Moneyball (2011) ★★

arvostelu_moneyball2_600

Tosipohjainen tarina baseballin maailmasta kertoo Billy Beanesta (Brad Pitt), joka uudisti urheilulajia tilastotieteellisellä nikkaroinnilla. Tyylillä tehty ja laadukkaasti näytelty elokuva on kuitenkin suunnattu baseballista hullaantuneelle amerikkalaiselle katsojakunnalle ja se jättää ei-amerikkalaiset katsojat hieman kylmäksi.

Billy Beane (Pitt) on entinen baseball-lupaus, joka luotsaa toimitusjohtajan ominaisuudessa hieman epäonnista Oakland A’s -joukkuetta. Kun mestaruus jälleen kerran menee sivu suun ja joukkueen parhaat pelaajat rekrytoidaan toisaalle, Beane joutuu tilanteeseen, jossa joukkuetta on muutettava radikaalisti tai hukka perii.

Kun hän tapaa tilastotieteeseen erikoistuneen baseball-fanin Peter Brandin (Jonah Hill), Beanen liikemiesvaistot heräävät eloon ja hän tunnistaa Brandissa mahdollisuuden luoda jotain kokonaan uutta. Yhdessä Beane ja Brand alkavat kasata joukkuetta, jota ovat vastaan kaikki vanhan kaartin jäärät valmentajasta (Philip Seymour Hoffman) lähtien.

Moneyball on laadukas draama, jonka jokainen piirre on viilattu tarkkaan. Sen ainoa ongelma onkin, että se on liian selkeästi genre-elokuva. Katsoja, joka potee antipatiaa baseballia tai urheiluelokuvia kohtaan yleensäkin, saa siitä näppylöitä ja haukotuskohtauksen, sillä lajin hienoutta pitää osata arvostaa, jotta pystyisi arvostamaan myös siitä tiukan vakavalla naamalla tehtyä draamaa.

Elokuvan näyttelijät ovat loistavia. Pitt ei nykyisin tunnu tekevänkään kuin laatutyötä, mutta aivan erinomainen on tyypillisesti komediarooleissa nähty Hill, joka loistaa hieman epävarman, mutta innostuneen tilastonörtin roolissaan.

Urheilukenttien ulkopuolelta tarinaan on tuotu mukaan myös Beanen henkilökohtaista elämää ja hänen tyttärensä kanssa viettämät hetket ovatkin paljon muuta elokuvaa kiinnostavampia.

Jos laatudraama amerikkalaisesta baseball-maailmasta kiinnostaa, Moneyball varmasti toimii. Urheilua karsastaville suositeltavampaa on harkita kahdesti ennen Moneyballin valitsemista katsottavien listalle, sillä huolimatta hienoista roolisuorituksistaan tarina saattaa aihetta tuntemattomalle katsojalle avautua erittäin tylsistyttävänä kokemuksena.

Disclaimer: huomaatte arvostelusta selkeästi, kumpaan ryhmään allekirjoittanut kuuluu. Olen sitä mieltä, että en ollut oikea ihminen tekemään arvostelua Moneyballista, sillä se selkeästi on parempi elokuva kuin sille antamani kaksi tähteä. Mutta koska itse henkilökohtaisesti koin elokuvan kuolettavan tylsistyttävänä, subjektiivinen kokemukseni vei voiton objektiivisesta elokuva-arvostelijasta.

_________________________________________________________________________________________________

Moneyball

Ohjaus: Bennett Miller
Käsikirjoitus: Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chevrin, perustuu Michael Lewisin romaaniin
Pääosissa: Brad Pitt, Jonah Hill, Robin Wright, Philip Seymour Hoffman
Genre: Draama / urheilu
Valmistusmaa: USA 2011
IMDb

Kommentit