nurkkaan häpeämään. Ohjaaja Shane Black (Tappava ase ja Kiss Kiss Bang Bang -elokuvien käsikirjoittaja) on onnistunut vaivaamaan tarinasta keveän ja viihteellisen kokonaisuuden, osoittaen että ollakseen uskottava supersankarigenressä ei tarvitse aina olla synkkä ja vakava.

© Ursula Borg

Iron Man 3
Ohjaus: Shane Black
Käsikirjoitus: Drew Pearce
Pääosissa:Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Ben Kingsley
Alkuperämaa: USA / Kiina 2013
Genre:Toiminta / Scifi / Trilleri
IMDb

Kommentit