Rakkauden pelikenttä (2012) ★★

rakkaudenpelikentta

Hyvillä näytteilijöillä varustettu Rakkauden pelikenttä kertoo romanttisille komedioille hyvin perinteisen tarinan. Sen loppuratkaisu loistaa jo kilometrien päästä, eikä se onnistu tempaisemaan mukaansa luultavasti edes toivottominta romantikkoa. Perinteinen ja turvallinen elokuva kulkee mukavasti keskitietä, tarjoillen katsojilleen sitä mitä voi odottaakin. Kotiäitien ihailun puristuksessa tempoileva nappulaliigajoukkueen valmentaja George Dryer (Gerard Butler) yrittää löytää yhteistä säveltä poikansa kanssa. Samalla ex-vaimo Stacie (Jessica Biel) rakentaa uutta perhettä, ja Georgen paluu kuvioihin ei ilahduta naista lainkaan.

Elokuva on lähtökohdiltaan herkullinen; se pohjautuu käsikirjoittaja Robbie Foxin omiin kokemuksiin. Mies valmensi ennen nappulaliigajoukkuetta, ja sai huomata kuinka paljon toivottua, tai epätoivottua, huomiota valmentaja saakaan osakseen. Oli kyseessä sitten määrätietoisen vanhemman yritykset saada omalle kersalleen enemmän peliaikaa ja huomiota, tai naispuolisten vanhempien auttamaton ihastuminen urheilulliseen mieheen. Aina hyvä asetelma ei kuitenkaan auta, Rakkauden pelikenttä onnistuu hukkaamaan kaikki sille annetut tilaisuudet. George Dryer on miesten mies, jalkapallouransa huipulla loukkaantumiseen lopettanut mies, joka on ajelehtinut uransa jälkeen epäonnisesta työstä toiseen. Kuten melkein jokaisella jonkinlaista ikäkriisiä potevalla miehellä, myös Georgella tulee hetki jolloin perhe tuntuukin taas tärkeältä.

Ex-vaimo ei ota Georgea vastaan innosta kiljuen, miehen tapa tulla, hurmata ja lähteä on naiselle ikävän tuttu. Mutta charmi toimii yhä, George ryhtyy valmentamaan poikansa jalkapallojoukkuetta, eikä aikaakaan kun kotiäidit ovat kimpussa laumoittain. Elokuva marssittaa esiin kolme hienoa näyttelijää, Uma Thurman, Catherine Zeta-Jones ja Judy Greer esittävät miehennälkäisiä hupakoita. Ja hupakoista on todellakin kyse. Aikuiset naiset käyttäytyvät 16-vuotiaan pikkutytön tavoin yrittäessään kiristää, flirttailla ja tunkea tiensä Georgen petiin. Tuloksena on vaikeasti katsottava tarina, joka hävettää ja tympiinnyttää. Naiset on alennettu bimbon asteelle, hassahtaneet, sähläävät tai tyrkyttävät naiset ovat karikatyyrejä joita elokuvissa ei soisi näkevän.

Romanttiseksi komediaksi elokuvan naiskuva on kamala, eikä palvele kohdeyleisöä millään tavalla. Kun juoni on ennalta-arvatta, todelliset koomiset kohtaukset puuttuvat täysin ja lapsikohtauksissakin viljellään siirappia olan takaa, on tuloksena rasittava ja melko tyhjänpäiväinen elokuva. Se on sääli, sillä näyttelijöillä olisi ollut potentiaalia tehdä elokuvasta kepeä ja napakka satiiri – oikealla käsikirjoituksella. Nyt liian monta sormea samassa piiraassa päättämässä suunnasta jonka elokuva ottaa on ohjannut sen täysin harhaan.

Playing For Keeps 2012
Ohjannut: Gabriele Muccino
Käsikirjoittanut: Robbie Fox
Pääosissa: Gerard Butler, Jessica Biel, Uma Thurman, Catherine Zeta-Jones
Alkuperämaa: USA 2012
IMDb

Kommentit