Noah 3D (2014) ★★★★

noah_featured

Raamatullisista aiheista kertovat elokuvat saavat helposti niin ateistien kuin uskonnollistenkin ihmisten selkäkarvat nousemaan pystyyn -tosin usein hieman eri syistä. Arkkia rakentavasta, hurskaasta Jumalan käskyläisestä kertovan elokuvan ohjaksissa on kuitenkin maineikas Darren Aronofsky, ohjaaja elokuvien Black Swan ja Unelmien sielunmessu takaa. Aronofsky ei ole aikaisemminkaan arastellut tarttua rohkeisiin ja ristiriitaisiin aiheisiin, eivätkä hänen elokuvansa aina ole ihan yksiselitteisiä – mistä esimerkkinä hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, vuonna 1998 valmistunut Pi.

Vaikka esimerkiksi The Fountain (2006) sisälsi hyvinkin hengellisiä sävyjä, oli Aronofskyn päätös ottaa käsittelyynsä raamatullinen tarina yllättävä veto. Historia kun todistaa, että näistä aiheista on erittäin vaikea saada luotua elokuvaa, joka osaisi tarttua aiheeseen tarpeeksi ulkopuolisin silmin, olisi tarpeeksi uskollinen alkuperäiselle tarinalle, muttei liian saarnaava tai hurmoksellinen. Aronofsky kuitenkin todistaa, että osaava elokuvantekijä voi luoda aiheesta kuin aiheesta otteessaan pitävän, ajatuksia herättävän ja tyylikkään kokonaisuuden.

Elokuva kertoo Raamatusta tutun tarinan Nooasta (Russell Crowe), joka Jumalalta saamansa ilmestyksen innoittamana rakentaa suuren laivan kaikkia maailman eläimiä varten, sillä Jumala on kyllästynyt ihmislajin itsekkyyteen ja tuhoamisvimmaan ja haluaa tuhota lajin pois maapallolta aloittaakseen alusta. Noah näyttää ihmisen raakana, kaiken tieltään tuhoavana lajina, joka joutaakin kuolla sukupuuttoon. Vaikka pääpaino on näissä julman väkivaltaisissa miehissä, sivussa nähdään myös muunlaisia ihmisiä, mikä tekee Nooan tulkitsemasta Jumalan sanasta ristiriitaisen – haluaisiko kaikkivaltias todella tuhota kaikki nämä ihmiset uuden tieltä vai onko kyseessä vain yhden miehen päätös taivaallisen ilmestyksen tulkinnasta.

Avukseen Nooa saa taivaasta pudotessaan kivihirviöiksi muuttuneita enkeleitä sekä perheensä –Jennifer Connellyn esittämän vaimonsa, vanhimmat poikansa (Douglas Booth ja Logan Lerman) sekä adoptoimansa tyttären Ilan (Emma Watson). Taustalla viisauttaan jakaa Anthony Hopkinsin esittämä isoisä Metusalem.

noah_800

Noah on ristiriitaisuudessaan mielenkiintoinen elokuva ja aiheestaan huolimatta sitä voi suositella sekä uskonnollisille että uskonnottomille katsojille. Sen ei kannata odottaa olevan sanasta sanaan totena otettava Raamatun tarina, vaan se toimii tyylikkäästi toteutettuna fantasiaseikkailuna siinä missä moni muukin spektaakkeli. Sellaisena se pitääkin ottaa -muussa tapauksessa sukurutsainen kertomus saattaa aiheuttaa jonkinasteista ahdistusta.

Omaan maailmaansa sijoitettuna se vihjaa elämän kiertokulun syklisyyteen (tähän suuntaan osoittavat mm. korkeampaan teknologiaan viittaavat rauniot), missä katastrofin seurauksena elämä tuhoutuu alkaakseen taas uudestaan. Se kuhisee erilaisia visuaalisia efektejä, jännittäviä hahmoja ja vedenpaisumus on kaiken elävän tuhoavana komea, joskin se kattaa yllättävän pienen osan elokuvasta. Elämän evoluutio maailmankaikkeuden synnystä saakka näytetään erittäin kiehtovana kollaasina Nooan lapsilleen kertoman tarinan kuvituksena ja sen voi nähdä joko yliluonnollisen voiman aikaansaamana luomistyönä tai biologisena kehitystarinana, katsojan omasta vakaumuksesta riippuen.

Spektaakkelimaisuudestaan huolimatta Noah on kertomus valinnoista ja ihmislajin vapaasta tahdosta, petoksesta, rakkaudesta ja toivosta, hyvän ja pahan taistelusta. Siinä on vahva pasifistinen ja ympäristön- ja eläintensuojelullinen sävy, jossa keskeisessä asemassa on kasvissyönti, elämän kaikkinainen kunnioitus ja ihmislajin itsekeskeisyyden tuhovoima.

3D:n osalta Noah ei ole mikään Gravity, mutta efektit toimivat huomattavasti keskivertoa paremmin, eikä elokuvasta jää tunnetta, että kolmiulotteisuus olisi täysin turha.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

NOAH Ohjaus: Darren Aronofsky
Käsikirjoitus: Darren Aronofsky, Ari Handel
Pääosissa: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson, Anthony Hopkins, Ray Winstone, Logan Lerman, Douglas Booth
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Fantasia / toiminta / seikkailu
IMDb

Kommentit