Räyhä-Ralf (2013) ★★★★

ralf_featured_620x350

Disneyn uusi animaatio Räyhä-Ralf ammentaa tarinaansa Toy Storyn hengessä. Ralf (äänenä John C. Reilly / Niko Saarela) on Fix-It Felix -pelissä vuosikymmenten ajan palvellut pahis, joka on alkanut kyllästyä olemaan aina pahis. Hänkin haluaa olla juhlinnan kohteena, voittaa mitaleita ja olla hyvis.

Niinpä Ralf lähtee etsimään elämäänsä uusia tuulia oman pelikonsolinsa ulkopuolelta. Matkalla hän törmää monenlaisiin pelihahmoihin ja karmeaan keinotteluun, jossa vaakalaudalla on söpön ohjelmointivirheen, Nellin (äänenä Sarah Silverman / Iina Kuustonen) elämä. Ralfilla on mahdollisuus päästä oikeaksi sankariksi, mutta voiko aina pahikisena nähty hahmo irtautua roolistaan?

Räyhä-Ralf on erittäin laadukas animaatio, jonka tarinaan voi uppoutua lapsen lisäksi myös aikuiskatsoja. Tarinallisesti se ei ole elokuva videopelistä (vaikka niin voisi ensiksi luulla) vaan paljon enemmän. Se sijoittuu videopelien maailmaan ja sisältää kaikkea mahdollista videopeleihin liittyvää hahmoista ja äänistä lähtien, mutta kokonaisuutena se on tarina ystävyydestä, kasvusta ja oman sisäisen sankarin löytämisestä – ja sen varsinaisen pahiksen nitistämisestä.

Visuaalisesti animaation maailma on äärettömän rikas ja täynnä yksityiskohtia. Lisäksi siinä kiehtoo ajan kuluminen ja tekniikan kehittyminen, mikä on otettu loistavasti huomioon osana tarinaa. 30 vuotta vanha Fix-It Felix on yksinkertaista pikseligrafiikkaa, kun taas nykyaikainen Hero’s Duty on komeaa ja eläväisen näköistä teräväpiirtoa – aivan kuten Felix (äänenä Jack McBrayer / Riku Nieminen) elokuvassa kommentoikin nähdessään Hero’s Dutyn Calhounin (äänenä Jane Lynch / Elina Knihtilä) ensimmäistä kertaa.

Suomenkielinen toteutus on jälleen kerran huippuluokkaa. Maassamme on toden totta laadukkaita ääninäyttelijöitä ja dubbausohjausta! Itse ääninäyttelijänä pitkään toimineen Antti LJ Pääkkösen ohjaus toimii ja hahmot saavat kotimaisten äänien kautta aivan omanlaisensa, ihastuttavat persoonat.

Ralfin pikselimaailman kontrastina nähdään Hero’s Dutyn dystooppisen tyly maailma sekä Sugar Rush -autopelin värikäs karkkimaailma. Käsikirjoittajille ja näiden maailmojen kehittäjille on pakko nostaa hattua omaperäisyydestä ja mielikuvituksellisuudesta. Kerrassaan ihastuttava elokuva niin tarinallisesti kuin visuaalisestikin. Tästä pitävät varmasti kaikki!

Wreck-It Ralph
Ohjaus: Rich Moore / Suomenkielisen version ohjaus: Antti LJ Pääkkönen
Käsikirjoitus: Phil Johnston, Jennifer Lee
Englanninkielisissä ääniosissa: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch
Suomenkielisissä ääniosissa: Niko Saarela, Iina Kuustonen, Riku Nieminen, Elina Knihtilä
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit