Talvinen tarina (2014) ★★

winterstale_featured

Mark Helprinin vuonna 1984 julkaistu romaani Talvinen tarina on kehuttu ja arvostettu kirjallisuuskriitikoiden piireissä. Akiva Goldsmanin esikoispitkä ohjaustyö ei kuitenkaan tavoita romaanin taianomaista tunnelmaa. Käsikirjoittajana kannuksensa ansainnut Goldsman (käsikirjoitus-Oscar vuonna 2002, Kaunis mieli) huolehtii myös Talvisen tarinan käsikirjoituksesta, mutta menee sentimentaalisuudessaan metsään niin että rytisee. Fantasiaseikkailu hukkaa tarinasta myös kaiken draamallisemman jännityksen.

Mystiseen New Yorkiin sijoittuvassa tarinassa Lucy Griffithsin ja Matt Bomerin esittämä nuori pari käännytetään takaisin kotimaahansa. Lapselleen paremman tulevaisuuden halauavat vanhemmat laittavat pienen poikansa veneeseen ja lähettävät tämän kohti tuntematonta. Aikuiseksi kasvaneena Peter Lake (Colin Farrell) on ansioitunut varas, joka on joutunut huonoihin piireihin.

Demonisia piirteitä omaava Pearly Soames (Russell Crowe) haluaa Peterin hengiltä, mutta nuorukainen pelastuu ihmeen kaupalla valkoisen hevosen avulla. Peter päättää paeta kaupungista, mutta viimeistä ryöstöään tehdessään törmää Jessica Brown Findlayn esittämään kuolemansairaaseen Beverlyyn ja rakkaus muuttaa hänen elämänsä suunnan.

Kuluu sata vuotta. Peter pysyy samana, aivan kuten mystinen valkoinen hevonenkin sekä Peteriä piinaavat demonit. Tilinteon hetki koittaa ennen pitkää.

winterstale_800

Talvinen tarina on romanttisena elokuvana kuin siirappia. Sen tarina on maalattu niin ruusunpunaisten lasien läpi, että terve itsekritiikki on päässyt katoamaan matkan varrella. Niinpä romanttisuus kääntyy itseään vastaan ja ihastuttavuuden sijaan saa katsojan kiemurtelemaan penkissään kärsimättömänä. Jopa syöpään sairastuneen pikkutytön draama on saatu hukattua jonnekin käsittämättömän siirapin sekaan.

Ihmeitä tekevänä fantasiaseikkailuna elokuva pyrkii olemaan vakavasti otettava aikuisten satu samaan tyyliin kuin vaikkapa Matthew Vaughnin vuonna 2007 Neil Gaimanin romaanin pohjalta ohjaama Tähtisumua. Enkelit ja demonit sekä lentävät hevoset kuitenkin kolkuttelevat niin vahvasti korniuden portteja, että ihastuneen huokauksen sijaan katsojan suusta pääsee epäuskoisia pyrskähdyksiä. Aikuisten sadut vaativat usein pienen annoksen mustaa huumoria. Talvisesta tarinasta tämä puuttuu ja liian vakavasti otettavana satu ei vain toimi.

Sama mustan huumorin puuttuminen aiheuttaa sen, että rosoisemmissa ja omaperäisemmissä rooleissa loistava Farrell on perinteisessä Hollywood-romantiikassa aivan hukassa.

On oikeastaan lähes käsittämätöntä, että näinkin kauniista ja potentiaalisista aineksista on keitetty kasaan näin mahdottoman mitäänsanomaton elokuva. Tekijäkaarti on A-luokkaa, mutta elokuvan toteutus natisee niin pahasti liitoksistaan, että voi väittää tässä olevan yksi vuoden epäonnistuneimmista elokuvista tähän mennessä.

Talvisessa tarinassa nähdään muuten Will Smith Luciferina. Uskottava? Ei.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

THE WINTER’S TALE  Ohjaus: Akiva Goldsman
Käsikirjoitus: Akiva Goldsman, pohjautuu Mark Helprinin romaaniin
Pääosissa: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, Will Smith, Jennifer Connelly
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Fantasia / draama
IMDb

Kommentit