Snowpiercer on vuoden kiehtovimpia tieteiselokuvia

snowpiercer_featured

Maailmanloppu on koittanut. Ilmastonlämpenemisen suitsimiseksi tehty tieteellinen koe on mennyt mönkään ja tilalle tullut kaiken elävän tieltään pyyhkäissyt jääkausi. Rikas tiedemies on kuitenkin kehittänyt keinon, millä ihmiskunnan rippeet on saatu säilytettyä hengissä. Hänen rakentamansa ikuisen moottorin avulla kulkeva juna on kuin Nooan arkki.

Hirviömäisen kokoinen juna puhaltaa läpi jäisen maiseman, ympäri maailman, pysähtymättä kertaakaan. Pysähtyminen merkisisi jäätymistä, kuolemaa. Junan sisällä vallitsee tiukka luokkajako: varakas eliitti matkaa junan etuosassa ja peräpäässä sijaitsee köyhälistön slummi. Junan jokainen osasto on tiukasti lukittu, jotteivat luokat pääse sekoittumaan. Etuosassa ruokaa ja viihdykettä on tarjolla yllin kyllin, takaosassa taistellaan hengissä selviytymisestä äärimmäisin keinoin.

Korealaisen Joon-ho Bongin ohjaama, ranskalaiseen sarjakuvaan perustuva Snowpiercer on tieteiselokuvana huikea kokemus. Tämä kansainvälinen tuotanto on yhtä aikaa tarinakokonaisuudeltaan tuttu ja toteutustavaltaan aivan uudenlainen. Se heittää katsojan luokkasodan syntyhetkiin ja vie kiehtovalle matkalle pieneen tilaan pakatun yhteiskunnan ja sen luokkien läpi. Elokuva tarjoaa visuaalisesti nautittavan tieteisseikkailun, joka teemansa mukaisesta, rautatiemäisen suoraviivaisesta etenemisestään huolimatta yllättää tarinankäänteillään ja hahmojensa syventämisessä.

Snowpiercer lähtee liikenteeseen junan surkeaakin surkeammasta takaosasta, missä Chris Evansin esittämä Curtis John Hurtin esittämän Gilliamin kanssa suunnittelee kapinaa. Sillä se, joka hallitsee moottoria, hallitsee koko maailmaa. Kang-ho Songin turvallisuusspesialistin avulla joukko lähtee matkaan kohti junan etupäätä ja tuota jumalallista konetta. Lähes tunnistamattomaksi maskeeratun Tilda Swintonin esittämä Mason junan etuosasta pyrkii estämään heidän matkaansa, mutta osasto kerrallaan junan kauniit ja samalla kammottavat salaisuudet aukeavat.

snowpiercer_800

Snowpiercer rakentuu mielenkiintoisen rytmityksen kautta, missä edesauttaa junan osastojen välisten ovien aukeaminen. Elokuva lähtee käyntiin verkkaisesti, mutta asemalta lähtevän junan lailla kiihdyttää vauhtiaan loppua kohden. Avautuvilta osastoilta paljastuu mielikuvituksellisia maailmoita, ja toiminta on raakaa, nopeaa ja armotonta.

Elokuva ottaa voimakkaasti kantaa niin ympäristöongelmiin kuin yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteenkin. Se ei kuitenkaan ole elokuvan ainoa kantava voima, kuten ei myöskään ole Hollywoodissa tuotetuille tieteiselokuville tyypillinen sankarinpalvonta. Snowpiercerissä kirkasotsaisen hyviä sankareita ei nimittäin ole, vaikka äkkinäinen saattaisikin salskeaa Evansia sellaiseksi luulla. Romantiikkaakaan elokuvassa ei nähdä. Nuhjuinen, likainen maailmanlopun jälkeinen maailma lyö vastakkain eliitin yltäkylläisyyden kanssa omaperäisellä tyylitajulla ja Snowpiercer nousee selkeästi vuoden tähän mennessä parhaimmaksi tieteisseikkailuksi.

Muissa rooleissa nähdään mm. Jamie Bell, Ewen Bremmer, Ed Harris ja Ah-sung Go.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

SNOWPIERCER  Ohjaus: Joon-ho Bong
Käsikirjoitus: Joon-ho Bong, Kelly Masterson, perustuu Jacques Lobin, Benjamin Legrandin ja Jean-Marc Rochetten sarjakuvaan
Pääosissa: Chris Evans, Tilda Swinton, John Hurt, Kang-ho Sung, Ed Harris, Jamie Bell, Ah-sung Go, Ewen Bremmer, Octavia Spencer
Alkuperämaa: Etelä-Korea / USA / Ranska / Tsekki 2013
Genre: Sci-fi / Toiminta / Draama
IMDb

Kommentit