Pacific Rim – Hyökkäys maahan (2013)★★★★

pacificrim_feat

Keskellä myrskyävää merta pilvenpiirtäjän korkuinen ulkoavaruudesta tullut hirviö porskuttaa eteenpäin. Sen haita ja dinosaurusta vapaasti yhdistelevä  ruumis tarpoo tappavaa vauhtia eteenpäin, päättäväisesti kohti asutusta. Kaijut ovat saapuneet maapallolle, ja tuhoavat jo pelkällä koollaan kaiken altaan. Olion tielle asettuu valtaisa robotti, massiivinen teräshahmo, joka kiiltelee dramaattisesti sateessa. Jaegeria ohjaa ihmiskaksikko, joka kytkeytyy toisiinsa ajatustasolla – pystyen näin liikuttamaan valtavaa alustaan. Taistelu on kokoluokassaan melkein käsittämätön, hirviö vastaan metalli. Pacific Rim on jättimäinen elokuva, jonka teema ei kuitenkaan peitä alleen inhimillisempää tarinaa. Se on yhtä aikaa korni, koskettava, hauska ja täynnä laatutoimintaa. 

Ihmiskunta on helisemässä. Merestä portaalin kautta saapuneet Kaijut ovat osoittautuneet melkein mahdottomiksi vastustajiksi. Jaegereita ohjaavat kaksikot häviävät taiston toisensa jälkeen, vaikka ihmiskunta oli  jo hetken niskan päällä. Ihmisille tyypillinen ylimielisyys kostautuu. Charlie Hunnamin esittämä Raleigh Becket on paennut entistä työtään Jaegerin ohjaajana, rakentaen oliot torjuvaa muuria. Tarinan sankarina hän on melkein kliseinen, kuten joka ikinen muukin hahmo tarinassa. Entinen sotilas joka palaa vastahakoisesti taisteluun koska muita mahdollisuuksia ei ole, sekä tämän uusi pari, keltanokka Mako Mori (Rinko Kikuchi). Joukkioita johtaa yrmeä, pätevä ja kuria pitävä Pentecost (Idris Elba), joka pitää pakollisen inspiroivan taistelupuheen kuten vain näissä elokuvissa voi pitää. Kaksi klassista tiedemiestä, joista toinen muistuttaa erehdyttävästi J.J.Abrams-kloonia, pitävät yllä tarinan humoristisempaa sävyä kinastelullaan.  Päälle heitetään vielä Ron Perlman mustan marketin kauppiaana, ja hyvin yleisestä henkilögalleriasta kasvaa jostain syystä toimiva.

Charlie Hunnam ja Rinko Kikuchi muodostavat sympaattisen parivaljakon.
Charlie Hunnam ja Rinko Kikuchi muodostavat sympaattisen parivaljakon.

Tästä on syytä kiittää käsikirjoitusta. Suurten olioiden varjossa dialogi on näppärää, vailla typeriä muka-fiksuja heittoja. Ihmisille annetaan paljon tilaa kehittyä ja näyttää tunteitaan – driftaus eli pilottien tunneyhteys on vain yksi osa kokonaisuutta. Tunteet räjähtelevät, ja tarinan keltanokka Mako Mori tuo sotilaalliseen ilmapiiriin häivähdyksen siitä miksi tätä sotaa yleensä käydään. Entistä pahemmat hirviöt saapuvat natustelemaan ihmiskunnalla, millä muulla kuin sisulla ja uhrauksilla voi enää taistella? Ihmiset eivät huku toimintaan, näyttelijät tekevät tasavarmaa työtä, vaikka kuinka yrittäisi tunkea hahmoja klassisiin sankarirooleihin.

Where would you rather die? Here, or in a Jaeger?

Pacific Rim on häpeilemätön elokuva. Se on vihdoinkin uskottava monsteri-mecha -teos, jossa iso on kaunista ja naurettavuus uskottavaa. Ohjaaja Guillermo Del Toro on onnistunut tavoitteessaan. Hän halusi luoda originaalin tarinan genreen, joka on kenties tahraantunut ajan saatossa. Jos tarkoituksena oli luoda hämmästystä aiheuttavaa, leuat sijoiltaan pudottavaa massiivista toimintaa, Del Toro on tehnyt nappisuorituksen. Inspiraatiota on haettu Francis Goyan The Colossus-teoksesta, ja se näkyy. Meren keskellä kahlaavat mechat ovat huikea näky. Del Toro rakastaa aihettaan, ja on onnistunut luomaan jotain uutta – ja samalla vanhaa.

Pacific Rim on elokuva jota moni on odottanut pitkään. Se hurmaa toiminnallaan, hienoilla efekteillään ja tarinallaan. Täydellisenä toimintapakkauksena se istuu valkokankaalle upeasti. Vihdoinkin on lupa pitää monstereista, jättimäisistä mecha-roboteista ja metallia kirskuttavista taisteluista.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Pacific Rim  

  • Ohjaus: Guillermo Del Toro
  • Käsikirjoitus: Travis Beacham ja Guillermo Del Toro
  • Pääosissa: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Scifi/Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit