Red 2 (2013) ★★

red2

Red 2 kokoaa yhteen jälleen eläkeikää lähestyvät tähdet, tarjoten edellistä osaa tutusti mukailevaa menoa vanhalla reseptillä. Menoa on paisuteltu suuremmaksi, onnistumatta kuitenkaan luomaan yhtään visuaalisesti näyttävää tai ikimuistoista toimintakohtausta. Huumori on kuivaa, toistaa itseään loputtomassa kierteessä joka vanhenee noin 10 minuutin jälkeen. Hienot näyttelijät, silloin kun he viitsivät edes näytellä, menevät hukkaan keskivertorymistelyn alapuolelle lässähtävässä toimintakomediassa, joka ei naurata eikä toiminta kohota pulssia.

Warren Ellisin ja Cully Hamnerin sarjakuviin löyhästi perustuva tarina ei jaksa kantaa enää jatko-osassa. Bruce Willis palaa Frank Mosesin rooliin; mies haluaa viettää leppoisaa ehtoopuolen elämää pirteän ja nuoren tyttöystävänsä Sarahin (Mary-Louise Parker) kanssa. Huomattavasti nuorempi nainen pursuu intoa ja energiaa, ja kaipaa Mosesin entistä vaarallista elämää. Rukouksiin vastataan kun tuttua rooliaan vetelevä John Malkovich astelee paikalle, vetäen pariskunnan takaisin kansainväliseen selkkaukseen. Tuloksena on maasta toiseen loikkiva tarina, joka muistuttaa tilkkutäkkiä – yksi tapahtuma täällä, matkustetaan, ja toinen homma hoidetaan tuolla. Tunnelma on enemmän kuin videopelistä (minähän sen tietäisin), eikä hyvällä tavalla.

Huumoria revitään siitä tosiasiasta että kyseessä on eliittitappajien joukkio. Ampuminen, räjäyttely ja salamurhat ovat näille ihmisille sama kuin aamukahvi toisille. Vitsi vanhenee nopeasti, eikä käsikirjoitus onnistu löytämään mitään muuta hauskaa ihmisten välisestä kinastelusta. Parker vetää roolinsa täysin yli, ehkä syystä, mutta tuloksena on vaivaannuttavaa katseltavaa – venäläisagenttia Katyaa esittävä Catherine Zeta-Jones ei ole paljon parempi. Ratkaisu tuntuu typerältä, sillä molemmat naiset ovat hyviä näyttelijöitä. Nyt homma menee läskiksi heittämisen puolelle.

red2_2

Elokuvan ainoat valopilkut, Helen Mirren ja Etelä-Korealainen Lee Byung-hun, muodostavat oudon kiehtovan ja toimivan kaksikon. Sliipattuja, itsevarmoja mutta moraalisesti arveluttavia hahmoja näytetään aivan liian vähän – jokainen sekunti kun nämä kaksi ovat yhdessä toimii erinomaisesti. Miksi kaksikkoa ei hyödynnetty enemmän, vaan on keskitytty vanhojen miesten säätämiseen, on kysymys mikä pitäisi esittää tekijöille. Red 2 jää kauaksi edeltäjänsä purevasta huumorista, jolloin koko idea tuntui tuoreelta. Kyseessä on jatko-osa joka on tehty rahan vuoksi, tulee fiilis etteivät edes näyttelijät halua olla paikalla. Se hukkaa täysin ilmiselvät mahdollisuutensa tehdä hauskaa ja nokkelaa toimintakomediaa, pistäen rahansa räjähteisiin ja tuttuihin naamoihin jotka vetävät kansaa teattereihin.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Elokuvan nimi  

  • Ohjaus: Dean Parisot
  • Käsikirjoitus: Jon Hoeber, Eric Hoeber
  • Pääosissa: Bruce Willis, John Malkovich, Mary-Louise Parker, Anthony Hopkins, Helen Mirren
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Toiminta / Komedia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit