Nälkäpeli – Vihan liekit (2013) ★★★★

vihanliekit_featured2

Kuka olisi muutama vuosi sitten voinut uskoa, että nuorille aikuisille suunnattusta kirjasarjasta, jossa lahdataan kylmäverisesti 12-vuotiaita lapsia, tehdystä elokuvasta voisi tulla huikea menestys? Sarjasta, jonka sankarina on nuori tyttö? Elävänä mieleen pyrkii eräänkin Warner Brosin johtajan muutaman vuoden takainen kommentti, ettei ”studio halua tehdä elokuvia, joissa on nainen pääosassa” – koska sellaiset elokuvat eivät kuulemma menesty lippuluukulla.

Suzanne Collinsin kirjatrilogiaan perustuva ensimmäinen Nälkäpeli (lue Filmitähden arvostelu elokuvasta >>) iski epäilijöitä päin naamaa: se oli menestys niin rahallisesti kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Sitä kiiteltiin rohkeudesta ja pääosassa nähtävää Jennifer Lawrencea upeasta heittäytymisestä rooliinsa ja kerrankin kunnollisen naispuolisen sankarin luomisesta valkokankaalle.

Nälkäpelin kakkososa Vihan liekit on komea jatko Gary Rossin ohjaamalle aloitukselle. Se on edeltäjäänsäkin julmempi ja maailmaltaan karumpi. Uskollisesti kirjan tarinaa mukailevana se luo nuorten fantasiaelokuvaksi yllättävän lohduttoman kuvan dystooppisesta tulevaisuudesta, eikä pyrikään pehmentämään alkuperäistä tarinaa tekemällä siihen helpotuksia. Katsoja viedään keskelle sortoa, julmuutta ja henkilökohtaisia valintoja.

Vihan liekkien alussa Katnissin (Lawrence) ja Peetan (Josh Hutcherson) urakka peliareenalla on ohi, mutta elämänmittainen tehtävä Nälkäpelin voittajina paljastuu heidän edessään. Juhlaparaati vie heidät vierailemaan Panemin jokaiselle alueelle, mutta kaikkea varjostaa valtakunnan johdon julmuus. Mikään ei sittenkään ole ohi, raakuus vain muuttaa muotoaan.

Panemin totalitaarista hallintoa vastustava liike sai kipinän Katnissin rohkeasta toiminnasta edellisessä Nälkäpelissä ja presidentti Snow’n (Donald Sutherland) mieltä kiertää huoli, että kansalaiset ovat alkaneet pitää Katnissia vallankumouksen symbolina. Niinpä Capitol ryhtyy toimenpiteisiin Katnissin saamiseksi kuriin. Eikä se tässä raa’assa maailmassa tarkoita mitään hyvää kenellekään nuoren naisen lähipiirissä.

vihanliekit1_800
Gale (Liam Hemsworth) ja Katniss joutuvat alistamaan ystävyytensä politiikalle

Vihan liekit on upea jatko-osa. Se voisi typistää tarinansa yksiulotteiseksi, romanttiseksi kolmiodraamaksi, mutta uskaltaa sen sijaan mennä rohkeasti siitä, mihin tarina on alun perin tarkoitettu. Kapinan ja vallankumouksen alkuhetket kylvettiin ensimmäisessä Nälkäpelissä, Vihan liekeissä nämä siemenet alkavat itää ja tuloksena on vaikuttavia kohtauksia alistettujen ihmisten heräämisestä, uskalluksesta astua eteenpäin ja sanoa ei. Elokuvan ensimetreillä katsoja huomaa liikuttuvansa tästä tarinallisesta vahvuudesta kyyneliin asti. Liikutus ei kuitenkaan tunnu laskelmoidulta.

Francis Lawrencen (Constantine, I am Legend, Vettä elefanteille) ansiokkaissa ohjaksissa Vihan liekeistä kasvaa taidokas seikkailudraama, joka saa katsojan jännittämään ja suremaan hahmojensa puolesta. Hän osaa kasvattaa tarinan pikkuhiljaa nousevaa kapinaa erinomaisella tyylillä paljastamatta etukäteen liikaa ja yllättämällä tarinaa ennestään tuntemattomat katsojat. Lawrence ohjaa myös kirjasarjan viimeisestä osasta, Matkijanärhestä tehdyt kaksi elokuvaa, jotka julkaistaan vuosina 2014 ja 2015.

Keväällä pääosa-Oscarin pääosasta elokuvasta Unelmien pelikirja (lue Filmitähden arvostelu>>) voittanut nuori Jennifer Lawrence on roolissaan Katnissina täydellinen. Hänen sankarittarensa on uskottava: haavoittuva, epävarma ja herkkä, mutta herkkyydessään äärimmäisen rohkea, vahva ja oikeamielinen. Komea esikuva vallankumoukselle.

vihanliekit2_800
Uusikin Nälkäpeli on pukusuunnittelijan unelma mielikuvituksellisine vaatteineen

Nälkäpeli on myös pukusuunnittelijan unelmatyö. Vaikka elokuvat ovatkin pääasiallisesti toimintaseikkailua, on Capitolin huikean yltäkylläisyyden luominen ollut varmasti suunnittelijoille ehtymätön aarreaitta. Myös Vihan liekeissä nähtävät puvut ovat ensimmäisen Nälkäpelin tapaan uskomattoman mielikuvituksellisia ja näyttävän erikoisia luomuksia.

Vihan liekeissä Lawrencen, Hutchersonin ja Sutherlandin lisäksi roolinsa uusivat mm. Liam Hemsworth Katnissin ystävänä Galena, Elizabeth Banks höpsönä Effienä, Woody Harrelson viinaan menevänä Haymitchina ja Lenny Kravitz Katnissin pukusuunnittelijana ja ystävänä Cinnana. Uusia hahmoja mukana on mm. Philip Seymour Hoffmanin esittämä pelisuunnittelija Heavensbee sekä uudet tribuutit Finnick (Sam Claflin), Johanna (Jena Malone) ja Beetee (Jeffrey Wright).

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE Ohjaus: Francis Lawrence
Käsikirjoitus: Simon Beaufoy, Michael Arndt, perustuu Suzanne Collinsin romaaniin
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Lenny Kravitz, Stanley Tucci, Sam Claflin
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta / seikkailu / sci-fi
IMDb

Kommentit