Rakkautta ennen keskiyötä (2013) ★★★★★

lovebeforemidnight

Richard Linklaterin vuonna 1995 aloittama tarina esitteli katsojalle amerikkalaisen Jessen (Ethan Hawke) ja ranskalaisen Celinen (Julie Delpy). Elokuvassa Rakkautta ennen aamua he tapasivat ensimmäisen kerran junassa ja viettivät ikimuistoisen yön Itävallan Wienissä yhdessä uskoen, ettei toista yhteistä yötä ehkä koskaan tule. 9 vuotta myöhemmin he kuitenkin tapaavat uudestaan Pariisissa. Vuonna 2004 julkaistussa Rakkautta ennen auringonlaskua nähtiin aikuistuneet ja hieman ehkä jo kyynistyneetkin Jesse ja Celine, joilla kuitenkin oli edelleen paljon yhteistä puhuttavaa. Nyt -jälleen 9 vuotta myöhemmin- Rakkautta ennen keskiyötä summaa kaiken aikaisemmin tapahtuneen yhteen ja näyttää meille näiden kahden nykypäivän.

Like sunlight, sunset, we appear, we disappear. We are so important to some, but we are just passing through.

Jesse ja Celine ovat tätä nykyä nelikymppinen pariskunta, joilla on kaksi kaunista tytärtä. Jesse on kuuluisa kirjailija, mutta Celinen työura hakee uutta suuntaa. Heidän elämänsä on alkanut kulkea monille aikuisille tuttua uraa, jossa ihminen itse meinaa kadota arjen ja perheen pyöritykseen. Parisuhde ei enää leisku samaan tapaan kuin aikaisemmin, vaikka rakkaus ei varsinaisesti ole mihinkään kadonnut. Pienistä erimielisyyksistä kasvaa silmänräpäyksessä suuria, taivaan niskaan pudottavia ongelmia. Kreikkaan sijoittuvassa tarinassa ollaankin jo ennen keskiyötä avioeron partaalla.

beforemidnight_600
Julie Delpy ei näytä vanhentuneen päivääkään sitten Rakkautta ennen aamua -elokuvan

Rakkautta ennen keskiyötä on yksi kipeimmin ja samalla koomisimmin keski-ikäistyvää parisuhdetta kuvaavia elokuvia. Se on kaikessa absurdiudessaan uskomattoman realistinen ja aito, ja siihen on jokaisen pitkässä parisuhteessa elävän nelikymppisen äärimmäisen helppo samaistua. Elokuvan jälkeen ehdin jo itse pohtia, johtuiko täydellinen elokuvasta hurmaantumiseni juuri tästä: samaistumisesta, oman elämänsä absurdiuden kokemisesta elokuvan tapahtumisen kautta. Ehkäpä, mutta se ei kuitenkaan täysin selitä elokuvan vetovoimaa, joka kumpuaa hyvästä tarinasta ja sen oivallisesta rytmityksestä.

Rakkautta ennen keskiyötä on aitoudessaan täydellisen hurmaava ja jättää varjoonsa trilogian aikaisemmat osat, vaikka nekin ovat todella ihastuttavia. Elokuvan jälkeen jää kevyt ja ihastunut tunnelma, jollaista ei ole elokuvissa koettu sitten Unelmien pelikirjan.

Kolmen elokuvan mittaisena Rakkautta ennen... -kokonaisuudesta kasvaa erinomainen katsaus ihmissuhteen mutkiin alkuaikojen huumasta tuttuuteen ja arjen harmauteen saakka. Linklaterin, Delpyn (jota olen joskus jo tituleerannut uudeksi Woody Alleniksi) ja Hawken yhdessä kynäilemä käsikirjoitus ja omaperäinen dialogi ihastuttavat, hauskuttavat ja koskettavat lämminhenkisyydellään ja elämänläheisyydellään.

Tässä on vuoden paras romanttinen draamakomedia – täydet viisi tähteä.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Before Midnight 

  • Ohjaus: Richard Linklater
  • Käsikirjoitus: Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke
  • Pääosissa: Julie Delpy, Ethan Hawke
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Draama / komedia / romantiikka
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit