Peter Pan (2013) ★★★★

PeterPanSE_screen2

Disney päivittää ahkerasti klassikoitaan Blu-ray-muotoon. Vasta pari vuotta sitten uudelleen dvd:llä julkaistu Peter Pan on klassikko nro 14, alun perin vuodelta 1953. J.M. Barrien kirjaan perustuvassa koko perheen piirroselokuvassa lontoolaisperheen elämä mullistuu, kun mielikuvitushahmona pidetty ikinuori Peter Pan ilmestyy yöllä lasten huoneeseen etsimään varjoaan ja ottaa Leenan, Jukan ja Mikon mukaansa Mikä-Mikä-Maahan.
Matkalla kolmikko tapaa mm. intiaaniprinsessa Tiikerinliljan, Peterin poikaporukan ”kadotetut pojat” sekä hurjat merirosvot, joita johtaa kamala kapteeni Koukku. Mukana menossa on myös Helinä-keiju. Koukun suomenkielisenä äänenä kuultava Veikko Honkanen tekee jälleen loistosuorituksen. Honkanen on myös elokuvan kertojaääni. Peterinä on tuolloin 15-vuotias, nykyään imitaattorina tunnettu Jarkko Tamminen ja Leenana Hanna Salakari. Molempien suoritukset ovat ok.

Peter Pan –bluukkari ei ole pahimmasta päästä kuvanlaadun suhteen. Kun on enemmän perinteisen piirrosklassikon ystävä eikä välineetkään ole edes sitä pienintä hoodeetä, ei haittaa vaikka elokuvassa näkyykin roskia. Tovi sitten ilmestynyt Kaunotar ja Kulkuri näytti kurjalta, kun piirrosjälki oli muokattu liian virheettömäksi. Kuin maalikannua olisi photarissa kallisteltu ja tyytyväisinä käsiä yhteen hierottu. Kaikki vanha inhimillisyys, joista vastasivat mm. Milt Kahl, Hal King ja Hal Ambro (loistavia nimiä, vai mitä?), oli poissa.

Peter Panissa ei ihan näin jyrkkää restaurointia ole tehty. Tai ainakin siltä välillä näyttää. Tosin nekin rakeiset kohdat (öiset taivaat jne) näyttävät päälle liimatuilta. Kuvanlaadun lisäksi huomio julkaisussa kiinnittyi siihen seikkaan, että kun parin vuoden takainen dvd oli ikärajattu 3:ksi, tämä uusi versio on S, vaikka tarina onkin välillä varsin hurja ja voi pelottaa pieniä lapsia.

Lisämateriaalia on edelleen runsaasti, mutta ei juurikaan mitään uutta. Walt Disneyn esipuhe, Näin elokuva tehtiin-, Peter Panin tarina- ja Helinä-keijun tarina –dokumentit olivat mukana jo dvd:llä.

Peter Pan
Ohjaus: Geronimi, Jackson, Luske & Kinney
Käsikirjoitus: perustuu J.M. Barrien kirjaan
Suomenkielisinä ääninä: Jarkko Tamminen, Veikko Honkanen, Hanna Salakari, Seppo Laine
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1953
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,