Sixteen Candles (1984) ★★★★

16candles_featured_620x350

Parisen vuotta sitten edesmennyt, ohjaajana ja käsikirjoittajana tunnettu ja rakastettu John Hughes oli aikoinaan loistava kuvaamaan nuorten elämää. Hänen kynästään ovat lähteneet mm. sellaiset teiniklassikot kuin Breakfast Club, Pretty in Pink ja Ferris Bueller’s Day Off. Näitä ennen vuonna 1984 ilmestyi Sixteen Candles, Suomessa myös nimellä Synttärit tunnettu, ja nyt tämä teinikomedia on julkaistu myös teräväpiirtoversiona.

80-luvun puoliväliin myös tarinallisesti sijoittuva Sixteen Candles on kuin raikas tuulahdus nykyaikaisten teinielokuvien keskellä. Ero niin tyylillisesti kuin tarinallisestikin 80-luvulla tehtyjen ja nykyisin nähtävien elokuvien välillä on nimittäin huikea. Toki maailma ympärillä on muuttunut, mutta se, miten lapset ja teinit elokuvissa kuvataan, on lähes hälyttävän erilaista.

Sixteen Candles on tarina Samanthasta (Molly Ringwald), jonka perhe unohtaa hänen 16-vuotissyntymäpäivänsä kokonaan. Lisäksi Sam on auttamattomasti ihastunut koulukaveriinsa, komeaan Jakeen (Michael Schoeffling), joka puolestaan seurustelee koulun näyttävimmän tytön Carolinen (Haviland Morris) kanssa. Samin syntymäpäivä ei siis mene oikein putkeen, sillä tiedossa ei ole mitään hienoja Sweet Sixteen -juhlia ja lahjoja autoineen ja ajokortteineen.

Asiaa ei tunnu auttavan lainkaan se, että vuotta nuorempi nörttipoika Ted (Anthony Michael Hall) alkaa piirittää Samia. Mutta kaikki, mikä aluksi näyttää toivottomalta ja mahdottomalta, ei välttämättä ole sellaista, ja joskus negatiivinen asia muuttuu ajan mittaan positiiviseksi.

Sixteen Candles on tyypillinen 80-luvun teinikomedia ennalta-arvattavine ihmissuhdedraamoineen. Sen maailma on vielä suhteellisen viaton ja herkkä, ja 16-vuotiaatkin ovat vielä enemmän lapsia kuin aikuisia. Nykyelokuvissa teini-ikä tuntuu kokonaan väliin jätetyltä vaiheelta, sillä henkilöt tuntuvat siirtyvän suoraan lapsen kengistä aikuisuuteen. Epävarma teiniys ja aikuisuuden kynnyksellä tasapainotteleminen, mitä vielä jokin aika sitten nähtiin paljonkin nuorisoelokuvissa, tuntuu kadonneen kokonaan.

Siksipä Sixteen Candles tuntuukin tänä päivänä niin ilahduttavalta katselukokemukselta. Se on ensinnäkin sukellus hupaisaan 80-lukuun, mutta myös tarinaltaan ihmisläheinen ja aidon karhea, vailla nykyelokuvalle tyypillistä siloiteltua ja muovista ulkokuorta. Elokuva toimii loistavasti lähes 30 vuotta myöhemminkin, eikä ajan hammas ole puraissut sitä niin kovasti kuin joitakin muita aikalaisiaan.

John Hughesin elokuvien parissa oman nuoruutensa eläneille Sixteen Candles tarjoaa mahdollisuuden nostalgialle, kun taas nuoremmat katsojat se vie sukupolvirajojen yli, omien vanhempien nuoruuteen. Maailma on muuttunut, mutta tarina on edelleen sama: jokainen meistä haluaa olla välitetty ja rakastettu, ja vielä ihan omana itsenään.

Sivurooleissa nähdään useita nykyisin tunnettuja näyttelijöitä uransa ensimmäisissä rooleissa. Mm. sisarukset John ja Joan Cusack nähdään pienissä rooleissa päähenkilöiden nörtähtävinä koulukavereina.

Blu-rayllä ei ole harmillisesti mukana lainkaan lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Sixteen Candles
Ohjannut ja käsikirjoittanut: John Hughes
Pääosissa: Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Michael Schoeffling
Alkuperämaa: USA 1984
IMDb

Kommentit