Oppipoika (2013) ★★

oppipoika_featured_620x250

13-vuotias Karl saapuu majakkasaarelle ottaakseen majakanvartijan työn vastaan. Majakkaa johtava patriarkka Hasselbond ei kumminkaan nuorta kisälliä katso hyvällä, vaan käskee tämän palaamaan seuraavalla veneellä takaisin mantereelle. Venettä odotellessaan Karl tutustuu Hasselbondin perheeseen, jonka antama ensivaikutelma on salaisuuksien verhoama. Majakkamestarin hyväksyntää hamuava ja sen lopulta saava Karl ei itsekään ole aivan puhdas pulmunen.

Tästä lähtökohdasta Ulrika Bengts lähtee pyörittelemään tarinaansa, jossa on hirvittävästi potentiaalia. Yksinäinen saari, vuosikausia sitä asuttanut perhe, joka on täysin mestarinsa kynsissä ja perheen kemioita sekoittava tulokas ovat kiinnostava yhtälö.

Yhtälö ei vain toimi, koska mysteeri kaatuu ennalta arvattaviin kliseisiin ja salaisuuksien turhan äkkinäiseen paljastamiseen. Psykologinen tasokin kaatuu aivan liian yksipuolisiin hahmoihin. Ainoastaan orvoksi jäänyt Karl kasvaa alkuasetelmastaan hahmona. Sitä tukee myös Patrik Kumpulaisen yllättävän kypsä roolisuoritus. Siksi varsinkin antagonistina toimivan Majakkamestarin yksipuolinen ja aina yhdessätoista pauhaava pahuus syö tehoja. Ratkaisu on pettymys myös siksi, että vastavoimana toimivan Majakkamestarin teoista olisi löytynyt pohdittavaa ja pureskeltavaa enemmänkin kuin niitä nyt näytetään ja kerrotaan. Häntä näyttelevä Niklas Groundstroemkaan ei saa työskentelyllään tuotua hahmoon kaivattuja nyansseja, vaikka muuten onkin roolissaan kelpo.

oppipoika_600

Kerronnaltaan noin muuten Oppipoika toimii kelvosti. Alkuasetelma on kiehtova, koska hahmojen motiivit teoilleen paljastetaan salaisuuksien syyksi, ja niitä availlaan alkuun mukavan hitaasti. Saarimiljöö tuo vielä kiehtovan mystistä tunnelmaa tarinan tueksi. Harmi vaan, että asiat paljastetaan turhankin pian ennen kliimaksia ja siten yllättäviksi tarkoitetut käänteet ovat nähtävissä turhan äkkiä. Saaren klaustrofobinen potentiaalikin jää käyttämättä, vaikka päähahmon uimataidottomuudella yritetäänkin luoda sulkeutunutta tunnelmaa. Siinä ei ihan täysin onnistuta.

Siksi Oppipoika onkin pettymys. Siinä on potentiaalia vaikka kuinka kieroon ja yllättävään jännäriin, mutta nyt se tuhraantuu kehnoon kirjoitukseen. Psykologisen jännärin kun pitäisi kutkuttaa mieltä, eikä saada katsojaa tuntemaan olevansa aina askeleen elokuvaa edellä.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Oppipoika 

  • Ohjaus: Ulrika Bengts
  • Käsikirjoitus: Roland Fauser, Jimmy Karlson
  • Pääosissa: Erik Lönngren, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Philip Zandén, Sampo Sarkola
  • Alkuperämaa: Suomi 2013
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,