Me ollaan parhaita! (2013) ★★★★

viarbast_feaured

Millaista on olla 12-vuotias 80-luvun alussa, köyhistä oloista ja siksi massasta poikkeavasti pukeutunut? Kuunnella punkkia, vaikka punk on kuollut? Kulkea tukka pystyssä koulukavereiden halveksumana? Millaista on päättää perustaa parhaan ystävän kanssa punk-bändi, ihan vaan kiusallaan, vaikka kumpikaan ei osaa soittaa? Millaista on, kun juuri se kaikista söpöin kundi ihastuukin kaveriin?

Ruotsalainen Lukas Moodysson tunnetaan lahjakkuudestaan kertoa nuoruudesta aidosti. Tätä todisti jo vuonna 1998 ilmestynyt Fucking Åmål sekä muutamaa vuotta myöhemmin raaempi Lilja 4-Ever. Keskinkertaisemman Mammutin (2009) kautta suuressa maailmassa käväissyt ohjaaja palaa uutuudellaan kolmenkymmenen vuoden takaiseen Ruotsiin, missä punk on kuollut, mutta musiikki elää edelleen.

Me ollaan parhaita! kertoo Bobosta (Mira Barkhammar), joka asustaa kahdestaan nuoruuttaan etsivän äitinsä kanssa. Bobo on kiltti tyttö, jolla on pyöreät rillit kuin Harry Potterilla ja lyhyt tukka pystyssä. Hänen paras ystävänsä Klara (Mira Grosin) on Boboa ärhäkämpi luonne, mutta yhdessä tytöt keksivät kaikenlaisia kepposia.

80-luvun alussa ei ollut internettiä, joten tekemiset piti keksiä muualta -yleensä ulkoa. Kun Bobo ja Klara saavat hevibändin pojilta kuulla olevansa rumia, he päättävät kostaa näille ja perustaa bändin – ihan vaan viedäkseen hevipojilta treeniaikaa. Soittamisen opettelua siivittää inho koululiikuntaa kohtaan, mistä syntyykin heidän ensimmäinen rallatuksensa. Pikkuhiljaa tytöt innostuvat oikeastikin soittamisesta, ja kun mukaan saadaan kaunis, kitaraa soittava, mutta uskonnollisesta perheestä tuleva Hedvig (Liv LeMoyne), bändi alkaa olla kasassa.

viarbast_800

Me ollaan parhaita! kiteyttää erinomaisella otteella 80-luvun alun nuorisokulttuurin yhteen pakettiin ja luo siitä riemastuttavan, paikoin jopa katkeransuloisen tarinan nuoruudesta. Elokuvan tytöistä huokuu naivi kapina ja nuoruuden angsti, mutta samalla elämänilo ja raaka energia, jota nykymaailmassa saa hakemalla hakea.

Ohjaajan vaimon, Coco Moodyssonin sarjakuvaan (vuonna 2008 ilmestynyt ”Aldrig godnatt”) pohjautuva elokuva on energisessä positiivisuudessaan yksi vuoden ihanimpia elokuvia. Sen nuoret näyttelijät ovat täydellisiä rooleissaan ja tuovat nuoruuden luonnollisuudellaan elokuvaan aitoutta ja raakaa rehellisyyttä. Nuoruuteen kuuluu hulluus ja hauskanpito, mutta myös aikuiseksi kasvamisen aiheuttama itsetutkiskelu ja ajoittainen surumielisyys. Räväkällä musiikilla höystettynä elokuva jää mieleen soimaan ja jättää jälkeensä mukavan olon.

Tyttöenergiaa parhaimmillaan!

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

VI ÄR BÄST! Ohjaus: Lukas Moodysson
Käsikirjoitus: Lukas Moodysson, perustuu Coco Moodyssonin sarjakuvaan
Pääosissa: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne
Alkuperämaa: Ruotsi 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit