Pain & Gain (2013) ★★★

pg

Otetaan kolme miestä, joille geeniperimä on antanut suuret lihakset ja suuren egon mutta pienet aivot. Laitetaan sitten nämä kolme suunnittelemaan täydellinen rikos, johon kuuluu rikkaan liikemiehen kidnappaaminen ja tämän omaisuuden siirtäminen muskelimiesten nimiin. Voisiko mennä pieleen? Jokaiselle normaalilla älyllä varustetulle katsojalle on heti alussa itsestäänselvyys, että kaikki todellakin menee pieleen ja rankasti. Ja tämä tarina on vieläpä tosi.

Michael Bayn (Armageddon, Transformers) ohjaama Pain & Gain sukeltaa aivan käsittämättömältä tuntuvaan maailmaan. Elokuva on Pete Collinsin lehtiartikkeleiden pohjalta käsikirjoitettu tarina siitä, kuinka kolme floridalaista muskelikundia tekee ryöstöaikeissaan kaiken mahdollisen väärin ja vieläpä naivisti uskoo loppuun saakka ansaitsevansa ryöstöstä seuraavan kaiken hyvän ja pääsevänsä pälkähästä. Draamakomedia synnyttää hahmoja kohtaan suurta myötähäpeää, eikä tuloksesta oikein osaa sanoa pitäisikö sille nauraa vai alkaa itkeä. Elokuvan tosipohjaiset hahmot ovat totaalisen tolloja, minkä vuoksi sen viihdearvo nousee erittäin korkealle huolimatta tehdyn rikoksen hirveydestä.

I’m hot! I’m big!

Daniel Lugo (Mark Wahlberg) on personal trainer, joka haaveilee elämältään jotain suurta. Siis hauistensa lisäksi. Hän saa asiakkaakseen iäkkään liikemiehen ja keksii oivan keinon rikastua tämän kustannuksella. Koska hän on sen arvoinen! Niinpä Daniel houkuttelee treenikaverinsa Adrianin (Anthony Mackie) sekä juuri vankilasta vapautuneen ja siellä uskoon tulleen Paul Doylen (Dwayne Johnson) mukaan juoneen, jossa kolmikko kidnappaa Victorin (Tony Shalhoub) ja pakottaa tämän antamaan heille koko omaisuutensa.

Yllätys yllätys kaikki ei menekään aivan putkeen. Victor ei noin vain suostukaan kolmikon vaateisiin ja pikkuhiljaa koko homma menee totaalisen pieleen. Sivussa kuolee ihmisiä vahingossa ja toiset taas osoittautuvat vaikeammin tapettaviksi. Koko homma muuttuu absurdiksi kaaokseksi. Ja tämän siis piti olla todella tapahtunut. Ei uskoisi todeksi millään.

Tämä juuri on Pain & Gainin suurin viehätys: tarinassa tehdään todella hirveä rikos amerikkalaisen unelman nimissä, mutta sen tekevät isokokoiset aivokääpiöt, joille on lähes pakko nauraa. Bayn elokuvan tyyli lähentelee totaalista mauttomuutta, mutta mauttomuus ei nouse elokuvaa vastaan. Päinvastoin se saa mukanaan pilkkaamaan tuota kieroutunutta ”kaikki heti mulle tänne nyt” -kulttuuria. Lihaskimput, joilta puuttuu suhteellisuudentaju kokonaan, toimivat tuon kaiken kuvastajina täydellisesti ja kokonaisuudesta muodostuu herkullisen viihdyttävä rikoskomedia.

painandgain_600

Wahlbergin Daniel on rikoksen (kyseenalaiset) aivot, mutta Johnsonin Paul on kaiken sydän. Rooli sopii järkälemäiselle lihaskimpulle kuin nyrkki silmään ja päästää Johnsonin loistamaan elokuvan koomisimmassa hahmossa. Jumalaan tukeutuvalla ex-narkkarilla ei ehkä ole terävin kynä penaalissa, mutta hänestä sentään hehkuu hiukkanen empatiaa, mikä puolestaan Danielista puuttuu kokonaan. Johnsonin Paul on elokuvan konflikteisin hahmo ja se myös tekee hänestä pidettävän, mikäli näistä kamalaa rikosta tekevistä tolloista nyt rehellisesti voi kenestäkään pitää.

Pain & Gain on suuria rymistelyspektaakkeleita viime aikoina tehtailleen Bayn paras elokuva vuosiin. Se kauhistuttaa tosipohjaisella tarinallaan, mutta samalla viihdyttää hölmöillä hahmoillaan ja myös kritisoi omalla tavallaan amerikkalaista unelmaa.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Pain & Gain

  • Ohjaus: Michael Bay
  • Käsikirjoitus: Christopher Markus, Stephen McFeely
  • Pääosissa: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Tony Shalhoub, Ed Harris
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Komedia / rikos
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit