LEGO® Elokuva (2014) ★★★★

lego_featured

Välillä tulee vastaan elokuvia, joilta ei odota mitään, ei siis yhtikäs mitään. Sitä menee helposti katsomaan tällaisen elokuvan tietynlaisella skeptisellä asenteella. Lego® Elokuva näyttää massiiviselta lelumainokselta, mitä se tavallaan onkin. Mutta se on myös paljon enemmän: se on nostalginen matka lapsuuden innostukseen ja innovatiivisuuteen, visuaalisesti komea ja joustava sukellus jäykkien muovipalikoiden maailmaan. Elokuva rikkoo kaikki negatiivissävytteiset ennakkoasenteet ja antaa katsojan nauttia ihastuttavasta seikkailusta täysin siemauksin.

Studion vaatimuksesta Suomessa jokseenkin kummallisesti nimetty Lego® Elokuva kertoo Emmetistä (äänenä Chris Pratt/Riku Nieminen), maailman tavallisimmasta keltanaamaisesta legoukkelista, josta kasvaa maailman pelastava sankari. Avukseen hän saa mm. viehkon mutta tehokkaan Tyylilyylin (Elizabeth Banks/Iina Kuustonen) sekä Batmanin (Will Arnett/Carl-Kristian Rundman). Taustajoukoissa Gandalfin tyyppisenä hahmona häärii myös valkopartainen Vitruvius (Morgan Freeman/Ossi Ahlapuro). Vastapuolella pahiksena on Johtaja Bisnes (Will Ferrell/Santeri Kinnunen) (kirjaimellisesti) kaksinaamaisine kätyreineen (Liam Neeson/Antti Reini/Antti LJ Pääkkönen).

lego_800

Tarina on hyvinkin tuttu, missä tavallinen tallaaja kasvaa suureksi sankariksi apujoukkojensa avulla. Silti animaatiossa on tuoreutta -tai pitäisikö sanoa nostalgista kauneutta. Lego® Elokuva ei pyri tekemään ”smurffeja” eli päivittämään vanhaa kokonaan uusiksi, sillä siinä mennään helposti metsään -aivan kuten Smurffit-elokuvien tapauksessa kävi. Animaatiossa käytetään hyväksi alkuperäisen legopalikan vahvuuksia, sitä mahdollisuuksia täynnä olevaa, jokaisen oman mielikuvituksen mukaan muovautuvaa palikkamaailmaa, mikä on lumonnut lapsia vuosikymmeniä. Elokuvan visuaalinen tyyli mukailee palikkatyyliä pilkulleen ja tämä tekee siitä nykyelokuvien fotorealistisessa maailmassa ihanan erilaisen. Palikkaukkeleita sitovat samat säännöt mitkä koskevat lähes joka kodissa joskus kantapään alle yön pimeydessä jääviä fyysisiäkin legopalikoita, ja tämä antaa animaatiolle omaperäisen ja yllättävän omaperäisen ilmeen.

Vaikka elokuvan käsikirjoituksen kaari on perinteinen, se sisältää silti hulvattoman hauskoja jippoja ja vekkulia dialogia, jossa on jotain niin lapsi- kuin aikuiskatsojillekin. Koska Legojen maailma sisältää niin sarjakuvasankareita kuin elokuvahahmojakin, kaikkia näitä myös käytetään hyväksi tarinan maustamisessa. Taustalla häärivät Batmanin lisäksi Wonder Woman ja Green Lantern ja nähdäänpä yhdessä kohtauksessa myös Millennium Falcon miehistöineen. Kaikesta tästä syntyy äärimmäisen nautittava sekoitus seikkailua ja hupaisaa sanailua. Lopun käänne tarinan kuljetuksessa on myös sympaattinen yllätys.

Negatiivisena puolena on mainittava, että välillä palikoiden seikkailu huitelee sellaista vauhtia eteenpäin, etteivät silmät meinaa pysyä perässä. Tämä ei onneksi kuitenkaan vaikuta liikaa animaation kokonaislaatuun. Samoin elokuvan naishahmoihin tulee kiinnitettyä huomiota: keskushahmoista nimittäin vain yksi on tyttö ja lisäksi erittäin stereotyyppisesti luotu sankarin taustalla ja tukena seisova söpö apulainen. Tämä johtunee siitä, että Legoja ja varsinkin niillä rakennettavia seikkailuja pidetään nykyisin pääasiallisesti poikien leluina ja siksi elokuvankin hahmot on kohdennettu poikapuoliselle yleisölle. Sinänsä harmillista, sillä elokuva soveltuu erinomaisesti kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Elokuvan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastuussa ovat Phil Lord ja Christopher Miller, jotka vakuuttivat osaamisestaan 80-luvun suosikki-tv-sarjaan pohjautuvassa, oivallisessa toimintakomediassa 21 Jump Street. Näiden kaverusten uraa kannattaa siis pitää tiukasti silmällä, sillä heillä näyttää olevan näpeissään taito luoda negatiivisia ennakko-odotuksia rikkovia tuotantoja.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

THE LEGO® MOVIE  Ohjaus ja käsikirjoitus: Phil Lord & Christopher Miller
Englanninkielisissä ääniosissa: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Ferrell, Morgan Freeman, Liam Neeson
Suomenkielisissä ääniosissa: Riku Nieminen, Iina Kuustonen, Santeri Kinnunen, Ossi Ahlapuro, Antti LJ Pääkkönen, Antti Reini
Alkuperämaa: Australia / USA / Tanska 2014
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit