Rautakaupunki (2013) ★★★

rautakaupunki

Rautakaupungin englanninkielinen nimi Out of the Furnace kuvaa elokuvaa huomattavasti paremmin. Se kertoo elämänilon hiipumisesta, palamisesta loppuun ja siitä, kuinka lohduttomat tapahtumat johtavat vielä onnettomampiin seuraamuksiin. Hitaasti etenevä, huippunäyttelijöillä maustettu elokuva on suorastaan masentava. Ojasta allikkoon -teema kantaa läpi elokuvan alakuloisena sointuna, ja katsoja vain odottaa lohdutonta loppua.

Christian Balen taidokkaasti tulkitsema Russell työskentelee terästehtaalla, seuraten isänsä jalanjälkiä. Nykymaailman mukaisesti ruumiillista työtä tekeviltä miehiltä ovat loppumassa keinot ansaita rahaa, kadut täyttyvät rikollisista ja roskaväestä – pientä kaupunkia leimaa ahdistus ja epätoivo. Russellin nuorempi veli Rodney (Casey Affleck) kohtaa omat demoninsa armeijassa, eikä tämä kotiin palatessaan ole enää kasassa. Aika kuluu katutappeluissa pikkupennosia ansaiten, samalla kun pelivelat kylän kieroimmalle rikolliselle John Pettylle (Willem Dafoe) kasvavat. Nyrkkitappelut tuovat Rodneylle helpotuksen arjen tukalasta monotonisuudesta, ja hiljentävät sodan runtelemat aivot tehokkaasti. Tunnelma makustelee syvissä tummissa vesissä jopa siinä määrin, että katsoja tuntee tarvetta jonkinlaiseen toimintaan.

outofthefurnace

Balen esittämä Russell on tarinan järkihahmo. Siitä huolimatta että mies viettää osan aikaansa vankilassa. Miehen vakaus, järki ja ote elämään ovat hennoissa kantimissa, mutta ne ovat vielä olemassa. Woody Harrelsonin hyytävästi esittämä vuorien junttiniskojen kiistämätön kuningas Harlan DeGroat syöksee kuitenkin veljesparin elämän lopullisesti sijoiltaan. Kun tarinan taustana toimivat Pennsylvanian korpimetsät, sekä hitaasti ja lohduttomasti rappeutuva teollisuuskaupunki, tuntuu että elokuvalla on paljon sanottavaa. Vertaukset Kauriinmetsästäjä-elokuvaan ovat ilmeiset, mutta Rautakaupungista puuttuu se viimeinen idea joka tekisi siitä erinomaisen. Viimeistään elokuvan viimeinen kuva vetää maton katsojan jalkojen alta, ollen jopa tahallisen vaikeasti tulkittavissa.

Näyttelijät tekevät elokuvan. He kantavat hiljaista tarinaa harteillaan, pitäen katsojan kiinni penkissä. Vastarannalla läikkyy elokuvan vääjäämätön ennalta-arvattavuus. Näin vastakkain aseteltuna elokuva on loistava henkilökuvaus, ja samalla ainoastaan keskivertoinen draama ilman todellista kipinää.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

OUT OF THE FURNACE  Ohjaus: Scott Cooper
Käsikirjoitus: Brad Ingelsby, Scott Cooper
Pääosissa: Christian Bale, Casey Affleck, Willem Dafoe, Woody Harrelson
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit