Sin City 2 ja jumalainen Eva Green

sincity2_feat

Ensimmäinen Frank Millerin sarjakuvaan pohjautuva Sin City vuonna 2005 oli uraauurtavan upea elokuva, joka uudisti reilulla kädellä tapaa tehdä sarjakuvafilmatisointeja. Jopa Cannesin elokuvafestivaaleilla Kultaisen palmun ehdolla ollut Sin City yhdisti elokuvan ja sarjakuvan tavalla, joka räjäytti tajunnan. Mustavalkoinen tyyli, jossa nähtiin pieniä korostevärejä silloin tällöin, yhdistettynä välillä täysin piirrettyyn maailmaan oli teknisesti ällistyttävän upeaa katsottavaa. Eikä Sin Cityn mestarillisuus jäänyt pelkkiin teknisiin ansioihin, sillä myös sen alkuperäistä sarjakuvaa myötäilevä tarina toimi.

Kakkososasta alettiin puhua saman tien, mutta vasta nyt, melkein 10 vuotta myöhemmin, se on todellisuutta. Vuosien kuluessa kaksi ensimmäisessä osassa nähtyä näyttelijää on menehtynyt (Brittany Murphy ja Michael Clarke Duncan) ja muutama muu vaihtunut kakkososaan omasta tahdostaan.

Sin City: A Dame to Kill For seuraa niin rakenteellisesti kuin visuaaliselta tyyliltäänkin ensimmäistä osaa. Se koostuu erillisistä, Millerin sarjakuviin pohjautuvista ja hänen elokuvaa varten käsikirjoittamistaan, toistensa kanssa hieman limittyvistä tarinoista. Järkälemäinen Marv (Mickey Rourke) istuu edelleen viskilasi kourassa ihailemassa Jessica Alban esittämää Nancy-stripparia, odotellen seuraavaa mahdollisuutta vetää jotakuta lättyyn. Nancystä on kuoriutunut Hartiganin (Bruce Willis) kuoleman jälkeen katkeroitunut, kompleksinen nainen, joka ampumaradalla tähtäillessään haaveilee kostosta. Dwight (Josh Brolin Clive Owenin kieltäydyttyä palaamasta rooliin) puolestaan saa salaperäisen puhelinsoiton entiseltä heilaltaan, jumalaiselta Avalta (Eva Green), joka pyörittelee miehiä käsissään kuin shakkinappuloita. Toisaalla elokuvan mieshahmoista mielenkiintoisimmaksi nouseva, Joseph Gordon-Levittin esittämä vikkeläsorminen Johnny haluaa näyttää senaattori Roarkille (Powers Boothe) närhen munat pokeripöydässä. Michael Clarke Duncanin on tiiliskivimäisen Manuten roolissa korvannut Dennis Heysbert.

sincity2_800

Sin Cityssä hengestään pääseminen on edelleen helppoa, vallastaan kiinni pitäminen ei niinkään. Äijät ovat karskeja lauseita murisevia, arpisia lihaskimppuja, jotka ottavat vastaan lyöntejä ja luoteja kaatumatta. Naiset ovat kohtalokkaita kaunottaria, sulokkaita seksityöläisiä tai ärhäköitä, oikeuksistaan kiinni pitäviä taistelijoita, kuten pyssyä heiluttelevan Gailin roolissa jälleen vilahtava Rosario Dawson.

Elokuvan jumalatar on käsittämättömän upea Eva Green, nainen, jonka vuoksi miehet ovat valmiita tappamaan. Viime aikoina useissa paljastavissa rooleissa (mm. tv-sarjassa Penny Dreadful ja 300: Imperiumin nousu) nähty Green on silmiähivelevä ilmestys, ilman rihman kiertämää, kuvaajan viekottelevasti vain varjoihin pukemana.

Laadullisesti Sin City: A Dame to Kill Forissa ei ole moitteen sijaa, mistä on varmasti kiittäminen toisena ohjaajana toimivaa Robert Rodriguezia. Elokuva rupee visuaalisessa tyylikkyydessä ja näyttävässä väkivallassa, eikä se ole mikään The Spirit (2008), joka jäi mitäänsanomattoman ala-arvoiseksi Sin City -kopioksi. Toista Sin Cityä varjostaa kuitenkin mestarillinen ensimmäinen elokuva, sillä viihdyttävyydestään huolimatta Dame to Kill For ei lopulta tarjoa paljoakaan uutta. Kokonaisuutena se uhkaa jopa jäädä tasapaksuksi, sillä kohtaukset eivät pääse intensiteetiltään erottumaan tarpeeksi toisistaan.

Alkuperäisille sarjakuville se on kiehtova elokuvamuotoinen lisä, mutta itsenäisenä elokuvana jää kauniiksi kertakäyttöviihteeksi, joka saa katsojan kaivamaan ensimmäisen elokuvan naftaliinista uusintakatseluun.

Elokuvan sarjakuvamaisuudesta syntyy vahva kaksiulotteisuuden tunnelma, minkä vuoksi 3D-tekniikka tuntuu tässä yhteydessä täysin turhalta.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

SIN CITY: A DAME TO KILL FOR  Ohjaus: Frank Miller, Robert Rodriguez
Käsikirjoitus: Frank Miller, perustuu hänen omaan sarjakuvaansa
Pääosissa: Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Eva Green, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Toiminta / rikos / trilleri
IMDb

Kommentit