Moonrise Kingdom (2012) ★★★★

moonrisekingdom_featured_62

Wes Anderson on tunnettu niin visuaalisesti kuin tarinallisestikin omaperäisistä indiekomedioistaan, esimerkkinä vaikkapa The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited ja ihastuttava animaatio Fantastic Mr. Fox. Kahdesti Oscar-ehdolla ollut ohjaaja-käsikirjoittaja on onnistunut luomaan omanlaisensa tunnistettavan tyylin, josta otetaan mallia jopa Suomessa (mm. Hulluna Saraan -elokuvan ohjaaja Samuli Valkama mainitsi haastattelussa Andersonin elokuvien toimineen hänen inspiraationaan).

Andersonin tiukkoihin rajauksiin ja äärimmäiseen symmetriaan pyrkivä visuaalinen tyyli varmasti jakaa mielipiteitä. Pitkät, hallitut otokset ja toisaalta kuvakulman pitäminen samana kuitenkin saavat aikaan esteettisesti kiinnostavia efektejä ja antavat tarinan kerronnalle aivan omanlaisiaan mahdollisuuksia.

Moonrise Kingdom sijoittuu ajallisesti 1960-luvun puoliväliin ja fyysisesti pienelle Penzancen saarelle. Sam (elokuvadebyyttinsä tekevä Jared Gilman) on 12-vuotias partiolaispoika, joka karkaa partioleiriltä tapaamaan kirjeystäväänsä Suzya (niinikään debyyttinsä tekevä Kara Hayward). Yhdessä nämä hieman yksinäiset ja omalaatuiset lapset päättävät perustaa oman valtakuntansa keskelle villiä luontoa, ilman aikuisia ja sääntöjä.

Samin partionjohtaja Ward (Edward Norton), saaren poliisipäällikkö Sharp (Bruce Willis) sekä Suzyn vanhemmat (Bill Murray ja Frances McDormand) muodostavat etsintäpartion, jonka tarkoitus on hakea lapset takaisin kotiin. Samaan aikaan merellä on muodostumassa myrsky, joka uhkaa laittaa saaren rakenteet sekaisin.

Sam ja Suzy ovat kuin Bonnie ja Clyde (Suzy jopa näyttää aivan Bonnielta), elokuvan rakastavaiset, jotka kuolemaa uhmaten päättävät pitää yhtä kaikkia muita vastaan. Toisella puolella ovat elokuvan aikuiset, jokainen omanlaisensa ja omalla agendallaan toimiva.

Useat elokuvan veteraaninäyttelijöistä on sijoitettuna itselleen tyypilliseen lokeroon, mutta pienellä twistillä. Esimerkiksi Bruce Willis saaren hyväsydämisenä poliisina on lopulta kaukana Die Hardin kovanaamaisesta kytästä. Upea Tilda Swinton tekee hykerryttävän sivuroolin tuikkapipoisena sosiaalitanttana ja Edward Nortonin hieman yksinkertainen partiojohtaja hölmistyneine ilmeineen herättää väkisinkin sympatiaa. Hervottoman itseironian ja itsehillinnän omaava Bill Murray taas on perinteinen itsensä, kuivakan hauska.

Andersonin elokuvista Moonrise Kingdom on yksi parhaiten paketissa pysyvistä. Aikuisille suunnattuna satuna se tarjoilee joukon kiehtovia, karikatyyrisiä hahmoja jotka elävät kuin valmiissa, elävässä asetelmassa vailla realistisuuden häivääkään. Tarinakokonaisuus on sijoitettu esteettiseen kehykseen, jossa jokainen kuvaruutu on sijoittelultaan millintarkka, ja jossa taustalla voi nähdä joukoittain hupaisia yksityiskohtia.

Moonrise Kingdom on lämminhenkinen komedia, mutta se ei suoranaisesti naurata. Se saa huumorillaan katsojan hymistelemään hiljaa ja lopputulemallaan jättää jälkeensä hyvän mielen.

Blu-rayn lisämateriaaleina on vain kolme pientä koostetta eikä mitään muuta. Kolmeminuuttinen A Look Inside Moonrise Kingdom esittelee elokuvan taustoja pintapuolisesti, samanmittaisessa Set Tour with Bill Murray -koosteessa hauska näyttelijä vie katsojan elokuvan kulisseihin ja pisin, kuuden minuutin mittainen Welcome to the Island of New Penzance -kooste esittelee elokuvan hahmot.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Moonrise Kingdom
Ohjannut: Wes Anderson
Käsikirjoittanut: Wes Anderson, Roman Coppola
Pääosissa: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray
Alkuperämaa: USA 2012
IMDb

Kommentit