Riddick (2013) ★★★

riddick_feat

Melko mahtipontisen Riddickin aikakirja-elokuvan sekoilun jälkeen vähäpuheinen muskelisankarimme palaa takaisin perusasioiden äärelle. Riddick on tyyliltään lähempänä sarjan ensimmäistä osaa, keskittyen yhteen selviytymistaisteluun tiivistäen tapahtumat mukavaan nippuun. Tuloksena on kompakti tarina, jonka visuaalinen tyylittely on mannaa Riddick-faneille.  Anti-sankari Riddick elää ja voi hyvin, pistää vastustajat paikoilleen ja saa kaiken näyttämään helpolta.

riddick
Elokuva lumoaa maisemillaan

Elokuva yrittää toistaa Pitch Black-elokuvan menestysreseptin olemalla yksinkertaisempi, vähäeleisempi – jättäen hienot kaavut, juonittelut ja massiiviset talot menneisyyteen. Riddick (Vin Diesel) on päätynyt planeetalle, jonka elinolosuhteet ovat vähintäänkin haastavat. Poispääsyä ei näytä olevan, ja planeetan asujaimisto koostuu verenhimoisista elukoista joista jokainen kaipaa hieman ihmislihaa sisuksiinsa. Keskinkertaisen tarinan helmeksi nousee, tietenkin, Riddickin ja koiramaista eläintä muistuttavan olion ystävyys. Kuin I Am Legend-elokuvassa konsanaan, miehen ja koiran keskinäinen tiivis suhde on hellyttävää katseltavaa – ja se laittaa katsojan sydämen pamppailemaan odotuksen pelosta.

Riddickin laukaisema hätäsignaali tuo paikalle joukon palkkionmetsästäjiä, joiden maneerit ja persoonat ovat kliseisiä viimeistä piirtoa myöten. Battlestar Galacticasta tutuksi tullut Katee Sackhoff tuo testosteronin keskelle annoksen naiskauneutta, vaikkakin naisen nyrkit ovat tehokkaammat kuin useimmilla miehillä. Nokittelevien johtajiensa avulla joukkiot metsästävät Riddickia päätyen ennalta-arvattavaan lopputulemaan – eivätkö nämä miehet ikinä opi kenen kanssa ovat tekemisissä?

Diesel jatkaa yrmistelyä ja hymähtelyä parhaaksi katsomallaan tavalla. Riddickin rooli istuu miehelle kuin valettu, vaikkakin miehen suuhun laitetut sanat eivät elokuvan loppupuolella enää seksistisyydellään oikein nauratakaan. Tuloksena on astetta tylsistyneempi mies, joka itsevarmuudessaan on voittamaton. Motiivina ja polttoaineena miehen taistelulle on tahto päästä kotiplaneetalle Furyaan, kunhan pakolliset esteet on raivattu tieltä. Karl Urban marssitetaan kakkososasta tuttuna sanomaan muutama sana, vaikka miestä olisi mielellään katsonut koko tarinan ajan.

Nämä tyypit eivät tiedä kenelle kettuilevat
Nämä tyypit eivät tiedä kenelle kettuilevat

Riddick ei onnistu toistamaan ensimmäisen osan taikaa. Se kuitenkin tekee kaiken paremmin kuin Riddickin aikakirjat, ollen jossain laadullisessa välimaastossa. Kiehtovalle hahmolle toivoisi täysiosumaa, visuaalisen herkun vastapainoksi toimivaa tarinaa joka jännittävyydessään salpaisi hengityksen. Nyt jännitys puuttuu, vaikkakin tuloksena on varsin kelvollinen kappale anti-sankarimme elämässä. Juonen ongelmaksi muodostuu se, etteivät tapahtumat kuljeta miehen suurempaa tarinankaarta yhtään minnekään. Mies on jumissa planeetalla, ja haluaa sieltä pois. Elokuva on täytetty uhoamisella, tyhjänpuhumisella ja toimintakohtauksilla joiden lopputuloksen tietää ennenkuin elokuva edes alkaa.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Riddick  

  • Ohjaus: David Thowy
  • Käsikirjoitus: David Thowy, Jim Wheat
  • Pääosissa: Vin Diesel, Katee Sackhoff, Jordi Mollá
  • Alkuperämaa: USA/UK 2013
  • Genre: Scifi / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit