Paranoia (2013) ★★

Paranoia

Adam Cassidy (Liam Hemsworth) on nuori lupaus matkapuhelimia valmistavan yrityksen tuotekehityksessä. Hänen uusi tuotteensa ei kuitenkaan innosta yrityksen johtajaa Nicolas Wyattia (Gary Oldman), joka irtisanoo Adamin mukana koko tiimin. Adamille itselleen tämä tarkoittaa muutakin kuin vain työpaikan menetystä – liossa on myös köyhän pojan kuolemansairaan isän (Richard Dreyfuss) henki, sillä irtisanomisen myötä katoavat myös sairaalahoidon kattavat vakuutukset.

Kun Adam mokaa entisen työpaikkansa luottokortin kanssa kymmenien tuhansien dollarien edestä, Wyatt kutsuu hänet puhutteluun. Johtajalla on hänelle tehtävä: Adamin pitää soluttautua Wyattin entisen yhteistyökumppanin Jock Goddardin (Harrison Ford) lähipiiriin ja hankkia häneltä tietoa uudesta, mullistavasta tuotteesta. Kuten olettaa saattaa, tästä lähtien kaikki alkaa mennä todella hankalaksi Adamin elämässä.

Paranoian on ohjannut Robert Luketic, jonka filmografiaan kuuluu blondikomedioiden kuningatar, ihana Legally Blonde (2001), mutta myös masentavan kulunut romcom The Ugly Truth (2009). Trilleri ei tunnu Luketicilta luonnistuvan sen paremmin kuin hänen huonoimmat komediansa – Paranoia on suoraviivainen ja yllätyksetön, ja siinä esiintyvät näyttelijälegendat tuntuvat hekin jäykiltä pökkelöiltä yksioikoisesti kirjoitetuissa rooleissaan.

Alkuasetelmissaan kiinnostava Paranoia lässähtää kesken kaiken puolivillaiseksi keskivertotrilleriksi, joka unohtuu mielestä saman tien. Onkin harmillista, että hyvät näyttelijät tuhlaavat aikaansa näin onnettomiin elokuviin. Samoin on harmillista, että tämän tason elokuvia tuodaan Suomessa valkokankaalle, kun taas monet huomattavasti kiinnostavammat tuotannot jätetään kotiteatterijulkaisun varaan.

Paranoia
Geeniperimä ei ole aivan 100% uskottava: Richard Dreyfuss ja Liam Hemsworth Paranoian isänä ja poikana

Chris Hemsworthin nuorempi veli Liam on aikuistunut komeasti ja vetää roolinsa kunnialla hänelle annetuissa, kapeissa raameissa. Nämä kaksi australialaismiestä ovat nykyisin ulkonäöltään kuin kaksi marjaa ja valloittavat Hollywoodia sellaisella vauhdilla, ettei paremmasta väliä. Molemmat ovat mukana miljardiluokan franchiseissa – Chris Marvelin Avengers-kuviossa Thorina, Liam Hunger Gamesissa.

Hupaisana huomiona Paranoiassa tuli vastaan sellainen, että elokuvan toinen matkapuhelinvalmistaja on nimeltään Eikon. Näin suomalaisittain ei tietenkään voi olla arvailematta nimen yhteyttä Nokiaan.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Paranoia 

  • Ohjaus: Robert Luketic
  • Käsikirjoitus: Jason Dean Hall, Barry Levy, perustuu Joseph Finderin romaaniin
  • Pääosissa: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford, Amber Heard, Lucas Till, Richard Dreyfuss, Josh Holloway
  • Alkuperämaa: USA / Ranska 2013
  • Genre: Trilleri
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit