Leijonasydän (2013)★★★★

leijonasydän

Muuttaako rakkaus ihmistä? Vai onko viha vain tuntemattoman pelkäämistä, jonka ihminen kasvaessaan hylkää? Leijonasydän on paitsi kysymyksiä asettava, myös viihdyttävä. Se naurattaa tapahtumilla joille nauraminen tuntuu oikeastaan väärältä. Tuloksena on Dome Karukosken ehjin kokonaisuus – elokuva joka on tiukasti kiinni viihteellisessä kerronnassa mutta on aiheeltaan kaikkea muuta kuin hattaraa.

Peter Franzenin esittämä Teppo on uusnatsi, joka elää ja hengittää aatetta yhdessä kaveripiirinsä kanssa, sekä toteuttaa sitä käytännössä. Aatteen ydin ei vättämättä ole Suomi suomalaisille vaan kiertäen ilmaistuna pidetään omista asioista huolta. Niinpä maahanmuuttajat, kerjäläiset ja tummaihoiset saavat varauksetta tylyä kohtelua riippumatta siitä ovatko nämä ihmiset millään lailla syyllisiä siihen tosiasiaan, että suurin osa Tepon kaveripiiristä notkuu kaljabaarissa sossun rahoilla. Sari (Laura Birn) tuo Tepon elämään paitsi rakkautta, myös oman poikansa. Tepon epäonneksi Rhamadhan on paitsi sanavalmis, myös tummaihoinen – eikä pojan oikea isäkään ole hiljaisimmasta tai arimmasta päästä. Teppo päätyy taistelemaan oman kasvatuksensa, uskomustensa ja uskollisen kaveripiirinsä ristitulessa, sekä pelkäämään aidosti paitsi mielipiteitä myös tapahtumia.

Tilannetta kiristää Jasper Pääkkösen vimmalla esittämä Tepon pikkuveli Harri, jonka nuoruus tuo vihaan vielä hallitsematonta lisäenergiaa. Nuoren idealismi on ankaraa, periksiantamatonta. Tarina on yhtä paljon tutkielma veljeydestä ja toveruudesta kuin vihasta. Sen tulkintatapa pistää päällisin puolin vastenmieliset uusnatsit tilanteisiin joissa näitä on helppo inhota, samalla kun se toisella kädellä herkistää katsojan näyttämällä uskollisuutta ja veljesten välistä rakkautta. Nämä tarinat ovat suoria, todellisia hetkiä nykymaailmasta – ja sellaisenaan tuskallista katsottavaa hyvässä ja pahassa.

leijonasydän_2

Näyttelijät onnistuvat tavoitteessa hienosti. Ylilyöntejä ei tapahdu, vaikka sylki suusta aatelauseita lennättäessä voisi helposti lipsua karikatyyrin puolelle. Miehet ovat treenanneet Karukosken mukaan n. 2 kuukautta personal trainerin avulla ennen kuvauksia saaden aikaan timmiä ja valtaa näyttävää fysiikkaa. Pelon välineenä treenattu ruumis on täysin yhtä kelvollinen kuin kakkosnelonenkin. Leijonasydän naurattaa melko synkästä aiheestaan huolimatta, mikä on helpotus – elämän tummista sävyistä täytyy löytää iloa, muuten me kaikki olemme pahassa pulassa.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Leijonasydän  

  • Ohjaus: Dome Karukoski
  • Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
  • Pääosissa: Peter Franzen, Jasper Pääkkönen, Laura Birn, Yusufa Sidibeh
  • Alkuperämaa: Suomi 2013
  • Genre:  Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit