Oldboy (2013) ★★★

oldboy_featured

Meitä on monia, joiden mielestä Chan-wook Parkin vuonna 2003 ohjaama Oldboy on kaikessa häiriinnyttävyydessään mestarillinen teos. Meitä on myös monia, joiden mielestä Spike Lee on onnistuessaan mestarillinen elokuvaohjaaja. Jonkin aikaa hiljaiseloa valkokangaselokuvien puolella (hänen viimeisin suuren luokan elokuvansa on vuonna 2006 ilmestynyt huippujännäri Inside Man) pitänyt ohjaaja otti eriskummallisen tuotannon seuraavaksi tehtäväkseen. Parkin mestariteoksen kääntäminen englanninkieliseen maailmaan ei nimittäin ole mikään helppo nakki.

Uudelleenfilmatisoinnin järkevyydestä voidaan olla monta mieltä, mutta ainakaan Parkin Oldboyn ystäville Leen Oldboy ei tarjoa mitään sellaista, mitä emme olisi jo nähneet. Mikäli Parkin alkuperäinen elokuva ei ole tuttu, voi uusi Oldboy antaa katsojalle joitakin säväyksiä. Objektiivisen (mikäli sellaista termiä voidaan lainkaan käyttää tässä yhteydessä) arvostelun tekeminen onkin todella hankalaa, sillä väkisinkin Leen versiota alkaa verrata alkuperäiseen.

Yritetään.

Josh Brolin on Joe Doucett, ärsyttävä ja iljettävä, viinaan menevä mies, jota kohtaan on vaikea tuntea sympatiaa edes siinä vaiheessa, kun hänet kaapataan ja teljetään askeettisesti sisustettuun huoneeseen yksin, vain televisio seuranaan. Tässä huoneessa hän viettää seuraavat 20 vuotta tietämättä lainkaan miksi ja kuka hänet sinne vangitsi.

Kun hänet yhtä selittämättömällä tavalla vapautetaan 20 vuotta myöhemmin, mies janoaa ymmärrettävästi kostoa. Kun vain tietäisi, mistä aloittaa vangitsijansa etsiminen.

Avukseen Joe saa nuoren Marien (Elizabeth Olsen) ja jännärin karmivat solmut alkavat pikkuhiljaa avautua.

oldboy_800

Leen Oldboy on tyyliltään ja kuvalliselta ilmaisultaan hyvin samanlainen kuin Parkin Oldboy. Jopa niin paljon, että ihmetyttää, miksi elokuva on tehty. Siitä kuitenkin puuttuu kaikki se koukuttava ja katsojaa huijaava omaperäisyys, mikä teki alkuperäisestä elokuvasta niin loistavan. Leen versio on alleviivaavampi ja selittelevämpi, eikä se saa katsojaa kiemurtelemaan ahdistuksesta niin kuin alkuperäinen elokuva teki viitteillään ja vihjailuillaan.

Synkkäilmeinen ja puusta veistetyn oloinen Brolin on oivallinen valinta päähahmoksi ja mies vetääkin roolinsa antaumuksella. Vasaraa heilutellaan veriseen tahtiin ja pahiksia vedetään lakoon ennätysmäärä. Suloinen Olsen on kilttinä ja ystävällisenä Mariena tasapainottava elementti, mutta Samuel L. Jacksonin ja Sharlto Copleyn esittämät sivuhahmot uhkaavat luisua parodian puolelle.

Lopputwisti toimii toki, varsinkin niille, joille tarina ei ole ennestään tuttu.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

OLDBOY Ohjaus: Spike Lee
Käsikirjoitus: Mark Protosevich, perustuu Garon Tsuchiyan ja Nobuaki Minegishin mangaan
Pääosissa: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L. Jackson
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta / Draama
IMDb

Kommentit