Odd Thomas (2013)★★★

oddthomas

Dean Koontzin romaanin perustuva Odd Thomas yhdistelee nasevaa kerrontaa yliluonnollisiin tapahtumiin. Nuori Odd (Anton Yelchin) on nimensä mukaisesti outo heppu. Hän on etsivän, selvännäkijän ja yliluonnollisten enteiden tulkitsijan sekasotku, joka yksinkertaistaakseen elämäänsä työskentelee pikaruokakokkina. Ei rahaa, ei omaisuutta, ei ongelmia. Kaupungin sheriffi (Willem Dafoe) on tottunut pojan tempauksiin, ja oppinut seuraamaan tämän sanomisia ja uskomaan mitä omituisimmatkin johtolangat. Eräänä päivänä ääretön pahuus näyttää kuitenkin saapuneen pieneen kalifornialaiskaupunkiin, eikä mikään ole enää entisensä.

Odd Thomasin kerrontatyyli on virkistävä. Sen dialogi on sujuvaa, tarina juoksee eteenpäin turhia pysähtelemättä – elokuvasta tulee yksinkertaisesti hyvälle tuulelle. Yliluonnolliset tapahtumat esiintyvät hienosti elokuvassa, tuoden vauhtia ja toimintaa – mutta missään vaiheessa elokuva ei muutu rymistelyksi. Toiminta on hyvin arkipäiväistä, ellei oteta huomioon outoja olioita joita Odd näkee, tai kaduilla käveleviä haamuja. Tosin nuorelle miehelle nämä ovat arkipäivää.

oddthomas2

Star Trek-elokuvista tutuksi tullut Yelchin on hirvittävän sympaatinen. Herttaisen ja sanavalmiin nuorukaisen rooli istuu hänelle kuin valettu. Yhtään jälkeen ei jää Oddin tyttöystävää näyttelevä Addison Timlin. Yhdessä pariskunta muodostaa melkein ylisöpön duon, jonka sydämien täyttämää elämää häiritsevät ainoastaan jostain syystä juuri tähän kaupunkiin majoittunut pahuus. Juonivyyhti aukeaa ilman turhia solmuja, aivojen jumppaajaksi tästä ei ole, mutta Odd Thomas viihdyttää ja jättää hymyn huulille.

Elokuva on hieman nimensä mukaisesti outo; mutta kerrontarytmiin ja Oddin puheeseen totuttuaan katsoja voi rauhassa ottaa takanojan ja nauttia äärettömän hyväntuulisesta yliluonnollisesta etsivätarinasta. Kuulostaa omituiselta, mutta outous voi olla hurmaavaa.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Odd Thomas  

  • Ohjaus:Stephen Sommers
  • Käsikirjoitus: Stephen Sommers. Perustuu Dean Koontzin romaaniin.
  • Pääosissa: Anton Yelchin, Addison Timlin, Willem Dafoe
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Scifi / Mysteeri
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit