Kuningas Litmanen (2012) ★★★

litmanen_featured_620x350

Jokainen suomalainen tietää, kuka on Jari Litmanen. Kaikki eivät kuitenkaan tunne hänen jalkapallouraansa jokaista piirtoa myöten ja vielä harvempi tuntee hänet ihmisenä jalkapallokentän ulkopuolella. Arto Koskisen dokumentti avaa salaisuuksien verhoa ja valottaa elokuvallaan Suomen tunnetuimman ja menestyneimmän jalkapalloilijan elämää.

Suomi on siitä jännä maa, että täällä pelataan paljon jalkapalloa, mutta kovin suurta menestystä kansainvälisesti maastamme ei ole lajissa irronnut. Tokihan osasyynä tähän on se, että meillä talvi verottaa lajin harrastamista paljon enemmän kuin vaikkapa Espanjassa. Siksipä Jari Litmanen onkin niin erikoistapaus maassamme.

Jari syntyi Litmasten jalkapalloilijaperheeseen, jossa sekä äiti että isä pelasivat jalkapalloa. Pelikentästä muodostuikin hänelle toinen koti jo hyvin pienenä ja noista ajoista lähtien hän on elänyt jalkapallolle. Kun koulussa hänen haaveelleen ammattijalkapalloilijan urasta hieman naureskeltiin, nuorukainen piti kiinni haaveestaan ja toteutti sen.

90-luvulla Jari rekrytoitiin Hollannin Ajaxiin ja vuonna 1995 Ajax voitti himoitun Mestareiden Liigan juuri Litmasen avulla. Hänestä tuli tuossa jalkapallohullussa maassa supertähti ja tänä päivänä yli 1500 lasta Hollannissa on saanut hänen mukaansa nimekseen Jari.

Ajaxista hän siirtyi pelaamaan Espanjan Barcelonaan ja sieltä lapsuutensa suosikkijoukkueeseen Englannin Liverpooliin. Ja sitten takaisin Ajaxiin. Litmasen menestyksekästä uraa ovat varjostaneet lukuisat onnettomuudet ja terveydelliset ongelmat, mitkä saivat hänen joukkuetoverinsa Ajaxissa nimeämään hänet Lasimieheksi.

Kuningas Litmanen kertoo kronologisessa järjestyksessä Jarin urakehityksestä ja haasteista. Matkan varrella näytetään miehen näyttäviä maaleja. Hänen joukkuetoverinsa ja valmentajansa kertovat hänestä rehellisen avoimesti, välillä miehen omituisuuksille naureskellen, kuitenkin hänen ammattitaitoaan aidosti ihaillen ja myös hänen epäonneaan harmitellen. Äänessä on paljon myös Litmanen itse, koko dokumentin ajan vakavailmeinen mies. Pariin otteeseen hänestä pääsee avautumaan myös herkkä puoli.

Kuningas Litmanen maalaa kuvan huippu-urheilijasta, joka rakastaa lajiaan ja haluaa ehdottomasti kehittyä lajissa koko ajan paremmaksi. Dokumentti sympatiseeraa Litmasen epäonnea, muttei lähde rypemään itsesäälissä. Hurjan näköisistä haavereista huolimatta Litmanen on kuitenkin suomalaisen jalkapallon kuningas, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Kuningas Litmanen on kiinnostava katsaus jalkapalloon ja varsinkin siihen henkilöityvään Litmaseen ja se avaa lajia tuntemattomallekin katsojalle lajissa menestymisen salaisuuksia. Jonkinlainen ymmärrys jalkapallosta on tarpeen saadakseen dokumentista eniten irti, sillä se on suunnattu pääasiassa lajin ystäville, harrastajille ja faneille. Niille, jotka ymmärtävät, mitä tarkoittavat vaikkapa Mestareiden Liiga ja UEFA. Jos nämä(kään) käsitteet eivät ole tuttuja, jää Kuningas Litmanen hieman kuivakaksi kokonaisuudeksi, vaikkakin mielenkiintoiseksi kurkistukseksi sympaattiselta ja vaatimattomalta vaikuttavan suomalaisen urheilijalegendan elämään.

Dvd:n lisämateriaaleina nähdään useita koosteita: mm. Litmasen patsaan paljastusseremonia sekä Ajax-legendojen muistelot. Jokaisen jalkapallofanin märkä uni on varmasti myös mukana oleva Jari Litmasen maalikooste.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Kuningas Litmanen
Ohjannut: Arto Koskinen
Käsikirjoittanut: Mika Kaurismäki, Arto Koskinen
Pääosissa: Jari Litmanen
Alkuperämaa: Suomi 2012
Genre: Dokumentti
IMDb

Kommentit