Jack Ryan: Shadow Recruit (2014)★★★

jackryan

Kirjailija Tom Clancyn kädenjälki näkyy elokuvissa ja videopeleissä enemmän kuin kenties kenenkään muun nykykirjailijan. Kirjailija itse menehtyi viime vuonna. Jack Ryan: Shadow Recruit on ensimmäinen yritys kartoittaa tunnetun Jack Ryanin kasvutarinaa. Ohjaaja Kenneth Branagh kuljettaa tarinaa laadukkaasti; toimintaa riittää ja se on äärettömän sujuvaa. Ongelmaksi muodostuu keskinkertaisuus – elokuva ei onnistu erottumaan nykyisessä valtagenressä millään tavalla, vaan on tasapaksu.

Jack Ryania ovat aiemmin näytelleet Alec Baldwin, Ben Affleck sekä Harrison Ford. Chris Pine astuu nuoren ja hieman naivimman Ryanin saappaisiin taidokkaasti – miehen katse on vakaa mutta viaton. Laivastosta CIA:han siirtyvän Ryanin tarina kulkee opiskeluajoista aina ensimmäiseen todelliseen kenttämissioon saakka. Joutuessaan ensimmäistä kertaa vastakkain todellisen uhkan kanssa Pinen reaktio on uskottava. Tarina ei yritäkään myydä katsojalle taisteluvalmista ja kouliintunutta agenttia – se tapahtuu vasta myöhemmin.

Kenneth Branagh taitaa venäläisen melankolian näyttelemisen.
Kenneth Branagh taitaa venäläisen melankolian näyttelemisen.

Tarina on suoraan vakoojakirjoista, mikä on täysin ymmärrettävää Ryanin hahmon lähtökohdat huomioon ottaen. Venäjällä suunnitellaan Yhdysvaltojen kaatamista modernisti rahamarkkinoiden avulla. Venäläisten käyttämisessä pahiksina on jotain hyvin nostalgista, ja hurmaavaa. Melankolia, maan puolesta uhrautuminen ja synkkä kuvasto sopivat hyvin taustaksi hienostuneelle mutta vaaralliselle Cherevinille (Branagh), jonka hahmo on hillitty ja hyvin vähäeleinen. Hyvää työtä tekee myös Ryania ohjaava Harper, jota veteraani Kevin Costner näyttelee ilman yhtään ylimääräistä liikettä. Keira Knightley on pistetty näppärän, mutta hyvin perinteisen tyttöystävän rooliin ilman suurempia odotuksia.

Elokuvan kuvasto on realistista, toiminta sujuvaa ja tilanteet toisinaan infernaalisen hermostuttavia – intensiteettiä riittää. Modernit rakennukset ja vempaimet tuovat tarinaan perinteisen agenttiseikkailun tuntua, mutta itse juoni voisi olla mistä tahansa nykyisestä toimintaelokuvasta. Siinä missä Punaisen lokakuun metsästys kuuluu edelleen loistaviin ja otteessaan pitäviin seikkailuihin, on Shadow Recruit osa harmaata massaa. Se tuntuu asteen liian vanhanaikaiselta, aivan kuten Ryan itse. Ongelmaksi muodostuukin se, että katsoja kyllästetään Bourne ja Jack Reacher -tyylisillä sarjoilla siinä määrin, että tyylikäs ja hyvin toteutettu elokuva ei maistu enää juuri miltään.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

JACK RYAN: SHADOW RECRUIT  Ohjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Adam Cozad
Pääosissa: Chris Pine, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Keira Knightley
Alkuperämaa: USA / Venäjä 2013
Genre: Toiminta / Trilleri
IMDb

Kommentit