Locke (2014) on Tom Hardyn taidonnäyte

lockearvostelu

Toisinaan vaikuttavimmat trillerit tapahtuvat hyvinkin pienissä tiloissa. On outoa että vuoden koukuttavin taidonnäyte tapahtuu autossa jossa on yksi matkustaja. Joka puhuu puhelimessa. Sementistä.

Ohjaaja Steven Knight yhdessä elämänsä hienoimman suorituksen tekevän Tom Hardyn kanssa luo illuusion, taikatempun, melkeinpä mitäänsanomattomista lähtökohdista. Tarina ei pysähdy hetkeksikään, siinä ei ole kuolleita kohtia. Juoni raivaa tietään määrätietoisesti kohti harkittua loppua – kuten alati liikkeessä oleva auto, se liikkuu, etenee ja muuttuu.

Ivan Locke tietää kaiken betonista, ja vastaa työkseen suuresta rakennustyömaasta. Mies on pakotettu poistumaan työpaikaltaan iltana joka on tämän työuran tärkein, mutta miehen matka ei suuntaudu kohti kotia. Ajomatka kulkee Birminghamista Croydoniin, määränpäänä olla tukena naiselle. Nainen, pintapuolinen tuttava, on synnyttämässä Locken lasta sairaalassa. Puhelimen toisesta päästä kuuluva ääni maalaa kuvan hauraasta, ripustautuvaisesta naisesta, joka ei ole saanut toistaiseksi elämältään sitä mitä odotti.

locke

Ivan Locke rakastaa sementistä puhumista. Varsinkin kun kyse on perusteiden valamisesta, sen tarkkuudesta ja tärkeydestä – teema mikä ujutetaan Locken hitaasti auki kääriytyvään elämään ajomatkan aikana. Jos rakennuksen pohjaa ei tehdä huolella ryhtyvät raot nakertamaan koko rakennusta ajan kanssa vaarantaen koko talon. Miehen elämä, henkilökohtainen sekä ammatillinen, saavat synkän käänteen tämän itse istuessa autossa.

Jännite luodaan alituisilla puhelinkeskusteluilla. Vaimo ja Locken kaksi poikaa, synnytykseen valmistautuva nainen, pomo sekä nuorempi kolleega – jokaisen puheluihin suhtaudutaan eri tunneskaalalla ja lähestymistavoilla. Miehen ääni on rauhoitteleva, huutava, ohjaava, hermostunut. Puhuessaan rakastamastaan sementistä Locke heittäytyy suorastaan runolliseksi. Mitä mies lopulta rakastaa enemmän, perhettään vai työtään? Vastauksen pitäisi olla helppo, mutta tosielämässä mikään ei ole yksinkertaista.

Näyttelijät, käyttäen ainoastaan ääntään, luovat hienon kontrastin ratin ääressä yksin istuvalle Hardylle. Ruth Wilson, Tom Holland, Olivia Colman, Bill Milner, Andrew Scott ja Ben Daniels tuovat ulkomaailman kaaoksen auton sisätilojen rauhaan taidokkaasti. Elokuva on kuitenkin Hardyn,  tunteet tuodaan esiin pienillä liikkeillä hallitusti, rajoitetussa tilassa. Tarinassa ei ole tarvetta takaa-ajoille ja draamalle, auto tuntuu pienenevän mitä pidemmälle aika etenee. Locke luo mukanaan vievän trillerin ilman varsinaista fyysistä toimintaa. Se on täydellinen esimerkki sanojen ja näiden merkityksen arvosta, Hardyn kasvot kertovat enemmän kuin sata erikoistehostetta.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

LOCKE  Ohjaus: Steven Knight
Käsikirjoitus: Steven Knight
Pääosissa: Tom Hardy
Alkuperämaa: UK / USA 2013
Genre: Trilleri / Draama
IMDb

Kommentit