Texas Chainsaw 3D (2013) ★★

texaschainsaw3d_feat

Hyvä kauhuleffa voi olla mahtava elämys. Nuorempana nähdyt elokuvat voivat vaikuttaa järkevän ihmisen käyttäytymiseen ja logiikkaan myös vanhemmalla iällä, jos elokuva on tehnyt todellisen vaikutuksen. 1970-luvulla karmaissut Teksasin moottorisahamurhat (1974) nousi pienen budjetin tekeleestä kulttiteokseksi, ja toi kauhuelokuvien katsojille yhden tunnetun hahmon lisää – Leatherfacen. Jo kuudes moottorisahaa heiluttelevasta sekopäästä kertova elokuva tuo tarinaan omituisen kierrepallon – eikä tällä kertaa hyvällä tavalla.

Nykypäivän Teksasiin, tuohon karjatalouden jättiosavaltioon, sijoittuva tarina kertoo nuoresta ja kauniista Heatherista (Alexandra Daddario). Tyttönen perii kartanon tuntemattomalta sukulaiseltaan, saaden näin tietää olevansa jonkin laajan käsityksen mukaan adoptoitu. Jäljet johtavat sylttytehtaalle – jostain syystä koko suvun hävittänyt yhteenotto lain kanssa vuosikymmeniä sitten jätti jälkeensä Leatherfacen, joka luurailee nyt tietenkin perintötalon kellarissa. Heather ja neljä ystävää saapuvat talolle, ja loppu on selvää kamaa. Tarina kiepsahtaa omituisesti sukurakkauden, ja veri on vettä väkevämpää – käsitteiden, ääreen. Nahkanaamioita käyttävästä idiootista sarjamurhaajasta yritetään tehdä ymmärrettävää hahmoa (turhaan) ja joidenkin ihmisten suojeleva asenne tätä kohtaan ainoastaan ärsyttää. Katsojan tekee mieli ottaa kirves käteen ja lähteä halon hakkuuseen.

Pienen kylän asukit eivät suinkaan ole puhtaita pulmusia itsekään, suurimmat uhat Heatherille taitavatkin aiheuttaa suoraselkäiset kansalaiset. Samalla kun yrittää väistellä moottorisahaa heiluttelevaa miestä, on painittava myös ystävien menetyksen ja apua tuovien ihmisten kanssa. Homma läsähtää käsiin, tuntuu aivan liian tutulta ja teemat turhauttavilta. 3D-efektiä ei elokuvassa olisi kaivattu lainkaan, muutama ”saha tulee kohti katsojaa” -kohtausta lukuunottamatta 3D-tekniikalle ei ole mitään järkevää perustetta.

Joskus pitäisi olla silmät selässäkin

Leatherfacen hahmo on mielenkiintoinen, onhan hahmon luoja Tobe Hooper saanut idean nahkanaamioita käyttävään mieheen oikean elämän sarjamurhaajalta – Ed Geiniltä. Alkuperäiset elokuvat eivät aiheuttamasta kohustaan huolimatta olleet nykystandardeilla kovin väkivaltaisia, vaikka slasher-genreen kuuluvatkin. Alkuperäinen elokuva oli Suomessa kielletty peräti vuoteen 1996 saakka, mikä tuntuu järjettömältä kun katsoo nykyelokuvien väkivalta-kuvastoa. Texas Chainsaw 3D on pettymys. Vanhasta hevosesta yritetään nimellä ottaa kaikki irti, mutta 2006 ilmestynyt esiosa Teksasin moottorisahamurhaaja – pahan alku, tekee kaiken paljon paremmin. Niinpä katsojan kannattaakin kääntää katseensa menneisyyteen, ja vierailla tämän sekopäisen kannibaali-perheen luona aiemmissa versioissa. Teinikauhua arvostaville elokuva voi mennä välipalana, mutta ei kovin toimivana sellaisena.

Texas Chainsaw 3D 2013 Ohjannut: Joh Luessenhop
Käsikirjoittanut: Adam Marcus
Pääosissa: Alexandra Daddario, Tania Raymonde ja Scott Eastwood

Alkuperämaa: USA 2013.
IMDb.

Kommentit

Tags from the story