Perfect Mothers (2013) ★★★★

mothers_featured_620x250

Ihmissuhteet eivät ole yksinkertaisia, eikä rakkaus aina katso aikaa, paikkaa tai kohdetta. Rakkaus sinällään voi olla puhdasta ja aitoa, mutta yhteiskunnan ja lähipiirin vaikutukset voivat olla voimakkaita. Voiko voimakas tunne olla moraalisesti oikein, kun se lähipiirin silmissä ei sitä ole?

Doris Lessingin novelliin ”The Grandmothers” pohjautuva Perfect Mothers (joka tunnetaan maailmalla myös nimillä Two Mothers ja Adore) tarkastelee elokuvissa usein vaiettua aihetta vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhteesta. Edelleenkin on (ainakin elokuvissa) ihan hyväksyttävää, että kuusikymppinen mies heilastelee kolmekymppisen naisen kanssa, mutta toisinpäin aihe on vieläkin jokseenkin tabu. Elokuvallaan Anne Fontaine ravistelee näitä luutuneita stereotypioita ja tekee sen tarttumalla aiheeseen vielä keskivertoa hätkähdyttävämmällä tavalla.

Roz (Robin Wright) ja Lil (Naomi Watts) ovat erottamattomat ystävykset läpi elämän. Vielä nelikymppisinäkin he asustavat vain kivenheiton päässä toisistaan pienessä ja uinuvassa australialaisessa rannikkokaupungissa. Jotkut epäilevät heidän ystävyytensä olevan seksuaalissävytteistä, sillä heidän ystävyyssuhteensa näyttää parisuhteelta. Nämä naiset jakavat keskenään kaiken ja kasvattavat poikansa yhdessä: Lilin aviomies on kuollut ja Rozin aviomies (Ben Mendelsohn) on heidän elämässään täysin sivuosassa.

Kun heidän surffiaalloilla kasvaneet poikansa Ian (Xavier Samuel) ja Tom (James Frecheville) aikuistuvat, naiset alkavat tuntea itsensä vanhoiksi – ja ajatukset isoäitiydestä nousevat sekä henkisesti että fyysisesti nuorekkaiden äitien mieleen. Pojat eivät kuitenkaan osoita taipumuksia tyttöystävien hankintaan, vaan paljastuukin, että Lilin poika Ian on ihastunut Roziin. Kun asian laita selviää puolestaan Rozin pojalle Tomille, tämä päättää ”kostaa” äidilleen ja parhaalle ystävälleen makaamalla kenenkäs muun kuin Lilin kanssa.

perfectmothers_600

Perfect Mothers on erittäin rohkea elokuva, sillä äitien ja poikien suhteessa on tiiviin ystävyyssuhteen vuoksi jopa insestisiä sävyjä. Ja sitten ei kuitenkaan ole, mutta tästä tosiasiasta katsojan pitää oikein muistuttaa itseään. Elokuvassa suhteita käsitellään lähes lakonisen tyynesti. Näin vaan on. Mässäily aiheen sopimattomuudella jätetään kokonaan katsojan oman moraalin ja mielikuvituksen tehtäväksi.

Elokuva käsittelee äitien pelkoa omasta ikääntymisestä realistisella surumielisyydellä. Kaikki me vanhenemme, se on biologinen tosiasia, johon eivät ihmeemmin ryppyvoiteet vaikuta. Wright ja Watts ovat molemmat upeita naisia ja tuovat rooleihinsa niiden vaatimaa herkkyyttä ja haavoittuvaisuutta. Poikien rooleissa nähtävät Samuel ja Frecheville (Animal Kingdom -elokuvasta tähteyteen ponnahtanut) jäävät rooleissaan hieman yksiulotteisiksi, mutta Fontainen elokuva onkin elokuva äideistä. Pojat kuuluvat sivuosaan.

Pieneen australialaiseen rannikkokaupunkiin sijoittuva Perfect Mothers on visuaalisessa aistillisuudessaan lempeä ja leppoinen kuin hellepäivän tuulahdus. Siitä tulee lähes unenomainen tunnelma, kuin olisi loikoilemassa elokuvan nelikon tapaan aurinkorannalla ja olisi juuri hieman torkahtanut, ja sitten herää taas auringon lämpöön ja aaltojen kohinaan. Shokkiefektit ja alleviivaavuus on jätetty Perfect Mothersista kokonaan pois ja ne on korvattu lämminhenkisellä realistisuudella.

Ainoa, mistä elokuvalle tekee mieli antaa miinusta, on se, että upeiden naisnäyttelijöiden kasvojen ikääntymisen merkkejä etsitään kuvissa välillä hieman liikaa.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Perfect Mothers / Adore 

  • Ohjaus:  Anne Fontaine
  • Käsikirjoitus: Christopher Hampton, Anne Fontaine, Doris Lessingin novellin pohjalta
  • Pääosissa: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, Ben Mendelsohn, James Frecheville
  • Alkuperämaa: Australia / Ranska 2013
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit