Machete Kills (2013) ★★

machetekills

Jonnekin ö-luokan elokuvakategoriaan sijoittuva eksloitaatioräiskintä Machete Kills toistaa Machete-elokuvan kaavaa, onnistuen kuitenkin uudistumaan tarpeeksi pitääkseen hereillä. Danny Trejo, joka tuhoaa tieltään suurin piirtein kaiken mahdollisen, palaa Machetena jahtaamaan pahiksia. Tuloksena on täynnä verta ja suolenpätkiä oleva hassuttelu jossa naisilla ei paljon vaatteita ole, miehet ovat pääsääntöisesti rumia ja toimintaa riittää joka toiseen kuvaruutuun. On täysin katsojan päätettävissä pitääkö tällaisesta vai ei.

Elokuvan parasta antia ovat tietenkin cameo-roolit, kuten Yhdysvaltain presidenttiä esittävä Carlos Estevez (tai Charlie Sheen niille jotka eivät miehen alkuperäistä nimeä tiedä), tai kameleontin lailla ulkomuotoaan vaihtavan palkkamurhaajan eri ilmentymät. Walton Goggins, Lady GaGa, Cuba Gooding Jr sekä Antonio Banderas luovat yhteistuumin El Caméleonin, joka on kiinnostavampi kuin muut hahmot elokuvassa yhteensä. Tarinan naiset on siroteltu kaunistuttamaan tarinaa, mahdollisimman vähissä vaatteissa, laukomaan tyhjäpäisiä lauseita, ampumaan aseita rinnat täristen ja heittelemään hiuksiaan. Mitään muuta ei tämän tyyliseltä elokuvalta voi odottaakaan, eikä ehkä edes pitäisi, mutta tämä kaikki on jo nähty aiemmin. Amber Heardissa, Sofia Vergarassa ja Michelle Rodriguezissa on enemmän potkua kuin useimmissa äijissä yleensä – ja on sääli että napakat naiset pistetään nahkarintsikoihin poseeraamaan. Asian ei pitäisi ärsyttää, se pitäisi ottaa asiaan kuuluvana parodian keinona, mutta ratkaisu tuntuu ainoastaan väsyneeltä ja kuluneelta.

Tarinan konnana toimii erinomainen Damian Bichir, joka Mendezinä onnistuu olemaan suorastaan herkullinen. Mel Gibson yllättää teknologiapahis Vozina, ja elokuva lupaileekin jo tarinan jatkuvan Vozin johdattamaan suuntaan – suoraan avaruuteen ”saagan” kolmannessa osassa Machete Kills Again – In Space. 

Amber Heardillä on päällä yllättävän paljon vaatteita.
Amber Heardillä on päällä yllättävän paljon vaatteita.


Machete Kills -elokuva tippuu samaan kuoppaan kuin suurin osa parodiaelokuvista – ne eivät onnistu keksimään mitään uutta, vaan kierrättävät kliseitä kirjaimellisesti esikuviensa kautta. Danny Trejo ei ole koskaan pystynyt kantamaan pääosan esittäjän viittaa harteillaan, vaan on erinomainen kiinnostavina sivuhahmoina – Machete ei ole karismaattinen, uhkaava tai edes hauska hahmo.
Tuloksena on tylsä, ennalta-arvattava ja toisinaan jopa noloa katsottavaa tarjoava rymistely jossa on tissejä, aseita ja verta. Toisinaan se voi jopa riittää.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Machete Kills  

  • Ohjaus: Robert Rodriguez
  • Käsikirjoitus: Kyle Ward
  • Pääosissa: Danny Trejo, Damien Bichir, Charlie Sheen
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Toiminta / Trilleri
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit