Perhe – August: Osage County (2013) ★★★★

august_featured

Tracy Lettsin näytelmään pohjautuva Perhe – August: Osage County on elokuvanakin näytelmällinen. Se muistuttaa monia klassisia näytelmäelokuvia napakasta ja omaperäisestä dialogista muodostuvalla tiivistunnelmallisuudellaan sekä tapahtumien ja tapahtumapaikkojen intiimiydellään. Perhe – August: Osage County on äärimmäisen lahjakkaiden näyttelijöiden huippuunsa virittämä perhedraama, jossa kiehtovat ja persoonalliset hahmot puhuvat, puhuvat ja puhuvat – selän takana ja suoraan päin naamaa, kierrellen, kaarrellen, kieroillen, itkien, huutaen ja raivoten. Ja välillä myös rakkaudella.

Meryl Streepin Oscar-ehdokkuuksien määrä alkaa olla jo naurettavan suuri. Mutta aina kun näkee tämän rooleihinsa antaumuksella heittäytyvän näyttelijän työskentelevän, on hänelle pakko antaa tunnustusta. August: Osage Countyn sekopäisenä, pillereitä popsivana matriarkkana Streep on jälleen kerran ehdokkuutensa arvoinen, hahmonsa kamaluudessa ja surkuhupaisuudessa ihana.

Kauas ei myöskään jää vanhinta tytärtä esittävä Julia Roberts, jonka roolihahmo pääsee kasvamaan elokuvan aikana eniten. Roberts tekee vaikuttavaa työtä naisena haastavan äitinsä, liitoksistaan rakoilevan avioliittonsa, erkaantuneen tyttärensä ja omien siskojensa välissä.

august_800

August: Osage County kertoo Westoneiden perheestä, missä Streepin esittämä äiti Violet ja Sam Shepardin kirjailijaisä Beverly asustavat ikääntyneinä kahdestaan ja omien addiktioidensa kuluttamina. Isä juo viinaa, äiti popsii pillereitä. Sitten Beverly katoaa ja Violet joutuu kutsumaan kolme aikuista tytärtään hätiin. Vanhin tytär Barbara (Roberts) on juuri eroamassa miehestään (Ewan McGregor), mutta haluaa pitää asian salassa suvultaan. Karen (Juliette Lewis) saapuu paikalle rehvakkaan uuden miehensä (Dermot Mulroney) kanssa. Hiljaisella Ivyllä (Julianne Nicholson) on oma pieni salaisuutensa.

Paikalle saapuu myös Violetin sisko (Margo Martindale) miehensä Charlien (Chris Cooper) ja hissukan poikansa Pikku-Charlien (Benedict Cumberbatch) kanssa. Perheen vaietut salaisuudet avautuvat Westoneiden katon alla, vanhat kaunat nousevat pintaan, eikä lopulta mitään enää peitellä. Omaa perhettä kohtaan tunnettu väkinäinen rakkaus, vuosikausien patoumat, jopa avoin viha – näistä syntyy herkullista draamaa, mistä huikea näyttelijäkaarti rakentaa yhtä aikaa nautittavan hauskaa ja ahdistavaa.

Perhe – August: Osage County on  tuottajana ja käsikirjoittajana tunnetun John Wellsin toinen pitkä ohjaustyö. Elokuvasta huokuu näytelmätaustan vuoksi teatraalisuus, mutta tyylikeinona se sopii yllättävän hyvin dialogipainotteiseen perhedraamaan. Sen suurin ansio on loistavissa näyttelijöissä, jotka puhuvat suunsa puhtaaksi. Sanansäilä heiluu välillä verrattoman hauskalla tavalla, vaikka sen aikaansaama huumori olisikin pikimustaa.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

AUGUST: OSAGE COUNTY Ohjaus: John Wells
Käsikirjoitus: Tracy Letts, perustuu hänen omaan näytelmäänsä
Pääosissa: Julia Roberts, Meryl Streep, Julianne Nicholson, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Margo Martindale, Juliette Lewis. Dermot Mulroney, Abigail Breslin
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit