Love Is All You Need (2012) ★★★

loveisallyouneed_featured_6

Italiaan sijoittuva romanttinen komedia kalskahtaa loppuunkuluteltulta aiheelta. Tanskalaisen Susanne Bierin (Things We Lost In The Fire, viime vuoden vieraskielisen Oscarin voittaja Kosto) uusin ohjaus Love Is All You Need onkin hyvin perinteinen romcom, mutta yhdessä käsikirjoittajakollegansa Anders Thomas Jensenin kanssa Bier onnistuu aiheen perinteisyydestä huolimatta tuomaan kuvaan kiinnostavaa lisävirettä hienoisella epäsovinnaisuudella.

Kaiken kaikkiaan Love Is All You Need on hyvän mielen elokuva, sympaattinen ja Italian kauniisiin maisemiin draamakomedia, joka saa katsojan poistumaan elokuvateatterista hymy huulilla.

Tanskalainen Ida (ihastuttava Trine Dyrholm) on keski-ikäinen kampaaja, joka on sairastunut rintasyöpään. Ei mikään kovin kevyt aihe. Kovin kevyt ei ole sekään, että lääkäristä tullessaan Ida löytää aviomiehensä Leifin (Kim Bodnia) täydessä tohinassa perheen sohvalla nuoren toimistohempukan (Christiane Schaumburg-Müller) kanssa.

Love Is All You Need ei ala kovin iloisista lähtökohdista, mutta Bier onnistuu muokkaamaan raskaatkin tilanteet positiivissävytteisiksi. Tässä suurena apuna on Dyrholmin hurmaavasti personoima Ida, joka luottaa sokeasti ihmisiin ja uskoo kaiken aina kääntyvän hyväksi, vaikka omassa elämässä kaikki menisikin päin seiniä.

Idan ja Leifin on ensin tarkoitus matkata yhdessä tyttärensä Astridin (Molly Blixt Egelind) häihin Italiaan, mutta Ida suuntaa lentokentälle yksin ja sekaisin. Hädissään hän peruuttaa autonsa äreän liikemiehen, Philipin (Pierce Brosnan) auton kylkeen ja niskaansa viharyöpyn. Tilannetta ei paranna se, että Philip paljastuu Idan tyttären tulevan aviomiehen isäksi.

Elokuva seuraa tyypillistä tarinan kaarta, missä kaksi ihmistä tapaa toisensa ja alkaa inhota toisiaan saman tien. Pikkuhiljaa he kuitenkin pakon sanelemana ystävystyvät ja mahdollisesti jopa rakastuvat toisiinsa. Susanne Bier osaa kuitenkin rytmittää tarinansa niin, ettei siitä synny kammottavaa siirappia. Tuloksena on elämänmyönteinen, erittäin rankkoja aiheita sivuava romanttinen draamakomedia, joka sitruunalta tuoksuvine maisemineen tuo piristystä Suomen talveen.

Love Is All You Need on pieni, kaunis ja koskettava elokuva, joka vie tarinansa tyydyttävään lopputulokseen, vaikka jättääkin aiheensa aavistuksen avoimeksi.

Den skaldede frisør
Ohjannut: Susanne Bier
Käsikirjoittanut: Anders Thomas Jensen, Susanne Bier
Pääosissa: Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Kim Bodnia
Alkuperämaa: Tanska / Saksa / Ruotsi / Italia / Ranska 2012
IMDb

Kommentit