Nebraska (2013) ★★★★

nebraska

Nebraska tarttuu melko anteeksiantamattomalla kuvauksella tanakasti Yhdysvaltojen syvien kansanrivien ytimeen. Sen hahmot ovat koristelemattomia, karuja, omalla tavallaan epäonnistuneita taviksia. Kaikesta paistaa läpi arki, tarkkanäköinen rehellisyys josta kuitenkin välittyy rakkaus aihetta kohtaan. Ohjaaja Alexander Payne jatkaa uskollisella linjallaan; keskittyen ihmisiin. Tuloksena on ihastuttava, mutta samanaikaisesti mustan huumorin synkistämä tarina hieman vinossa olevasta perheestä.

Bruce Dernin jääräpäisesti esittämä Woody on saanut päähänsä, että lehtitalon lähettämä arvontalipuke on aito. Eikä siis huijaus, kuten hänen poikansa David (Will Forte) yrittää vääntää rautalangasta isälleen. Isälleen joka ei näytä kuuntelevan ketään. Woody on hankala hahmo, josta on vielä hankalampi pitää. Mies lähtee kävelemään usean sadan kilometrin päässä sijaitsevaa lehtitalon toimistoa kohti pitkin moottoritietä. Apua ei pyydetä. Mies murjottaa, on hankala. Silmistä ei loista mikään tässä maailmassa oleva elon merkki, eikä harvasanainen mies tee juuri muuta kuin kerro haluavansa sitä ja tätä. Kyseessä on periaatteessa jääräpäinen pikkulapsi, joka tekee läheisten elämän astetta hankalammaksi. Asiaa pahentaa että Woody on pilannut suuren osan aikuisiästään upottamalla aikansa lasin pohjalle. Näin miehestä ei kasva koskaan sympaattista hahmoa, vaan lähinnä keskipiste jonka ympärillä jostain syystä kaikki pyörii. Hyvin rasittava sellainen.

David, tarinan herttaisin hahmo, haluaa jostain syystä antaa isälleen vielä mahdollisuuden toteuttaa unelmansa. Vaikka tämä unelma onkin täysin järjetön, ja periaatteessa valheellinen. Niinpä parivaljakko suuntaa kohti Lincolnia, Nebraskaa, hakemaan olematonta voittoa. Tilanne kärjistyy hervottoman hauskaksi kun saavutaan Woodyn ja tämän vaimon Katen (erinomainen June Squibb) kotikaupunkiin. Huhu voitosta kiirii nopeasti ympäri pikkukylää, ja sukulaiset ja puolitutut onnittelevat kilvan voittajaa. David-pojan ilmoitus voiton olemattomuudesta vain innostaa; eikö paljosta haluta jakaa ystäville?

nebraska2

Parhaimmillaan tarina on Woodyn veljen kotona. Kohtaus jossa kaikki suvun miehet istuvat yhdessä televisiota tuijottaen kaikessa hiljaisuudessa on aitoudessaan herkullinen. Vähäpuheiset, zombimaiset hahmot ovat melkein karikatyyrejä maalaisista. Samalla ihmiset tuntuvat pilkallisen aidoilta. Pienessä kylässä tapahtumaketju johtaa kiristyksiin, kännäämiseen, ryöstöön ja hillittömiin väärinkäsityksiin. Tapa jolla kompressorin varastamista käsitellään poikien ja vanhempien välisessä keskustelussa on puhdasta kultaa. Jokainen aikuinen voi rinnastautua käsittämättömiin tapahtumiin jollain tasolla. Päähän sattuu samalla kun hihitys karkaa huulilta. Kaiken keskellä kuitenkin loistaa Squibbin näyttelemä vaimo Kate, jonka sanansäilä on purevan tarkka. Samalla sivuhahmo varastaa persoonallaan valokeilan. Koko ikänsä ärtyisästä miehestään huolehtinut nainen on kiukkunsa ansainnut; vaikka kaiken alla kasvaakin herkempi persoona jolle yksinkertaisesti ei anneta perheessä tilaa. Squibbille soisi suorituksestaan Oscarin.

Mustavalkoinen kuvaus ainoastaan tukee sitä tosiasiaa, että tämä on tarina epätäydellisistä ihmisistä. Aavat maisemat, karut rakennukset ja elämän yksinkertaisuus korostuvat minimalistisessa kuvauksessa. Kun kaikki komeus on riisuttu, jää jäljelle erinomaisten näyttelijöiden suoritukset tarinassa joka herkistää. Mutta ei tämä ole itkuvirsi menetetyistä mahdollisuuksista tai vanhenemisesta. Se käsittelee aiheitaan helläkätisellä rakkaudella, vaikkakin tekee hyväntahtoista pilkkaa kohteistaan.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

NEBRASKA  Ohjaus: Alexander Payne
Käsikirjoitus: Bob Nelson
Pääosissa:Bruce Dern, June Squibb, Will Forte
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama / Seikkailu
IMDb

Kommentit