Kekkonen tulee! (2013) ★★★

kekkonentulee_feat

Tämän syksyn uutuuskomedia on ohjaaja Marja Pyykön uran toinen pitkä elokuva. Ensimmäinen oli vuonna 2010 ilmestynyt Sisko tahtoisin jäädä. Solar Filmsin tuottama Kekkosen tuleminen on perinteinen suomalainen mustan huumorin värittämä elokuva, jossa nähdään tuttuja kuvioita toisensa jälkeen. Erikoiseksi sen tekee kaksi roolihahmoa, jotka on varmaankin juuri tätä tarkoitusta varten ynnätty mukaan. Koska heitä ei ole aiemmin näissä kotimaisissa leffoissa nähty – muuten kuin naurettavina hahmoina ja outoina friikkeinä.

1970-luvun alkuun sijoittuvan elokuvan alussa lappilaisen pikkupitäjän äkäinen teinityttö Sylvi (Wilma Rosenqvist) esittelee katsojille kaksi poroa, Valon ja Kaarinan, joita hän välillä inhoaa todella paljon. Se antaa suunnan koko leffalle: Sylviä ahdistaa kotikylä ja sieltä pitäisi päästä pois, hinnalla millä hyvänsä. Sylvin äiti Alli (Merja Larivaara) pitää baaria ja saa sähkeen, jossa kerrotaan tasavallan presidentin olevan tulossa vierailulle matkalla pohjoiseen. Tuo sähke pistää liikkeelle todellisen lumipalloefektin, johon pyörähtävät mukaan kaikki kylän tärkeät henkilöt.

Tapahtuma-aikaan Kekkonen oli voimiensa tunnossa ja kansalaisten ihailu suurta. Alli innostuu tulevasta vierailusta täysin rinnoin ja alkaa suunnitella juhlatilaisuutta. Sylviä ei suunniteltu Finlandia-hymnin soittaminen viululla kiinnosta lainkaan ja hän vuodattaakin tuntojaan pussailukaverilleen Jussille (Ilmari Järvenpää). Tätä puolestaan risoo se, että hän on paasannut kylällä olevansa Kekkosen poika. Nyt ”isä” on tulossa käymään ja se muodostaa ongelman.

Kunnanvaltuustossa istuva apulaisinsinööri Martti Kellinsalmi (Konsta Mäkelä) huseeraa ideoimansa Joulumaa-teemapuistoprojektin kimpussa ja näkee pressan tulon olevan hyväksi suunnitelmilleen. Martin vaimo Maija (Marjaana Maijala) puolestaan on kylän hienostunut rouva, jonka ahdistukset tulevat esiin jo ensi kohtauksessa, jossa huumoria kaivetaan äidin tuskailusta itsemurha-ajatustensa ja –yritystensä kanssa. Maija ja Martti päättävät pitää coctail-kutsut presidentille, jotta tämä ei menisi antamaan haluttua maakuntaviiriä Allille.

Kylän terveysasemalla työskentelee outo Liisa (Miina Turunen), joka ei puhu eikä pukahda. Hän hoitaa myös vanhaa ja vuoteenomaa Fannia, joka sängystään huutelee komentoja Liisalle. On heti selvää, ettei Liisa haluaisi olla palloteltavana.

Kristiina Elstelän esittämä Kaarin-Anne on perinteinen höpsö kylähullu, joka tykkää luetella asioita. Salkkareista tuttu Jaana Saarinen puolestaan esittää Martin ja Maijan naapurissa asuvaa Vosurouvaa, joka tykkää soitella pianoaan ulkoilmassa, yllään pelkät rintaliivit ja alushousut. Jänkhällä asuvat laavuissaan Olavi ja Anneli, homopariskunta, joita esittävät Aake Kalliala ja Jukka Puotila. Olavi (Kalliala) tykkää lausua sonetteja ja Anneli (Puotila) kannustaa rakastaan, jota kyläläiset eivät ymmärrä. Lisäksi kylällä pyörii huutelemassa nuori Sinikka (Iina Kuustonen), joka on hurahtanut täysin Jeesus Kristukseen.

Kekkonen tulee! on hienosti kuvattu. Maisemat ovat upeita, mutta niihin keskitytään liian vähän. Viime vuonna nähtiin valkokankailla toinen Lappiin sijoittuva draamakomedia Kaikella rakkaudella, joka onnistui paremmin kuin kekkosfarssi, koska siinä huumoria ei yritetty väkisin muodostaa kliseiden listaa koluamalla.

kekkonentulee

Käsikirjoituksesta vastannut Elias Koskimies on antanut ohjaaja-Pyykölle sellaisen paletin, että elokuvan seuraaminen on hieman ärsyttävää. Sen verran sekava ja pomppiva leffa on kyseessä. Kohtauksesta toiseen mennään vauhdilla ja vaikka se onkin tunnettu keino esitellä hahmoja ja näyttää heidän toimintojaan sen enempää aiheeseen paneutumatta, tekee se tarinan seuraamisen katkonaiseksi.

Puvustus ja lavastus ovat tehneet hyvää työtä etsiessään ajankuvaan (taitaa olla 1970-luvulle sijoittuva elokuva) sopivia materiaaleja, mutta kuitenkin näytti siltä, että mutkissa on tapahtunut oikomista. Kunhan on vanhoja pyöriä, autoja ja vaatteita, niin hauskalta ne näyttävät.

Parhaat näyttelijäsuoritukset tekevät Timo Koivusalon ohjaamassa Sibeliuksessa nähty Turunen, harvoin valkokankaalla nähty Mäkelä sekä tämän vaimoa esittävä Maijala. Myös Larivaara on hyvä hetken arvostusta kaipaavana Allina. Elstelä, Kalliala ja Puotila menevät tavallaan hukkaan pienissä rooleissaan. Eniten ihmetystä herätti Ville Virtanen, jonka rooli on niin minimaalinen, että pakko ihmetellä miksi viime vuosina pääroolejakin tehnyt veteraani lähtee tällaista tekemään. Nuoret Rosenqvist ja Järvenpää ovat ihan mukavia, mutta kun on juuri nähnyt tällaiset samanlaiset hahmot samoissa maisemissa, häviävät he vertailussa edeltäjilleen.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Kekkonen tulee!

  • Ohjaus: Marja Pyykkö
  • Käsikirjoitus: Elias Koskimies, Pia Pesonen
  • Pääosissa: Iina Kuustonen, Konsta Mäkelä, Aake Kalliala
  • Alkuperämaa: Suomi  2013
  • Genre: Komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit