Syvänsininen meri (2011) ☆☆☆☆

the-deep-blue-sea

Kun ihminen kohtaa intohimon, kaikennielevän rakkauden, ei tasainen liekki enää riitä. Tämän saa kokea yläluokkainen, naimisissa oleva Hester, joka rakastuu tuhoisasti komeaan ja charmikkaaseen Freddieen. Taakse jäävät hiljaisesti palvova aviomies ja loput järjenrippeet – sekä itsekontrolli. Syvänsininen meri on katsojan sielua raateleva, koskettava ja taidokas kuvaus rakkaudesta ja siihen aina liittyvästä pienestä epätoivosta.

Rachel Weiszin esittämä Hester on nainen joka on koko ikänsä elänyt hillittyä, rajoitettua elämää. Korkeimman oikeuden tuomarin vaimona häneltä odotetaan tiettyä käyttäytymistä, ja aviomies ei ilmiselvästä rakkaudestaan huolimatta pysty tarjoaamaan naiselle intohimoa – vaan lähinnä uskollista kiintymystä. Miehen äiti toteaakin Hesterille, että intohimo on tuhoisaa – hillitty innostus turvallisempaa. Kunpa se riittäisikin.
Sodasta palannut ilmavoimien lentäjä Freddie (hurmaava Tom Hiddleston)  on kuin isku palleaan. Mies kertoo kuinka vaara ja jännitys ovat vastustamaton yhdistelmä – ja Hester on kaunein hänen koskaan tapaamansa nainen. Hester ei voi kuin rakastua, tahdottomasti, itsestään luopuen, juopuen Freddien kauneudesta ja tavasta jolla tämä – toisinaan – antaa itsensä naiselle kokonaan.

syvansininenmeri

Hester on herkkä. Liian suuret tunteet ajavat naisen yrittämään itsemurhaa. Freddie, joka ei pysty rakastamaan naista tämän haluamalla tavalla, raivostuu.  Mies tuntee olonsa tukahdutetuksi. On aivan yhtä vaikeaa olla se suhteen osapuoli joka ei kykene rakastamaan samalla intensiteetillä, syyllisyydentunto on lamauttavaa. Freddien persoona ei kestä palvontaa tässä mittakaavassa, itsetuhoinen ja riippuvainen nainen ei ole se mitä mies haluaa. Tämä ei tee miehestä tarinan konnaa, ainoastaan tuhoon tuomitun rakkaussuhteen toisen osapuolen, joka taistelee omien demoniensa kanssa. Toisinaan Freddie pystyy antamaan Hesterille kaiken mitä tämä on koskaan halunnut, ottaen sen vain pois seuraavassa hetkessä.

Lust isn’t the whole of life, but Freddie is, you see, for me. The whole of life. And death. So, put a label on that, if you can.

Ohjaaja Terence Davies pystyy kutomaan 1950-luvulla julkaistusta Terence Rattiganin näytelmästä taidokkaan kudelman, jossa tunteet ovat juuri pinnan alla, pidätettyinä yhteiskunnan säännösten sitomina. Weisz ja Hiddleston ovat karismaattinen pari. Intohimo, epätoivo ja rakkaus elävät pienissä eleissä, katseissa  – kauniisti kuvattu tarina on vähäeleinen ja hiljainen. Hester ei pysty palaamaan vakaan aviomiehensä luokse, eikä edes halua – maistettuaan todellista intohimoa paluuta elämään ilman sitä ei yksinkertaisesti ole. Liian suuri rakkaus ja syyllisyydentunto osoittavat että rakkaudessa ei ole syyllistä. On vain ihmisiä jotka ilmaisevat itseään eri tavoin, rakastavat eri tavoin, ja toisinaan nämä asiat eivät kohtaa. Kukaan ei voi antaa enemmän kuin pystyy, ja kaikille tämä ei riitä. Siinä onkin traagisten rakkaustarinoiden ydin, se joka pistää katsojankin nieleskelemään parhaista yrityksistään huolimatta.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Deep Blue Sea  

  • Ohjaus: Terence Davies
  • Käsikirjoitus: Terence Davies, Terence Rattiganin näytelmän pohjalta.
  • Pääosissa: Rachel Weisz, Tom Hiddleston
  • Alkuperämaa: USA/UK 2011
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,