Lincoln (2012)★★★★

lincoln

Yhdysvaltojen 16. presidentti, Abraham Lincoln, on luultavasti rakastetuin ja arvostetuin presidentti maassa, jota ristiriidat ja mielipide-erot ovat repineet hajalle koko sen olemassaolon ajan. Ikoninen ja tarunhohtoinen presidentti tunnetaan tarinoiden perusteella rehellisenä, peräänantamattomana ja hillittynä miehenä – ja tämä on myös kuva jonka ohjaaja Steven Spielberg miehestä maalaa. Tarina keskittyy vuoteen 1865, kun Lincoln taisteli orjien vapauttamisen oikeuttavan lain puolesta. Politiikka on kummallinen eläin, eikä se näytä muuttuneen miksikään. Lincoln on hienovarainen, yllättävän vähäeleinen ja hillitty tulkinta legendaarisesta miehestä – Daniel Day-Lewis ujuttautuu presidentin nahkoihin tavalla joka vetää hiljaiseksi.

Juuri uudelleen valittu presidentti on kovan paikan edessä. Sisällissota jyllää pahimmillaan, joukot ovat fyysisesti ja henkisesti köytensä päässä ja kaiken lisäksi Lincoln haluaa vastoin kaikkia neuvoja ja todennäköisyyksiä laittaa 13. lisäyksen kongressin käsittelyyn. Orjuus on lopetettava, sanoivat etelävaltiot tai demokraatit mitä tahansa. Nykyaikaan verrattuna onkin hämmentävää seurata, kuinka republikaani-presidentti Lincoln ajaa orjuuden lopettamista demokraatteja vastaan – fakta, jota tuodaan esille usein. Vastapuolella lymyää monta arvoista vastustajaa, ja suuri osa elokuvaa onkin kiireen tunnussa eteenpäin rientävää neuvottelua toisensa perään. Miehet kabineteissa keskustelevat, väittelevät, huutavat – kaiken keskellä järkähtämätön Lincoln joka hiljaisella tyylillään vetää kaikkien huomion puoleensa.

Lincoln ei ole kuitenkaan ainoastaan valtion päämies, hän on myös isä ja aviomies. Kotoisat riidat vaimo Mary Todd Lincolnin (Sally Field) kanssa horjuttavat jo ennestään kiperää tilannetta. Poika Robert (Joseph Gordon-Levitt) ei halua jäädä katsojan asemaan kun miehiä kaatuu tantereella satapäin, ja kodin paineet tuovat presidentin hahmoon yhä enemmän kotoisuutta. Day-Lewis kävelee kyyryssä, jalkojaan hilaten, luoden kuvan miehestä joka on äärettömän väsynyt, hento mutta jonka tahto on rautainen. Lincolnia kuvataan usein takaapäin, korostaen miehen ikonista hahmoa ja legendaa. Varjot ja valo peittävät ja paljastavat miehestä juuri sen verran kuin tämä itse haluaa, suuri osa Lincolnista onkin legendaa ja itse mies jäänyt varjoon.

Day-Lewis näyttää Lincolnilta viimeistä piirtoa myöten.

Politiikka ei olisi politiikkaa, ellei siihen liittyisi pieni määrä kähmintää. Lincolnin neuvosta pieni joukkio epämääräisiä ”neuvottelijoita” kääntää katseensa edustajiin, joiden äänet kääntämällä voitto olisi taattu. Tuloksena on lahjontaa, kiristystä sekä suuri määrä palopuheita oikean asian puolesta. Joukkoa vetää hulvattomasti aivan liian vähän elokuvissa näkyvä James Spader. Elokuvaksi jossa puhutaan paljon pienissä huoneissa, ja vatvotaan vaaliennustuksia, onnistuvat Spielberg ja käsikirjoittaja Tony Kuchner pitämään jatkuvasti jännitettä yllä. Tarina ei pysähdy, sitä leimaa pieni kiireen tuntu joka tiivistyy itse äänestyspäivään. Samalla Spielberg onnistuu olemaan hukuttautumatta tarinan varsinaisiin ansoihin, välttäen ylitunteellisuutta ja keskittymällä hienovaraisuuteen.

Koko elokuvan ajan Tommy Lee Jones on ollut kasvava voima tarinan takana.  Miehen suoritus Thaddeus Stevensinä, miehenä joka palavasti haluaa lopettaa orjuuden, on miehen parhaita intensiivisyydessään ja vaikuttavuudessaan. Stevens on tarinan sankari, vaikka rujona ja suoraanpuhuvana ihmisenä häntä ei sellaisena ehkä heti näe. Elokuva kietoutuu pienten tapahtumien ympärille, saaden eeppisyyttä aiheen suuruudesta – vaikutusta eivät tee pommit eivätkä sotakohtaukset, jotka loistavatkin poissaolollaan. Lincoln on hyvä esimerkki suuresta amerikkalaisesta elokuvasta, miehestä joka on ansiosta nostettu ikoniksi maan historiassa. Se ei kuitenkaan huku omaan mahtavuuteensa, eikä paisuttele tarinaa maata järisyttävillä torvikonsertoilla ja massahurmoskohtauksilla. Se on hyvin päähahmonsa näköinen, suuri ja herkkä, vaikuttava mutta hieman mystiseksi jäävä.

Lincoln
Ohjaus:Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Tony Kuchner, perustuu osittain Doris Kearns Goodwinin romaaniin
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field, James Spader
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Draama / Biografia
IMDb

Kommentit