Luokkajuhlassa kosto on suloinen

luokkajuhla_feat

Ruotsalaisen taiteilijan taideprojektista liikkeelle lähtenyt Luokkajuhla osuu maaliinsa monella tavalla. Ensinnäkin elokuva on rakenteeltaan poikkeuksellinen: se koostuu kahdesta hyvin dokumentaarisen oloisesta osiosta, eikä katsoja ilman taustatietoa välttämättä käsitä, mikä elokuvassa on totta ja mikä fiktiota. Toiseksi se tarttuu aiheellaan tärkeään asiaan eli koulukiusaamiseen ja sen vaikutuksiin ihmisessä jopa kymmenien vuosien päästä. Luokkajuhla herättelee, jää päähän pyörimään ja synnyttää väkisinkin keskustelua. Entisille ja nykyisille kiusaajille se ei ole helppo pala, mutta kiusatuille se puolestaan voi antaa jonkinasteista henkistä tyydytystä.

Anna Odellin esikoiselokuva sai alkunsa siitä, kun Odell kuuli tulevasta luokkakokouksesta. Entisenä kiusattuna hän alkoi suunnitella dokumenttitaideprojektia, jossa hän pitäisi luokkakokouksessa puheen kiusaamisesta ja sen vaikutuksista häneen aikuisena, ja samalla kuvaisi entisten luokkakavereidensa reaktiot. Alkuperäinen idea meni kuitenkin mönkään, kun Odell sai tietää, ettei häntä ollutkaan kutsuttu tapaamiseen, joka siis oli jo pidetty. Aidon dokumentin sijaan Odell päätti lavastaa tilanteen ja luoda elokuvansa sen kautta. Elokuvassa nähtävä puhe on suurin piirtein sama kuin alkuperäinen, mutta luokkatovereiden reaktiot ovat käsikirjoitettuja sen mukaan, mitä Odell kuvitteli niiden pahimmillaan olevan.

Elokuvan toinen osa on dokumentaarisempi mutta silti näytelty. Luokkakokouksesta kertovan fiktiivisen lyhytelokuvansa kuvauksen jälkeen Odell päätti näyttää elokuvan entisille luokkakavereilleen ja käyttää heidän aitoja reaktioitaan pohjana Luokkajuhlan toiselle, ammattinäyttelijöiden näyttelemälle puoliskolle. Tuloksena on hämmentävän aitoja tilanteita, suurta myötähäpeää joidenkin hahmojen puolesta ja kaiken yllä leijuu suloisen koston ilmapiiri. Tilanteiden aitoutta lisää se, että Odell on kertonut hahmoja esittävien näyttelijöiden olleen hänellä mukana todellisten ihmisten kohtaamisissa.

luokkajuhla_800

Luokkajuhla on ravisteleva elokuva, sillä se tarttuu hyvin omintakeisella tavalla kiusaamiseen sekoittamalla keskenään faktaa ja fiktiota. Jo pelkästään rakenteeltaan se on poikkeuksellisen kiehtova. Samalla se käy läpi ihmisten pelkoja, sitä kuinka monet tärkeätkin asiat helposti lakaistaan piiloon ”out of sight, out of mind” -mentaliteetilla ja sivuaa koulukiusaamisen vaikutuksia ihmisen elämään aikuisena. Odell laittaa itsensä henkilökohtaisesti likoon ja onnistuu omaperäisyydellään luomaan yhden kaikkien aikojen vaikuttavimmista koulukiusaamisesta kertovista elokuvista.

Elokuvaa voi lämpimästi suositella kaikille (koulu)kiusaamisesta kärsineille sekä niille ”hiljaisille ja oudoille” ihmisille, joiden kouluaika ei aina ollut ruusuilla tanssimista. Mutta myös itse kiusaajille sekä niille hiljaisille hyväksyjille, jotka eivät omien sanojensa mukaan koskaan osallistuneet kiusaamiseen.

© Päivi Laajalahti

Haastattelin Anna Odellia R&A:n aikana syksyllä 2014. Tuon haastattelun voi lukea Episodin sivuilta >

[divider]INFO[/divider]

ÅTERTRÄFFEN  Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Odell
Pääosissa: Anna Odell
Alkuperämaa: Ruotsi 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit