Promised Land (2012) ★★★

promisedland_featured_620x2

Gus Van Santin (Milk, Good Will Hunting) ohjaama Promised Land on niitä elokuvia, joista tekisi mieli tykätä paljonkin, mutta joiden katsomisesta jää hyvin keskinkertainen olo. Sellainen, että elokuva tuntuu haihtuvan mielestä saman tien. Matt Damonin ja John Krasinskin yhdessä käsikirjoittama draama on erittäin sympaattinen ja mukava, mutta loppupelissä yllättävänkin mitäänsanomaton.

Steve Butler (Damon) on maakaasuyhtiön myyntimies, joka yhdessä kollegansa Suen (Frances McDormand) kanssa kiertää pikkukyliä, joiden mailla on havaittu maakaasuesiintymiä. Tarjoukset maiden ostosta ja hyväksikäytöstä ovat avokätisiä ja pikkukaupungin poika niiden tarjoajana tuntuu uskottavalta. Sitten Steve saa vastaansa paikallisen koulun tinkimättömän opettajan (Hal Holbrook), joka ei anna noin vain periksi markkinavoimille. Lisää vettä myllyyn heittää luonnonsuojeluliiton aktivisti (Krasinski), joka tekee Steven elämän todella hankalaksi. Myyntimies joutuu tutkimaan omia arvojaan.

promisedland_600

Damon osoitti vuonna 1997 osaavansa luoda elokuvan taikaa. Hän teki yhdessä ystävänsä Ben Affleckin kanssa esikoiskäsikirjoituksen Van Santin ohjaamaan elokuvaan Good Will Hunting, ja meni sitten nappaamaan käsikirjoitus-Oscarin saman tien. Sittemmin kirjoitusrintamalla hiljaiseloa viettänyt näyttelijä on esikoisensa ja Promised Landin välissä kynäillyt Benin pikkuveljen Casey Affleckin ja Van Santin kanssa seikkailudraaman Gerry (2002).

Promised Landin tarinasta jää puuttumaan kunnollinen koukku, joka jaksaisi pitää katsojan mielenkiinnon yllä eikä tasainen käsikirjoitus saa yhtään vipuvoimaa tasapaksulta tuntuvasta ohjauksestakaan. Elokuva on teknisiltä ansioiltaan laadukas, sen alkuasetelma on erittäin kiinnostava ja näyttelijät osaavat asiansa. Damon on täydellinen maaseudun poikana, Krasinski hänen sukkelampana vastapelurinaan ja Holbrook järjen äänenä.

Luonnonvarojen hyväksikäytön kiihtyessä ja maapallon asukasmäärän kasvaessa on hyvä, että aiheita nostetaan esille myös elokuvan keinoin. Promised Land pyrkii osoittamaan, ettei luonnonvarojen hyväksikäytössä tai toisaalta ympäristönsuojelussakaan kaikki ole aivan mustavalkoista. Valehtelijoita, lobbareita ja omaan pussiin pelaajia on monissa paikoissa enemmän kuin rehellisiä kansalaisia. Kiehtova aihe, mutta harmillisesti elokuva ei saa sillä katsojasta kunnollista otetta.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Promised Land  

  • Ohjaus: Gus Van Sant
  • Käsikirjoitus: John Krasinski, Matt Damon
  • Pääosissa: Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski, Hal Holbrook
  • Alkuperämaa: USA / Arabiemiraatit
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit