Matkalla – On the Road (2012) ★★★

ontheroad_featured_620x350

Vuonna 2004 Walter Salles ohjasi Ernesto ”Che” Guevaran matkoihin pohjautuvan, loistavan tie-elokuvan nimeltä Moottoripyöräpäiväkirjat. Siinä nuori lääketieteen opiskelija Che ja ystävänsä Alberto Granado matkaavat moottoripyörällä ympäri Etelä-Amerikkaa. Nyt Salles tekee saman Pohjois-Amerikan puolella: Jack Kerouacin vuonna 1957 julkaistuun kirjaan pohjautuva Matkalla – On the Road vie päähenkilöt ristiin rastiin Yhdysvaltoja ja hetkeksi myös Meksikon puolelle.

Kerouacin itsensä alter egona tarinassa nähdään Sam Rileyn (Control) esittämä kirjailija Sal Paradise, joka tuijottelee tyhjää arkkia kirjoituskoneessaan tupakkaa poltellen. Ystävänsä Carlo Marxin (Tom Sturridge) hän juo iltaisin lähikuppilassa filosofoiden maailmaa. Elämä on tasapaksua ja tavallista, liian turvallista toimiakseen lähteenä maailmankirjallisuuden klassikoille.

Salin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän tapaa Dean Moriatryn (Garrett Hedlund). Karismaattinen ja älykäs, kapinallinen oman tiensä kulkija vetää sekä Salia että Carloa puoleensa magneetin lailla. Sal päätyy matkalle Deanin ja tämän lapsivaimon Maryloun (Kristen Stewart) kanssa, matkalle, josta syntyy sanoja täyttämään paperin jos toisenkin. Matkalle, jossa ystävyys, seksi ja huumeet yhdistyvät inspiroivaksi sekasotkuksi.

Päästyään tien päälle Sal ei nimittäin osaa enää pysähtyä. Aina pysähdyksen aikaan sanat lopettavat tulemasta, paperi pysyy tyhjänä, mutta tien päällä Sal kirjoittaa lyijykynän pätkällään vaikka roskakorista löytämälleen pakkauspaperille, mikäli muuta paperia ei ole tarjolla.

50-luvulle sijoittuva matka kestää kaikkiaan kolme vuotta. Salin matkakumppanit vaihtuvat, hän tapaa uusia ihmisiä, tutustuu uusiin asioihin. Ainoa, joka Salin maailmassa pysyy, on henkisesti alati liikkeessä oleva Dean. Dean vaikuttaa Salin elämään välillä fyysisellä, välillä pelkästään henkisellä läsnäolollaan ja toimii hänen muusanaan.

Matkalla on elokuvana kuin visuaalinen trippi, sillä sen Amerikka on kuvankaunis ja monimuotoinen. Yhtään matkakuumetta poteva katsoja alkaa heti haaveilla itsekin suuntaavansa tien päälle, näkemään maailmaa, etsimään itseään. Ei ole lainkaan ihme, että Kerouacin alkuperäiskirja on vuosikymmenet inspiroinut monia etsimään itseään peukalo pystyssä maantietä mitaten.
Tarinan hahmot ovat äärimmäisen kiehtovia ja niitä näyttelevät rooleihinsa täydellisesti istuvat näyttelijät. Rileyn Sal on nimellinen päähahmo, mutta käytännössä hän on vain tapahtumien kirjaaja. Keskiössä on Hedlundin (joka on nähty mm. elokuvassa TRON: Perintö) esittämä Dean, häilyvä, kiehtova, monitahoinen, mutta omalla tavallaan muuttumaton Dean. Hedlund onnistuu tuomaan hahmoonsa alleviivaamatta kaikki tarvittavat piirteet kapinallisen ja itsekeskeisen pinnan alla piilevään herkkyyteen ja haurauteen saakka.

Matkalla on esteettisesti kaunis, laadultaan moitteeton ja sen näyttelijät tulkitsevat roolinsa erinomaisesti. Kuitenkin siitä tuntuu puuttuvan viimeinen silaus, mikä antaisi tarinalle sen lopullisen sykäyksen olla erinomaisen koukuttava. Vaikuttavasta materiaalistaan huolimatta tarinan sielu jää ohueksi, sillä elokuva keskittyy kuvaamaan itse matkaa, tietä. Vaikka matka onkin tarinan keskeisin idea, merkityksellinen henkilöiden kasvun kannalta, sen symbolinen merkitys uhkaa nyt hukkua liikaan visuaalisuuteen. Visuaalisuudessa tosin ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä näitä maisemia katsoo ihan mielellään, mutta kokonaisuuden syventämisen kannalta se typistää pois osan tarinan voimasta.

Matkalla antaa katsojalle paljon analysoimisen aihetta ihmismielestä ja elämästä. Kasvutarinana se on kiehtova. Niin matkansa kuin muusansakin kautta kasvavan Salin tarina on lopulta melkoisen perinteinen. Mikä kiehtoo enemmän, on karismaattinen Dean, kaikkien rakastama, jonka kohtalo on kokea elämä eri tavalla.

Sivurooleissa nähdään joukko laatunäyttelijöitä: Viggo Mortensen, Amy Adams ja Steve Buscemi heistä nimekkäimpinä pienine, mutta mieleenpainuvine rooleineen.

Blu-rayn lisämateriaaleina on joukko poistettuja kohtauksia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

On the Road 2012
Ohjannut: Walter Salles
Käsikirjoittanut: Jose Rivera, perustuu Jack Kerouacin romaaniin
Pääosissa: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Tom Sturridge, Viggo Mortensen, Amy Adams
Alkuperämaa: Ranska / UK / USA / Brasilia 2012
IMDb

Kommentit