Salainen valtakunta – Epic (2013) ★★★★

Salainen valtakunta - Epic

Rio- ja Ice Age -elokuvien tekijöiden uusi animaatio Salainen valtakunta (Epic) on koko perheen seikkailu hurmaavan kauniissa ja monimuotoisessa maailmassa, joka löytyy ihan takapihan metsästä, missä pikkuruinen kansa elää salassa ihmisiltä.

Teini-ikäinen Mary Katherine -tai siis M.K.- (äänenä Amanda Seyfried / Heljä Heikkinen) muuttaa omaperäisen ja vähän hassahtaneen isänsä luo sen jälkeen, kun hänen äitinsä kuolee. Tiedemiesmäinen isä uskoo metsässä asustavaan pikkuruiseen kansaan ja on uhrannut koko elämänsä -ja perheensä- tämän todistamiselle. M.K. puolestaan haaveilee normaalista elämästä jossain ihmisten ilmoilla kuten kuka tahansa aikuisuuden kynnyksellä tasapainotteleva teinityttö.

Sitten M.K. vetäistään sattuman oikusta mukaan hurjaan seikkailuun, missä vaakalaudalla on koko luonnon tasapaino.

William Joycen lastenkirjoihin pohjautuva Salainen valtakunta on tarinana hyvin tuttu ja jopa kliseinen. Salaiseen, pikkuruiseen maailmaan joutuminen on nähty mm. Arthur ja Minimoit -elokuvassa vuonna 2006. Peukaloisten maailmaa kuvattiin kiehtovalla tavalla myös japanilaisanimaatiossa Kätkijät (2010).

Salainen valtakunta - Epic

Salaisessa valtakunnassa on mukana kaikki perinteisen seikkailun peruspalikat: hyvän ja pahan ikiaikainen taistelu, suojeltava, kaiken tasapainon kannalta kriittinen esine, jonka täytyy olla juuri tietyllä aikaa tietyssä paikassa tai muuten hukka perii, siinä on vastahakoinen nuori sankari (joka näyttää aivan Kaksin karkuteillä -elokuvan Flynn Ryderilta, äänenä Josh Hutcherson / Antti LJ Pääkkönen) ja tämän huolehtivainen vanhempi opettaja Ronin (äänenä Colin Farrell / Tuukka Leppänen), ja mukana on myös hankala suhde vanhempiin ja lopulta kasvu ymmärtämään se kaikistä tärkein asia eli läheisten rakkaus. Sankareiden lisäksi mukana kevennyksenä on koomisia sivuhahmoja (etanasta ja kotilosta koostuva hupaisa kaksikko Öykkä ja Möykkä, ääninä Chris O’Dowd & Aziz Ansari / Riku Nieminen & Aku Hirviniemi), jotka usein varastavatkin koko show’n.

Elokuvan viehätys ei kuitenkaan perustu pelkästään tarinaan. Salaisen valtakunnan hahmot ovat kiinnostavia persoonallisuuksia ja heidän välisensä dialogi on elävää. Kuten usein tämän tason animaatioissa, elokuvan visuaalinen maailma on ihastuttava ja yllättävän oivaltava. Herkänkauniin miniatyyrimaailman yksityiskohdat saavat huokaamaan ihastuksesta ja tiedemiesisän vempaimet ovat jännittäviä. Luonnonlait on otettu kiitettävästi huomioon esimerkiksi siinä, miltä ääni kuulostaa ja liike näyttää, kun näkökulmaa siirretään suuresta otuksesta pieneen.

Salainen valtakunta on kiinnostava uutuus siinäkin mielessä, että se jatkaa viime vuonna julkaistun Urhean (Brave) viitoittamaa tietä sukupuolisesti tasa-arvoisempaan animaatiomaailmaan, jossa myös tytöt voivat olla sankareita.

Epic
Ohjaus: Chris Wedge
Käsikirjoitus: James V. Hart, William Joyce, Daniel Shere, Tom J. Astle, Matt Ember, perustuu Wiliam Joycen lastenkirjoihin
Englanninkielisissä ääniosissa: Colin Farrell, Josh Hutcherson, Beyonce Knowles, Amanda Seyfried
Suomenkielisissä ääniosissa: Tuukka Leppänen, Antti LJ Pääkkönen, Riina Paatso, Heljä Heikkinen
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit