Percy Jackson: Hirviöidenmeri (2013) ★★★

percyjackson_feat

Rick Riordanin luomaan puolijumalien ja vallattomien hahmojen maailmaan siirrytään elokuvamuodossa nyt toista kertaa. Ensimmäinen osa, Percy Jackson salamavaras, esitteli katsojille kenties Suomessa hieman tuntemattomamman teinifantasia-sankarin. Poseidonin ja ihmisnaisen jälkeläinen Percy viettää kesänsä Puoliveristen leirillä, mutta kuten aina, pahat voimat ja katkerat mielet haluavat tuhota alleen kaiken kauniin. 

Nuori Logan Lerman on hieno valinta hieman viattomaksi mutta sisukkaaksi Percyksi. Normaalimaailmassa lähinnä luuserina pidetty poika on omiensa keskellä pidetty, ja kohtalon kirjat lupaavat pojalle suuria koitoksia – tai suurta tappiota. Kun leiriä ympäröivä näkymätön taikamuuri sortuu, ja pahat voimat tekevät kaikkensa tuhotakseen leirin, ovat hyvät neuvot tarpeen. Elokuvasta tulee klassinen matkakertomus, pelastusyritys jonka aikana joukko teinejä outoine voimineen tulee kohtaamaan monenlaisia vaaroja sekä omalaatuisia hahmoja. Teema on kreikkalaiseen mytologiaan nojaava, joka voi vaatia vampyyreihin ja  velhoihin tottuneilta hieman asennekorjausta. Mutta se toimii, kunhan käveleviä kentaureja ei katso liian pitkään.

percyjackson
Stanley Tuccin tulkitsema Mr D tuo elokuvaan kaivattua kuivakkaa huumoria.

Nuoret näyttelijät tekevät takuuvarmaa työtä, vaikka hieman liian monta silmät apposen ammolleen läväytettyä ilmettä onkin heitetty mukaan. Eläytymistä voi haitata erikoistehosteiden suuri käyttö, elokuvan maailma on hieno mutta keinotekoinen. Hirviöidenmeri ei olekaan niin hirviöiden hallitsema kuin voisi elokuvan nimestä kuvitella, ja suurimmat taistot käydäänkin maankamaralla. Pienestä keinotekoisuudesta (tästä nyt ei oikeastaan voi edes syyttää ketään, kuinka moni tuntee aitoja kentaureja?) huolimatta elokuva toimii, sillä dialogi on suoraa, toisinaan jopa nokkelaa, ja hahmogalleria suorastaan huvittava.

Nathan Fillion kertoo Firefly-vitsin, joka kirvoittaa asiaan vihkiytyneiltä mojovat naurut. Anthony Head ja Stanley Tucci tuovat tarinaan mukaan kypsyyttä, mutta elokuvan todelliset tähdet ovat nuoret Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson, sekä uusi tulokas Douglas Smith Percyn velipuolena. Kohderyhmän ymmärtäen nuoret näyttelijät ovat hurmaavia ja kauniita; jopa pahaa poikaa näyttelevä Jake Abel onnistuu satavarmasti hurmaamaan muutaman tytön katsomossa. Percy Jackson: Hirviöidenmeri on harmiton, sujuva ja täynnä toimintaa. Se toimii kohderyhmässään mainiosti, vaikka kärsii sekä pienestä alisuorittamisesta että tehosteiden luoman maailman epäuskottavuudesta.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Percy Jackson: Sea of Monsters  

  • Ohjaus: Thor Freudenthal
  • Käsikirjoitus: Marc Guggenheim, Rick Riordanin romaanin pohjalta.
  • Pääosissa: Logan Lerman, Alexandra Daddario, Jake Abel
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Fantasia / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit