Mieletön elokuu (2013) ★★★

mieletonelokuu_featured_620

Taru Mäkelän (Varasto) ohjaama Mieletön elokuu ei ole aivan tyypillisintä Suomi-elokuvaa. Se kyllä lainaa hieman jäykkää dialogiaan ja tyyliään Kaurismäen elokuvista, mutta jäykkyyden taustalta paljastuu suomalaisittain yllättävänkin hömppä ja herttainen komedia.

Elsa Aho (ihastuttava Kati Outinen) on 1960-luvun Helsingissä asustava hattukauppias ja sivutoiminen selvännäkijä. Elsan elämä on tarkoin määriteltyä, eikä hän paljoa uskalla irrottautua perinteisistä kaavoista. Tämä taas ärsyttää Elsan sisarentytärtä, vapautta kaipaavaa Minniä (Elena Leeve), joka työskentelee Elsan apuna hattukaupassa.

Ei Elsakaan aina ole ollut vanha ja jäykkä ja nuoruuden villit tunteet pullahtavat uudelleen esiin, kun Helsinkiin saapuu kansainvälisten nuorisofestivaalien myötä tsekkiläinen yhtye mukanaan saksofonisti Jan (Miroslav Etzler). Elsalla ja Janilla oli nuoruudessa kuuma suhde, mutta olosuhteiden pakosta nämä kaksi olivat joutuneet erilleen toisistaan, eivätkä kirjeet kulkeneet perille. Rakkaus roihahtaa ilmiliekkeihin uudestaan, mutta ei kaikki ole aivan yksinkertaista vieläkään, siitä pitää huolen Elsan naapurissa asuva poliisipäällikkö (Esko Salminen).

mieletonelokuu_600

Mieletön elokuu yhdistää ennakkoluulottomasti historiallisia nimiä ja tapahtumia helsinkiläiseen romanttiseen komediaan. Tästä syntyy herttainen hyvänmielen elokuva, jonka tarinallinen syvyys on lasten uima-altaan luokkaa, mutta lämminhenkinen tunnelma saa katsojan väkisinkin hymyilemään. Se on kyllästetty rakkaudella ja romantiikalla ja tarina rypee vaaleanpunaisessa pumpulissa.

Ei tätä ole vakavasti tarkoitettukaan otettavaksi, annetaan jazzin soida vaan ja antaudutaan romantiikan vietäväksi!

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Mieletön elokuu  

  • Ohjaus: Taru Mäkelä
  • Käsikirjoitus: Raija Talvio
  • Pääosissa: Kati Outinen, Miroslav Etzler, Elena Leeve, Krystof Hadek, Laura Birn ja Esko Salminen
  • Alkuperämaa: Suomi / Tsekki 2013
  • Genre: Komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit