Rush (2013) ★★★★

rush_featured_620x250

Ron Howardin (Kaunis mieli, Apollo 13) ohjaama Rush on jokaisen formulafanin elokuva. Se ei kuitenkaan ole suunnattu pelkästään ”pärinäpojille ja surinasussuille” vaan kyseessä on erinomaisen kiinnostava kertomus kahden miehen välisestä kilpailusta, ja samalla jossain syvällä sisimmässä, vihan ohella kunnioituksesta toista kohtaan. Vauhdikkaat toimintakohtaukset ja vakava draama vuorottelevat villin biletyksen kanssa ja muodostavat kiehtovan tarinan kuolemaa halveksivasta Formula 1 -maailmasta.

Tositapahtumiin pohjautuva Rush sijoittuu 1970-luvulle, jolloin itävaltalainen Niki Lauda ja brittiläinen James Hunt aloittivat uransa kilpa-autoilun kuningasluokassa. Ensitapaamisesta lähtien näiden kahden hyvin erilaisen ihmisen välille syntyi jännite, joka kesti maailmanmestaruuksiin saakka. Rush muistuttaa paljolti vuonna 2010 ilmestynyttä dokumenttia Ayrton Sennasta, joka nousi tähdeksi Laudan ja Huntin vanavedessä 1980-luvulla, mutta joka menetti traagisesti henkensä Imolan radalla vuonna 1994.

Howardin elokuvassa Hunt (Chris Hemsworth) on räjähtävä persoona, naisiin menevä playboy, joka nauttii kilpailun lisäksi elämän maallisemmasta puolesta. Ulospäin hän vaikuttaa rakastettavalta rentulta, mutta kilparadalla mies on armoton ja peloton, mikä tekee hänestä vaarallisen vastustajan. Lauda (Daniel Brühl) on puolestaan analyyttinen, teknisorientoitunut kuski, joka ei jätä mitään sattuman varaan. Hän tekee juuri niin kuin haluaa ja hankkii haluamansa vaikka lainarahalla. Hänen omistautumisensa ja jääräpäisyytensä tekee puolestaan hänestä vaarallisen vastustajan.

Huntia Laudan pedanttius huvittaa ja hän alkaa tehdä kiusaa suoraviivaisen kilpakumppaninsa kustannuksella. Laudaa puolestaan eivät kiinnosta puheet varikoilla vaan häntä kiinnostaa voitto. Elokuva seuraa näiden kahden kilpailua niin radalla kuin sen ulkopuolellakin kohtalokkaaseen Nurnburgin kisaan saakka vuonna 1976. Tämän jälkeen kaikki muuttuu, ja Howard ottaa tarinan kerronnan uudelle tasolle vihamiesten hiljalleen muuttuessa ja kasvaessa.

rush_600

70-luvulla F1 oli erilaista kuin nykyisin. Toki silloinkin ajettiin rinkiä mahdollisimman kovaa, mutta nykypäivän sliipattu meininki oli vielä hakusessaan. Howard onnistuu vangitsemaan aikakauden ilmeen ja tunnelman oivallisesti. Rushin hahmot ovat kiehtovia ja Huntin ja Laudan välinen jännite käsinkosketeltavaa. Hieman töksähtävästä brittiaksentistaan huolimatta australialainen Hemsworth toimii ulospäin itseriittoisena, mutta sisältä hauraana Huntina kiitettävästi. Samoin Brühl tekee välillä ärsyttävyyteen asti pedantista Laudasta kiinnostavan persoonan.

Kisakohtaukset ovat täynnä jännitystä, formuloiden murina tuntuu vatsanpohjassa asti ja elokuvan lavastukset erittäin aidon näköisiä. Toiminta ja draama vuorottelevat täydellisessä suhteessa ja elokuvan tarina vie katsojan mennessään.

Rush on elokuva, jota voi huoletta suositella myös niille, joita autourheilu ei muuten kiinnosta lainkaan. Elokuvan jännite syntyy kahden miehen välisestä viha-kunnioitus -suhteesta sekä erittäin kiinnostavien hahmojen kasvusta omilla tahoillaan. Ja kaikkea kuorruttaa F1 -kisan bensankatkuinen ja shampanjan sävyttämä ilmapiiri.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Rush 

  • Ohjaus: Ron Howard
  • Käsikirjoitus: Peter Morgan
  • Pääosissa: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde
  • Alkuperämaa: USA / Saksa / UK 2013
  • Genre: Toiminta / biografia / draama / urheilu
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit