Metallica: Through The Never (2013) ★★★★

metallica_featured_620x250

Näin Metallican ensimmäisen kerran Helsingin Oulunkylässä vuonna 1993. Olin vasta pari vuotta aikaisemmin tutustunut kunnolla bändin musiikkiin, kun mustalla levyllä ollut ”Sad But True” kolahti ja kovaa. Tuolloin monet ”oikeat” Metallica-fanit naureskelivat minulle, sillä olin heidän mielestään sitä suurta ”Nothing Else Matters” -massaa, joka ei ole kuunnellut bändin musiikkia Kill ’Em All -levyltä lähtien. Tuosta on nyt 20 vuotta, joten perspektiiviä riittää. Vuosien varrella musiikkimaku on muuttunut, mutta Metallican musiikki aiheuttaa edelleen lämpimän tunteen sisimpääni ja ”One” on yhä edelleen yksi maailman parhaimpia biisejä.

Metallica: Through The Never ei ole varsinainen tarinallinen elokuva, joten sellaisena sitä ei kannata mennä katsomaan. Samaten jos sattuu vihaamaan Metallican musiikkia, tämä Nimród Antalin ohjaama elokuva kannattaa kiertää kaukaa. Miksikö? No siksi, että elokuvassa kuullaan lähes kokonainen Metallican keikka ja sitä varsinaista elokuvallista tarinaa ja dialogia mukana on vain minimaalisesti. Elokuva tuntuukin ennemminkin pidennetyltä musiikkivideolta.

Dane DeHaan esittää Metallican konsertissa työskentelevää nuorta roudaria, joka lähetetään kesken loppuun myydyn keikan hakemaan kaupungilta jotain bändille todella tärkeää. Reissu muuttuu surrealistiseksi fantasiaksi, jossa roudari joutuu taistelemaan hengestään. Samalla tapahtumat ovat löyhästi kytköksissä siihen, mitä tapahtuu keikkalavalla.

metallica_600

Kanadassa kuvattu elokuva on keikkataltiointina upea, mutta 3D:n käyttö ei anna elokuvalle mitään lisäarvoa. Keikkataltiointina elokuva on laadultaan yksi parhaista, mitä olen nähnyt, sillä bändi kuulostaa ärhäkän hyvältä itseltään ja konsertin lavatehosteet toimivat todella hyvin. Konsertin biisit kuullaan kokonaisina, eikä niitä ole pätkitty muun tarinan kustannuksella: pääosassa ovat musiikki, James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich ja Robert Trujillo.

Elokuvan alkupuolella kuva keskittyy konserttiin ja vasta loppupuolella taustatarina alkaa kietoutua enemmän lavatapahtumien kanssa yhteen. Alussa äärimmäisen lyhyet pätkät roudarin tarinasta kaupungilla lähes turhauttavat: niistä olisi kaivannut nähdä enemmän tai sitten se olisi aivan hyvin voinut jättää kokonaan pois. Vasta puolivälin jälkeen näiden kahden todellisuuden välille saadaan toimivalta tuntuva balanssi.

Elokuvalta ei kannata odottaa mitään Some Kind of Monsterin -tyyppistä avautumista. Metallica: Through The Never on komea konserttitaltiointi, jota maustaa taustalla kulkeva fantasiatarina. Vertaaminen esimerkiksi Nightwishin viimevuotiseen Imaginaerumiin on siis täysin turhaa.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Metallica: Through The Never 

  • Ohjaus: Nimród Antal
  • Käsikirjoitus: Nimród Antal, James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich, Robert Trujillo
  • Pääosissa: Dane DeHaan, James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich, Robert Trujillo
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Musiikki / fantasia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit